"YGS ne zaman? Sorusuna ilişkin ÖSYM'den açıklama

Merak edilen "YGS ne zaman" sorusu yanıt buldu. 2016 yılının ÖSYM sınav takviminin açıklanmasının ardından "YGS ne zaman" sorusunun yanıtı da belirlenmiş oldu. İşte detaylar...

Üniversiteye girişin ilk ayağı olan YGS tarihleri adaylar tarafından merakla bekleniyor. Pek çok üniversite öğrencisi adayı, bir yandan sınav hazırlıklarına devam ederken diğer yandan YGS 2016 ne zaman? YGS başvuruları hangi tarihler arasında alınacak? Gibi sorulara yanıt aradılar. Heyecanla beklenen bu soruların yanıtı Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden geldi. ÖSYM sınav takviminin yayınlanmasıyla '2016 YGS ne zaman?' yanıt buldu. Öte yandan ÖSYM bu sene farklı bir yol izleyecek. YGS sınav tarihlerinin yanında sonuç tarihlerinin de yer verildiği ÖSYM sınav takvimiyle adayların stresli bekleyişi bir nebze olsun azalmış olacak.

Reklam
Reklam

2016 YGS NE ZAMAN?

ÖSYM sınav takvimine göre Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) 13 Mart 2016'da gerçekleştirilecek. Sınav öncesinde 2016 YGS başvuruları 6-20 Ocak 2016 tarihleri arasında alınacak. YGS sonuçları ise 25 Mart 2016'da ilan edilecek.

YGS ŞARTLARI

Yükseköğretime Geçiş Sınavı yani YGS'nin Türkçe alanında 40 soru bulunmaktadır. Türkçe sorular ezberden ziyade Türkçe kullanım gücünü test eder. Adaylar Sosyal Bilimler alanında 40 soruyla karşılaşmaktadır. Bu soruların 15’i Tarih, 12’si Coğrafya, 8’i Felsefe ve 5 tanesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından oluşmaktadır. Temel Matematik soru sayısı da diğer alanlarda olduğu gibi 40'tır. Öte yandan adaylar Fen Bilimleri alanında 14’ü Fizik, 13’ü Biyoloji, 13’ü Kimya olmak üzere toplamda 40 soruyla karşılaşmaktadırlar.

Ders alanlarının sınav sonuçlarına ilişkin etkileri, YGS puan türlerine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir.

Adayların YGS sınav sonuçlarının ardından Yükseköğretim Programlarına başvurabilmeleri için belirli barajları geçebilmeleri gerekmektedir. Adayların Meslek Yüksekokulu ön lisans programlarını tercih edebilmeleri için (sınavsız geçişten boş kalan kontenjanlar dahil) ilgili YGS puan türünde en az 140 puan almaları şart koşulmuştur.

Reklam
Reklam

Meslek Lisesi çıkışlı adayların ek puan verilen lisans programları ile Teknoloji, Sanat ve Tasarım, Turizm Fakülteleri Lisans programlarının M.T.O.K. kontenjanlarını tercih edebilmeleri için ilgili YGS-LYS puan türünde en az 180 puan alması gerekmektedir.

ÖZEL YETENEK İLE LİSANS PROGRAMLARINA KAYIT İÇİN NE YAPMAK GEREKİR?

Adayların özel yetenek gerektiren lisans programlarına ön kayıt yaptırabilmeleri için (Devlet Konservatuvarlarının- Konservatuvarların lise devresi mezunlarının Konservatuvarların Lisans devresine yerleştirilmesinde merkezi sınav puanı aranmaz.) YGS puan türünde en az 140 yapmış olmaları gerekmektedir. YGS barajını geçen adaylar LYS'ye girmeden özel yetenek sınavlarına girebilirler.

Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitsel engelli, otizm) engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

YGS'YE NASIL HAZIRLANILIR?

1) YGS’de çıkma yüzdesi yüksek olan konular araştırılmalıdır. Bu konular analiz edilip bu konularda daha önce sınavlarda çıkmış sorular bulunmalıdır.
2) Analiz edilen konular konu anlatımlı kitaplar, videolu konu anlatımları, özel ders veya dershane aracılığıyla sağlamlaştırılmalıdır.
3) Konular teker teker ele alınmalıdır. Her konu için 4-12 gün arasında bir süre belirlenmeli ve bu konular kavranmaya çalışılmalıdır. Sadece bu konularla ilgili günlük minimum 100 soru çözülmelidir.
4) Bir konu bittikten sonra diğerine geçerken ilk konuda yaptığınız tüm işlemleri bu konuda da uygulamanız gerekmektedir. YGS’ye olan süre azaldığı için bu konulara ek olarak daha önce üzerinde çalıştığınız konulardan sadece test çözmeniz gerekmektedir. Soru sayısı 25-75 adet arası olabilir.
5) Konu ve test çalışmaları YGS’den 1 ay önce bitirilmelidir. Son 1 ayda ise sürekli olarak genel testler çözülmelidir. Son 20 günde ise test çözme işlemi bırakılıp, günlük minimum 2 defa YGS denemesi çözülmelidir.

Reklam
Reklam

ÖSYM SINAV TAKVİMİ