YGS sınav giriş yerleri 2017 ÖSYM sorgulama ekranı

YGS sınav giriş yerleri, ÖSYM sorgulama ekranı olan ais.osym.gov.tr'de erişime açıldı. Peki YGS ne zaman, saat kaçta yapılacak? YGS sınav giriş yerleri nasıl öğrenilir? YGS haberleri mynet.com'da.

2017-YGS giriş yerleri ÖSYM'nin sitesinde erişime açıldı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi ( ÖSYM) tarafından gerçekleştirilen üniversiteye giriş için ilk aşama olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na ( YGS) ise 28 Mart 2017 Salı günü yapılacak. Peki milyonlarca üniversiteli adayının merak ettiği YGS sınav giriş yerleri nasıl sorgulanacak? 2017-YGS ile ilgili tüm detaylar haberimizde.

2017-YGS SINAV GİRİŞ YERLERİ SORGULAMA EKRANI - TIKLAYIN

TC KİMLİK NO İLE SORGULANACAK

Binlerce üniversite adayının beklediği YGS sınav giriş belgesi, geçtiğimiz gün ÖSYM tarafından erişime açıldı. Sınava girecek adaylar, ÖSYM'nin Aday İşlemleri Sistemi'ne T.C Kimlik No ve Aday Şifresi ile giriş yaparak YGS sınav giriş belgesine ulaşabilecek.

Reklam
Reklam

2017-YGS NE ZAMAN?

Her yıl yüzbinlerce öğrencinin büyük emekler vererek hazırlandığı ve Lisans Yerleştirme Sınavına (LYS) girmeye hak kazanabilmek için katıldığı Yüksek Öğretime Geçiş sınavı (YGS) 12 Mart 2017 Pazar günü gerçekleştirilecek. Tek oturumda yapılacak sınav saat 10.00'da başlayacak ve 160 dakika sürecek. Sınava girecek adayın yüzü, kimlik tespitini sağlayacak biçimde açık olmalıdır. Kimlik ve güvenlik kontrolleri ile salona giriş işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için, adayların sınava girecekleri binanın kapısında en geç saat 09.00'da hazır bulunmaları gerekmektedir. YGS'de ortak müfredata dayalı Türkçe Testi, Sosyal Bilimler Testi, Temel Matematik Testi ve Fen Bilimleri Testi yer alacaktır. Adaylar, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) öğretim programlarından (müfredat) sorumludur.

YGS'YE KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) alınan bilgiye göre, 2017 Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) 2 milyon 265 bin 902 kişi katılacak. Aday sayısında geçen yıla göre 87 bin 339 kişilik bir artış olduğu gözlendi. Geçen yıl bu rakam 2 milyon 178 bin 563 olarak açıklanmıştı.

Reklam
Reklam

YGS PUAN HESAPLAMA

YGS’de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacaktır. Adayların; Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik ve Fen Bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacaktır. Testlerin standart puanlarının hesaplanmasında şu yol izlenecektir:

* Her adayın, testlere verdiği doğru ve yanlış cevapların sayısı belirlenecektir. Doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak adayın ilgili testten almış olduğu ham puan bulunacaktır.

* Son sınıfta okumakta olan tüm adayların ilgili testten aldıkları ham puanlar kullanılarak o testin ortalama ve standart sapması bulunacaktır.

* Bu ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm adaylar için ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlar
hesaplanacaktır.

* Sınavdan sonra ÖSYM Başkanlığı veya yargı mercileri tarafından iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı
bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılacaktır.

Reklam
Reklam

* Hesaplanan standart puanlar ve Tablo 1B’deki ağırlıklar kullanılarak adayların Ağırlıklı YGS puanları (AYGS) hesaplanacaktır. AYGS puanlarının hesaplanabilmesi için adayların YGS testlerinin (Türkçe, Sosyal Bilimler, Temel Matematik, Fen Bilimleri) en az ikisinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekir. Yalnızca bu koşulları sağlayan adaylar için AYGS puanları hesaplanacaktır.

