Yetişkinlerin yüzde 80’inde görülüyor

"Bel ağrısı, işgücü kaybına neden olan ve günlük hayatı etkileyen önemli sağlık sorunlarından birisidir"

KAYSERİ, (DHA) - FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emin Dişli, yetişkinlerin yüzde 80’inde, yaşamlarının bir döneminde önemli derecede bel ağrısı olduğu tespit edildiğini belirterek, "Bel ağrısı, işgücü kaybına neden olan ve günlük hayatı etkileyen önemli sağlık sorunlarından birisidir" dedi.

Acıbadem Kayseri Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Emin Dişli, bel ağrısının bir hastalık olmadığını vurguladı. Dr. Dişli, "Belde hissedilen ağrı farklı hastalıkların sonucunda görülebilen bir belirtidir. Dolayısıyla bel ağrısı farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Örneğin kireçlenme, fıtıklar, beldeki mekanik zorlanmalar, omurgayı tutan romatizmal hastalıklar, iltihabi bazı hastalıklar, kemik erimesi, kanser, yumuşak doku zedelenmesi veya iç organlardan kaynaklı bazı hastalıklar bel ağrısı belirtisiyle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle belinde uzun süreli geçmeyen ağrısı olan kişiler daha fazla beklemeden uzman bir hekime başvurmalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Belinde sorunu olan kişilerin her şeyden önce hareketsiz kalmaması gerektiğini kaydeden Dr. Dişli, şöyle devam etti:

"Hareketsiz bir yaşam tarzı, tüm vücudu olduğu gibi belimizi de kötü etkiler. Sırt kaslarının güçlü ve esnek olmasını sağlamak için düzenli egzersiz yapılmalıdır. En uygun sporlar ise yüzme ve bisiklet sürmektir. Bel ağrısı şikayeti olanlar, diz seviyesinden aşağıya veya ayağınızın yere temas etmeyeceği oranda yüksek yerlere oturmayın. (alçak tuvalete, yere, yüksek sandalyeye, tabureye) Otururken belinizin arkasını ufak yastıkla destekleyin ve kesinlikle yere yatmayın. Yere eğilirken belinizden değil, diz ve kalçalarınızdan bükülün. Yerden bir cisim kaldırmak gerekirse belinizden eğilmeyin, dizinizden ve kalçanızdan bükülün yani çömelin, cismi gövdeye yaklaştırıp bu şekilde doğrulun. Ağırlık taşırken iki elinize eşit yük alın ya da gövdenize yakın iki elle taşıyın. Yatağa yatarken; önce yatağa oturun, bacaklarınızı karnınıza doğru çekerek, yan yatın ve sonra sırt üstü dönün (yataktan kalkışta da tam tersini uygulayın) Bir cismi itmek veya çekmek gerekirse öncelikle bundan kaçının, eğer mutlaka yapmak gerekiyorsa itin. Yukarıdan bir cisim almak gerekirse uzanmayıp, ayaklarınızın altına bir merdiven veya tabure koyup öyle alın. Yüksek topuklu ayakkabı kullanmayın. Kiloluysanız mutlaka kontrollü bir şekilde kilo verin. Sigara içmeyin."

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: