Yetişkin ve çocuklarda tırnak yeme alışkanlığı nasıl bırakılır?

Tırnak yeme, kozmetik bir sorunla sınırlı kalmayıp psikolojik bozukluklara da işaret eden takıntılı bir davranıştır. Tırnak yeme hastalığının adı, onikofajya (onychophagia)'dır ve tırnağın sürekli ağza götürülmesiyle başlar.

Daha sonraları tırnağı yeme davranışı, Bu nedenle ilk olarak tırnak yeme davranışının hangi seviyede olduğunu tespit etmek gerekir.

Tırnak Yeme Alışkanlığı Nasıl Başlar?

Takıntılı bir davranış olarak nitelendirilen tırnak yeme davranışı, çocukluk ya da ergenlik dönemlerinde başlar ve yetişkinlik dönemlerine kadar sürebilir. Bazı kişilerde yetişkinlikte de ortaya çıkabilir. Bu alışkanlık, dürtü kontrol bozukluklarından biri olup, çok yoğun hissedilen endişe ve kaygıyla baş edememenin ve sosyal ilişkilerde yaşanan sıkıntıların dışa yansıması sonucu oluşur.

Reklam
Reklam

Orta seviyedeki tırnak yeme davranışı, tırnakların tırnak makası kullanmadan aynı uzunlukta tutulmasıdır. Bu seviyedeki tırnak yeme alışkanlığı; bacak titretme, parmak emme, yerinde oturamama, göz seğirmesi, kıpırdanma ve saçı eliyle döndürme gibi dürtü kontrolünde zorlanma sonucunda ortaya çıkan davranışlarla karıştırılabilir. Bu davranışlar, altta yatan kaygı ve oluşum süreci bakımından tırnak yeme alışkanlığına benzer.

İleri düzeydeki tırnak yeme davranışı ise, tırnağın üst kısmının gerisine doğru, yumuşak deri ortaya çıkana kadar yenilmesidir. Bu durum, tırnağın tamamen yenilip yok olmasına kadar ileri seviyeye ulaşabilir. Böyle bir durumda bu alışkanlık, fiziksel bozulmaya yol açtığından

kişinin kendine zarar vermesine neden olur.

Çocuklar Neden Tırnak Yer?

Çocuğun tırnak yeme alışkanlığı, erkeklere nazaran kız çocuklarda daha sık görülür. Bu davranışın nedenleri değişiklik gösterir. Fakat genelde duygusal sorunlara bağlı olarak ortaya çıkar. Tırnak yiyen çocuklarda, **diş gıcırdatma, ağza farklı materyaller sokma ve parmak emme gibi kaygı sorununa işaret eden farklı bulgularla gözlemlenir.

Reklam
Reklam

** Çocuğun, çevresindekileri rol model almasıyla ya da psikolojik olarak etkilenmesine yol açan olaylar nedeniyle tırnak yeme davranışı tetiklenebilir. Bu nedenler;

  • İlgi ve sevgi eksikliği
  • Anne ve babanın boşanması
  • Sevdiği bir kişinin hastalanması veya kaybı
  • Annenin iş hayatına atılması
  • Arkadaş ortamında yaşanan bazı sıkıntılar
  • Yeni bir kardeşin dünyaya gelmesi nedeniyle kardeş kıskançlığı
  • Şiddet ve öfke içeren TV programlarının izlenmesi
  • Eşler arasında yaşanan gerginlikler
  • Korku ve kaygılar
  • Anne babanın aşırı kontrolcü ve baskıcı olması şeklinde sıralanabilir.

Yetişkinlerde Tırnak Yeme Nedenleri

Tırnak yeme davranışı, çocuklarda yaygın olarak görülmekle birlikte yetişkinlerde de zaman zaman görülebilen bir davranıştır. Nedenlerine bakacak olursak;

Reklam
Reklam
  • Stresli bir iş ortamı,
  • Yalnızlık duygusu,
  • Kaygı bozukluğu,
  • Yaşanan hayal kırıklıkları,
  • Korku ve endişe,
  • Dikkat eksikliği,
  • Psikolojik sorunlar gibi durumlardan söz edilebilir.

Tırnak Yeme Alışkanlığından Kurtulma Yolları

Tırnak yeme davranışı, genelde farkına varmadan gerçekleşir. Farkına varıldığında ise, el hemen ağızdan çekilir. Fakat yine bilinçsiz olarak tırnak yeme alışkanlığı tekrarlanır. Tırnak yeme, birçok nedene bağlı olarak oluşabilir. Kimisi tırnağını sınav esnasında gerginlik anında yer, kimisi de stresten yer. Bazıları ise korku filmi izlerken yiyebilir. Sebebi her ne olursa olsun bu davranış hastalık haline geldiyse, mutlaka önlem alınması gerekir. "Tırnak yeme hastalığı nasıl bırakılır?" sorusunun yanıtı hastalığın altında yatan sebeplere göre değişkenlik gösterir.

