Yetkin: Ekmekte denge kurulmalı

Ankara - AA- Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin, ekmekteki fiyat artışlarının un ve mazot da dahil olmak üzere girdilerdeki artışın çok üzerinde olduğuna dikkat çekerek, "Ekmek fiyatlarının belirlenmesinde objektif ölçütleri egemen kılacak şekilde üretici, tüketici ve kamu dengesi kurulmalıdır" dedi.

Yetkin, düzenlediği basın toplantısında "Gıda Enflasyonu: Nedenleri ve Alınabilecek Önlemler" başlıklı raporu sundu.Gıda enflasyonunun uluslararası nedenleri onusunda saptamalarda bulunan Yetkin, küresel ısınma ve kuraklığın başta buğday olmak üzere tarım ürünleri rekoltesini düşürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Kuraklık nedeniyle Türkiye genelinde buğdayda üretim kaybının ortalama yüzde 20 civarında olduğunu ifade eden Yetkin, son yıllarda ortalama 20 milyon ton olan buğday üretiminin 2007 yılında yüzde 17,3 milyon tona düştüğünü belirtti. Yetkin, Türkiye'nin, tüketim ve tohumluk olarak yıllık 18 milyon ton olan buğday ihtiyacını
bu yıl karşılayamayacak duruma geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin hububat üretiminin özellikle de buğday üretiminin yıllardır 20 milyon ton civarında kilitlenmiş bulunmasının en büyük nedeninin girdi fiyatlarının enflasyon oranının çok üzerinde artması buna karşılık üreticinin eline geçen fiyatların düşük kalması ile açıklanabileceğini belirten Yetkin, şunları kaydetti:
"Bu etkenin üzerine 2007 yılında yaşanan kuraklık da eklenince, üretim rekor düzeyde hızla düştü ve uzun yıllar sonra Türkiye'de ilk kez üretim açığı ortaya çıktı. Buğdaya verilen düşük fiyat nedeniyle TMO hasat döneminin bittiği şu günlerde satın aldığı toplam buğday miktarı 48 bin 750 tonda kalmıştır. Dolayısıyla TMO'nun önümüzdeki yıla kadar piyasayı düzenleyici bir güç olma imkanı ortadan kalkmıştır. Kısa dönemde TMO çok ama çok acil piyasayı regüle edici tedbirler almalıdır.

Reklam
Reklam