"Yetkiyi Baykal'a verelim"

ANKARA (İHA) - Abdullah Gül'ün tek aday olarak katıldığı Cumhurbaşkanlığı seçimi 1. tur oylamasında Anayasa Mahkemesi'nin öngördüğü 367 rakamına yine ulaşılamadı. Gözler 9 Mayıs'ta yapılacak 2. tur oylamamasına çevrilirken, TBMM Genel Kurulu'ndan ayrılan milletvekilleri süreci değerlendirdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, AK Parti'li birinin Cumhurbaşkanı olmasını istemeyen CHP'nin şimdi de halkın seçmesine karşı çıktığını belirterek, "O zaman üçüncü seçenek kalıyor, Baykal'ın cumhurbaşkanı seçmesi. Benim korkum sayın Baykal da fani bir insan. Yarın seçim yetkisini Baykal'a verirsek ve hak yerine gelir Baykal ölürse o zaman kim Cumhurbaşkanı'nı seçecek? Bundan korktuğumuz için Cumhurbaşkanı'nın halk tarafından seçilmesinde ısrar ediyoruz" şeklinde konuştu. "Biz isteyerek halka gidilmesinden yana değildik, ama Anayasa Mahkemesi'nin bu kararıyla TBMM artık Cumhurbaşkanı seçemez duruma geldi" ifadesini kullanan Fırat, seçim takviminin daha erkene alınmasının mümkün olmadığını savundu.

Reklam
Reklam

CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç ise, AK Parti'nin gelinen süreçte Cumhurbaşkanlığı seçimi konusunda ısrar etmemesi gerektiğini ifade ederek, "Krizi çözeyim derken iyice artırmamak lazım. AK Parti'nin gelinen noktayı iç dünyasında kabullenmesi gerekir. Süreci zorlamamak en doğrusu. Bu Parlamento'nun son kullanma tarihi bitmiştir" diye konuştu.

Denizli Bağımsız Milletvekili Ümmet Kandoğan da, Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesini engelleyen CHP, DYP ve Anavatan'ı eleştirdi. Bu Anayasa'ya göre daha önce Özal, Demirel ve Sezer'in Cumhurbaşkanı seçildiğini hatırlatan Kandoğan, "Anayasa Mahkemesi'nin bu kararına göre Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Anayasa'ya aykırı olarak 7 yıldır orada oturuyor" dedi.

AK Parti Balıkesir Milletvekili Turan Çözmez, dün Anayasa Komisyonu'nda yaşanan tartışmaları anımsatarak, "Bu koşullar altında alınacak reform kararları bana göre sağlıklı değil" görüşüne yer verdi.