1. Tırnaklarınıza neem yağı sürün

Neem yağı, internet üzerinden ya da aktarlardan satın alınabilir. Bir parça pamuğa neem yağı dökerek tırnaklara sürülür. Neem yağı, acı bir yağ olduğundan elinizi farkına varmadan ağzınıza götürdüğünüzde acı bir tat alırsınız. Bu acı tat, tırnak yeme davranışından uzaklaşmanızı sağlar.

Reklam
Reklam

2. Tırnaklarınızı kısa tutun

Tırnaklarınız uzunsa, tırnaklarınızı düzenli olarak kesip kısa tutmaya çalışın. Çünkü tırnaklarınız kısayken tırnak yeme davranışınızda azalma olur ve daha fazla tırnak yenmesi önlenmiş olur. Tırnaklarınız kısa olduğu halde halen bu davranışınız devam ediyorsa başka yöntemler deneyiniz.

3. Stres topu alın

Stres topuyla oynamak, tırnak yeme alışkanlığınızdan kurtulmanız için deneyebileceğiniz farklı bir yoldur. Stres topu, elden zor bırakıldığı için size tırnak yeme alışkanlığınızı unutturabilir.

4. Takma tırnak kullanın

Takma tırnak kullanımı kendi tırnaklarınızı korumanızı sağlar. Güzellik mağazasından alabileceğiniz takma tırnakları, kendi tırnaklarınızın üzerine takarak rahatlıkla kullanabilirsiniz.

5. Acı oje kullanın

Tırnağın üzerine sürülen acı oje sonrasında tırnak yenilirse, ağza hoş olmayan acı bir tat gelir. Bu da sizi tırnak yeme davranışına karşı soğutur. Tırnak yeme alışkanlığından kurtulan çoğu kişi, bu yöntem sayesinde bu davranışı bıraktığını belirtiyor.

Reklam
Reklam

6. Sakız çiğneyin veya şeker yiyin

Bu alışkanlık, genelde ağzın boş kalmasından oluşur. Sakız çiğnenmesi ya da naneli şeker yenilmesi ağzın boş kalmamasını sağladığından size, tırnak yeme davranışınızı unutturabilir. Böylece tırnak yeme davranışınızda azalma görülür.

7. Eldiven veya yara bandı sarın

Tırnaklarınızı yememek için bir eldiven takabilirsiniz. Bu yöntem sizi biraz rahatsız etse de etkili bir çözümdür. Tırnaklarınızın üzerini yara bandıyla sarıp kapatarak da tırnak yeme davranışınızı önleyebilirsiniz.

8. Acı biber kremi (kapsaisin) kullanın

Bu kremi tırnaklarınıza sürdüğünüzde tırnak yeme davranışınızı bırakmanızı sağlar. Çünkü tadı çok acıdır. Bu kremi, güzellik malzemeleri satan yerlerden ya da internet üzerinden sipariş ederek de temin edebilirsiniz.

9. Tırnaklarınıza manikür yaptırın

Tırnaklara manikür yaptırmak, tırnakların daha güzel ve bakımlı görünmesini sağlar. Bu güzel görüntüyü bozmamak için tırnaklarınızı yemekten vazgeçebilirsiniz.

10. Sarımsak veya sarımsak yağı kullanın

Tırnaklarınıza aktardan alabileceğiniz sarımsak yağını veya bir iki diş sarımsağı sürebilirsiniz. Sarımsak ve sarımsak yağı sayesinde, tırnak yenildiğinde ağır bir koku duyarsınız ve bu koku sizi tırnak yeme davranışından uzaklaştırır.

Reklam
Reklam

Tırnak Yemenin Psikolojik Tedavisi

Tırnak yeme davranışı, çoğu zaman sadece kozmetik bir sorun olarak algılandığından ciddiyetinin göz ardı edilmesine neden olur. Fakat bu durum bir takıntı hastalığı olduğundan psikolojik kökenli olup, mutlaka tedavisi için bir psikoloğa başvurulması gerekir. Bilişsel davranışçı bir yaklaşım ya da psikoterapi uygulandığında sorunun çözülmesi sağlanır. Fakat durumun ciddiyet boyutuna göre uzman, gerekli görürse bir psikiyatristle görüşerek hastaya ilaçlı tedavinin uygulanmasını önerebilir.

Tırnak Yemenin Zararları

  • Tırnak yemek, ellerin çirkin ve kötü görünmesine yol açar.
  • Tırnaklarda, diş ve diş etlerinde kalıcı hasar bırakabilir.
  • Bu davranışın mide bulandırıcı ve itici bulunması, insanlar tarafından terslenip kınanmaya neden olabilir.
  • Tırnakta yer alan bakterilerin direkt olarak yemek borusuna, mideye ve bağırsaklara gitmesine yol açtığından ciddi sağlık sorunlarına neden olur.
  • İnsanlar üzerinde kötü bir algı ve görüntü oluşturduğundan, sosyal dışlanma veya alaya maruz kalınmasına neden olur.
Reklam
Reklam