BURSA (İHA) - Bursa'da kurulu bulunan Yeşim Satış Mağazaları A.Ş., Ekonomist Dergisi'nin Anadolu'da faaliyet gösteren şirketler arasında Anadolu Kaplanları'nı belirlemek için yaptığı araştırma sonucunda üçü birincilik, biri üçüncülük olmak üzere üç ayrı kategoride dört ödül aldı.
Haftalık ekonomi dergisi Ekonomist'in, Dışbank'la ortaklaşa yaptığı "Anadolu 250" araştırması sonucunda, Yeşim Satış Mağazaları A.Ş., 2004 yılı rakamlarına göre ciroda ve ihracatta birinci, Yeşim Tekstil Sanayi Ticaret A.Ş. olarak da istihdamda birinci, ihracatta üçüncü olarak üç ayrı kategoride dört ödül aldı. İstanbul'da gerçekleşen ödül töreninde Anadolu Kaplanları ödülleri ciroya göre en büyük, en çok istihdam yapan, en çok ihracat yapan ve en karlı firmalar olmak üzere dört ayrı kategoride verildi. Yeşim Tekstil, 2004 yılında yaptığı 875.9 milyon YTL'lik cirosu ile en büyük firmalar kategorisinde birinci, 4 bin 390 çalışanı ile istihdamda, 295 milyon dolarlık ihracatı ile de ihracat kategorisinde birinci sırada yer aldı. Törende ödülleri firmanın Genel Müdürü Şenol Şankaya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, Doğan Medya Grubu Başkanı Aydın Doğan ve Ekonomist Dergisi yöneticilerinden aldı.
Başarıda büyük payı bulunan Yeşim ve Nergis Grubu çalışanlarına teşekkür eden Yeşim Tekstil Genel Müdürü Şenol Şankaya, "Ödülleri kısa zaman önce kaybetmiş olduğum babama (Şükrü Şankaya) hediye ediyorum" dedi. Zor bir yıl olan 2004'te bu başarıyı yakaladıklarının altını çizen Şenol Şankaya, "Zoru başarmanın gururunu yaşıyoruz. İnşallah önümüzdeki yıllarda da bu ödülleri Bursa'ya getirmeyi başarırız" diye konuştu.
Dış pazarlarda artan rekabet sebebiyle 2006 yılının çok daha zor bir yıl olacağını belirten Şankaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yeşim olarak ciro, ihracat ve istihdam kategorisinde birincilik ödülleri aldık ama en karlı beş şirket kategorisinde ilk beşe giremedik. Çünkü çok insan istihdam ediyoruz, çok üretiyoruz ama elde ettiğimiz karlar üretim giderlerimizi ancak karşılıyor. Zaten sektörde Uzakdoğu'nun tehdidiyle kar marjı iyice düştü, artık tekstilcinin elinde bir şey kalmıyor. Doların son 3 yılda yüzde 30 gerilemesi, işçiliğin üstünde vergi yüklerinin yoğun olması, enerji fiyatlarının çok yüksek olması, bütün karımızın nereye gittiğini gösteriyor. Hükümete en büyük katma değeri, dolaylı vergiyi veren en büyük şirketlerden biriyiz. Şu an sektör olarak gerçekten çok zor şartlarda üretim yapmaya devam ediyoruz. Enerji ve diğer girdi fiyatlarının dünya standartlarına çekilmesini bekliyoruz. Aksi halde sektördeki bu kayıp ve sorunlar her geçen gün daha da büyüyerek devam edecek."
Gelecek hedeflerinden de bahseden Şenol Şankaya, "Sektörde kalıcı olmak ve büyümeye niyetliyiz. Bunu gerçekleştirmek için de önümüzdeki 3 yıl için stratejik büyüme planı oluşturduk. Bu çerçevede pazarlama, araştırma ve geliştirmeye büyük önem veriyoruz. Kendi koleksiyonumuzu oluşturmaya ve maliyetlerimizi hızlı bir şekilde aşağıya çekmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde özellikle pazarlamada daha aktif olacağız. Bunları realize ettiğimiz zaman hedeflerimize ulaşacağımıza inanıyorum. Çalışmalarımız sadece Bursa için değil, Türkiye için örnek olacak" şeklinde konuştu.