* AYGS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek YGS-1, YGS-2, YGS-3, YGS-4, YGS-5 ve YGS-6 puanları oluşturulacaktır. AYGS puanları YGS puanlarına dönüştürülürken ilgili testlerin her birinden 5 ham puan alan adayların 150 YGS puanı, 8 ham puan alan adayların da 180 YGS puanı almaları sağlanacaktır.

* Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), YGS Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır. Bu öğrenciler, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları yerine YGS’de Sosyal Bilimler Testinde yer alan Felsefe alanından 5 soru cevaplandıracaklardır. Bu doğrultuda; 2017-YGS Sosyal Bilimler Testinde toplam 45 soru bulunacaktır. Cevap kâğıdında bu test ile ilgili alanda 45 cevap alanı bulunacaktır. Tüm 2017-YGS adayları ilk 35 sorunun tamamından sorumlu olacaklardır.

Reklam
Reklam

YGS SONUÇ DETAYLARI

YGS’de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme hakları bulunmamaktadır. YGS puanı 150’nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacaktır.

YGS’de 150,00000-179,99999 arası puan alan adaylar, sadece ön lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Bu adayların LYS’lere girme hakları bulunmamaktadır. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, LYS’lere girme hakkı kazanacaktır. YGS’de 180 ve üzeri puan alanlar, hem ön lisans programlarını hem de YGS puanı ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebileceklerdir. Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan yüksek öğretim programlarına başvurabilmek için de YGS puanlarından en az birinin 150 ve üzeri olması gerekir. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrenciler için (bedensel engelli, görme engelli, işitme engelli, otizm spektrum bozukluğu), engelli olduklarını belgelemeleri kaydıyla, YGS puanlarından en az birinin 100 ve üzerinde olması gerekmektedir.

Reklam
Reklam

YGS'YE GÜNÜ ULAŞIM ÜCRETSİZ

İstanbul'da 12 Mart Pazar günü gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nda (YGS) öğrenci ve görevliler, toplu ulaşım araçlarından ücretsiz yararlanacak.

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde (İBB) AK Parti ve CHP Grubu'nun konuyla ilgili sunduğu ortak önerge, teklif kararı olarak görüşülerek meclis üyelerinin oy birliğiyle kabul edildi. Karara göre, 12 Mart Pazar günü YGS sınavına girecek öğrenciler sınava giriş belgelerini, öğretmenler ise sınavda görev aldıklarını gösteren kâğıtları göstererek toplu taşıma araçlarına ücretsiz binebilecek. Öğrenci ve görevliler sınav günü İstanbul'da hizmet veren İETT otobüsleri, metrobüs, halk otobüsleri, Otobüs AŞ, metro, füniküler, tramvay, teleferik, Şehir Hatları Vapurları ile özel deniz motorlarına ücret ödemeyecek. Toplu taşıma araçlarının akaryakıt ve enerji bedelleri İBB tarafından karşılanacak.

GEÇİCİ KİMLİK KARTI AÇIKLAMASI

ÖSYM tarafından, 12 Mart'ta gerçekleştirilecek Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na (YGS) başvuran adayların, yeni kimlik kartı teslim edilinceye kadar verilecek belgenin 15 gün geçerlilik süresinin kapsamının genişletildiği, bu nedenle adayların "geçici kimlik kartı" ile de sınava girebilecekleri duyuruldu.

Reklam
Reklam

ÖSYM'nin internet sitesinde yer alan duyuruda, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce kimlik kartlarının yenilenmesi başvurularında yeni kart düzenleninceye kadar verilecek geçici kimlik belgesinin kapsamının genişletildiği, daha önce 15 gün süreyle geçerli olacağı duyurulan belgenin, kişinin kimlik kartı teslim edilinceye kadar kabul edilmesinin sağlandığı bildirildi.

YGS'ye girecek 1998-1999-2000 yılı doğumlu öğrencilerin kimlik kartlarının öncelikli olarak basımı için gerekli sistemsel düzenlemeler yapıldığı kaydedilen duyuruda, "2017 YGS adayları, güncel fotoğraflı ve soğuk damgalı mevcut nüfus cüzdanları, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartları, geçerlilik süresi dolmamış pasaportları veya yeni kimlik kartları teslim alınıncaya kadar Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen geçici kimlik belgesi ile sınava girebilecekler." bilgisi paylaşıldı.

Anahtar Kelimeler: