Yeterlik fiili ne demek? Yeterlik fiili birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe kelimeler arasında kökenleri ve anlamları ile dikkat çeken kelimeler bulunur. Türk Dil Kurumu, kökeni ayırt edilmeksizin Türkçede kullanılan farklı anlamlara sahip sözcükleri inceleme altına almaktadır. Dilimizin geliştirilmesi için sürdürülen bu çalışmalara birleşik kelimeler de dahildir. Yapılan bu incelemelerden bir tanesi de Yeterlik fiili birleşik kelimesi ile ilgilidir. Yeterlik fiili ne demektir?

Dil bilimciler tarafından ele alınarak her detayıyla incelenen Yeterlik fiili birleşik kelimesinin anlamı ile ilgili araştırmaların sözlük ve internet kaynaklarından kolaylıkla yapılması mümkündür. Türkçe dilini konuşan kişilerin kelime haznesini geliştiren bu araştırmalar, iletişime de katkı sağlar. Kendilerini ifade ederken kelime çeşitliliğini geniş tutan kişiler, daha doğru ve sağlıklı bir iletişimin anahtarına sahip olurlar. Bu bağlamda merak edilerek araştırılan birleşik kelimelerden biri olan Yeterlik fiili, TDK sözlükte ne anlama gelir?

Reklam
Reklam

Yeterlik fiili Ne Demek? Yeterlik fiili birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

  • Yeterlik fiili birleşik kelimesinin TDK sözlüğe göre 1 farklı anlamı vardır.

Yeterlik fiili TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim,dil bilgisi Olumlusu, herhangi bir fiilin -e zarf-fiil eki ve bilmek fiil kökünün birleşmesiyle ortaya çıkan ve yeterlik kavramı veren, olumsuzu ise herhangi bir fiilin -e zarf-fiil eki ile -me olumsuzluk ekinin birleşmesiyle oluşan ve yetersizlik kavramı veren birleşik fiil: Söyleyebilmek, yapabilmek, yapamamak gibi

Anahtar Kelimeler: