Yetiştiriciler Kayısının Milli Ürün Olmasını Istiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, kayısının da milli ürün...

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Şinasi Özdemir, kayısının da milli ürün statüsüne alınarak fındık gibi desteklenerek değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Şinasi Özdemir, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’nin dünya kuru kayısı ihtiyacının yaklaşık yüzde 75’ini gerçekleştirdiğini, ülke için değeri büyük olan kayısının mutlaka desteklenmesinin elzem olduğunu ifade etti. Kilogram bazında prim uygulanmasını talep eden Özdemir, şöyle devam etti: "Kayısı üreticisi çok zor durumdadır. Son yıllarda maliyetinin de çok altında satılan kayısı, bazen hiç satılamamaktadır. Bu yüzden ağaçlar kurumaya terk edilmek üzeredir. Sonbahar ve bahar ilaçlamaları yapılamaz hale gelmiştir. Geçen yıllardan kalan işçi alacaklarını ödeyemeyen üreticilerimiz bulunmaktadır. Dünya kuru kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 75’ini üreten ülkemizde kayısı da fındık gibi desteklenmeli ve milli ürünler statüsünde değerlendirilmeli ve önemsenmelidir."

Reklam
Reklam

Türkiye’de 2011 yılı verilerine göre kayısı üretiminin yüzde 63’ünün Malatya’da gerçekleştirildiği bilgisini veren Özdemir, "Bu ilimizi yüzde 8 ile Mersin, yüzde 5 ile Elazığ takip etmektedir. Ülkemizde yetiştirilen kayısılar sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Malatya ilimizde üretilen kayısının yüzde 90’ı kurutmalık olarak pazarlanmaktadır. Sofralık kayısı üretimi ise genellikle Mersin, Hatay, Adana, İzmir, Kars ve Antalya’da yapılmaktadır. 2012 yılı sonu itibarıyla kuru kayısı ihracatından 296,6 milyon dolar gelir elde edilmiştir." dedi.

İlkbahar geç donlarının üretimi etkileyen en önemli faktörlerden biri olduğunun altını çizen Özdemir, şunları söyledi: "Üretimde meydana gelen dalgalanmalar fiyatları doğrudan etkilemektedir. Fiyat dalgalanmalarından en fazla etkilenen kesim üreticilerimiz olmaktadır. Rekolte artışı yaşanan yıllarda fiyat düşerken, rekoltenin düşük olduğu zamanda tüccarın elinde ürün olduğu gerekçesiyle az alım yapması, yine üreticiyi mağdur etmektedir. Kuru kayısının değerinden pazarlanması bakımından ürünün bir kısmının taze olarak pazarlanması sağlanmalıdır. Bu amaçla taze kayısı ihracatına destek verilerek kuru kayısıda fiyat düşüşleri önlenmelidir."

Reklam
Reklam

Yanlış ve fazla kükürtlemeden dolayı zaman zaman sorunlar çıkabildiğine de değinen Özdemir, "Kükürt kullanımı konusunda üretici bilinçlendirilmeli, bu amaçla gerekli eğitim faaliyetleri yapılmalıdır. Ürün çeşidi artırılmalı, organik tarım ürünlerine olan talebin giderek arttığı günümüz koşullarında alternatif üretim şekillerine gidilmelidir. Büyük paketler halinde ihraç edilen kayısı, yurt dışında değişik ürünlere işlenerek veya küçük paketler halinde ambalajlanarak yüksek değere satılmaktadır. Ambalajlamaya gereken önem verilmeli, markalı ürün ihracatı teşvik edilmelidir. Ayrıca depolama koşulları iyileştirilmelidir." diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz