Büyük gün geldi. Öğrencilerin gözü bu saatlerde ÖSYM'den gelecek açıklamaya çevrildi.
Üniversite adayları 12 Mart tarihinde YGS’de büyük bir heyecan yaşadı bugün ise YGS sonuçları heyecanı yaşanıyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren Google’a ve ÖSYM’nin sitesine akın eden öğrenciler YGS sonuçlarının ne zaman açıklanacağını araştırıyor. Bekleyiş sürerken heyecan artıyor, sosyal medyada ‘YGS bugün açıklanmayacak mı?’ endişesi yayılıyor. Genelde öğlen saatlerine kadar açıklanan YGS neden hala açıklanmadı sorusuna cevap almak için ÖSYM merkezini arayan vatandaşlar ise herhangi bir şekilde yetkili bir ağıza ulaşamadı, akşam saatleri yaklaşınca ÖSYM’den de açıklama geldi. ÖSYM yaptığı açıklamayla sistemdeki yoğunluk sebebiyle veri girişinin yavaşladığı ve girişin tamamlandığı anda sonuçların yayınlanacağını açıkladı.
YGS SONUÇLARI NASIL DUYURULACAK?
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir. YGS sonuçları, LYS sonrasında internetten duyurulacak olan sınav sonuç
bilgilerinde de yer alacaktır. Sınava ilişkin bir dava söz konusu olduğu takdirde mahkemece bir karar verildikten sonra sonuçlar açıklanacaktır.
ÖSYM, adaylara yönelik sınav sonuç belgelerinin doğrulanmasını sağlamak üzere “Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi” işlemini hizmete sunmuştur. Bu amaçla kullanılmak üzere Sınav Sonuç Belgelerinin en alt kısmına, sistem tarafından rastgele üretilmiş bir “Sonuç Belgesi Kontrol Kodu” basılmaktadır. Söz konusu işleme https://sonuc.osym.gov.tr üzerinde Sonuç Belgesi Kontrol Sistemi sayfasından ulaşılmaktadır. Aşağıdaki link üzerinden YGS sonuçlarına açıklanır açıklanmaz ulaşabilirsiniz.
ÖNCEKİ SENELERDE YGS SAAT KAÇTA AÇIKLANDI?
Geçtğimiz yıllarda YGS aşağıdaki saatlerde açıklandı. Geçtiğimiz yıllardaki düzene bakılırsa YGS’ nin ne zaman açıklanacağını kestirmek zor olarak görünüyor.
2010YGS =10:30
2011YGS =14:00
2012YGS =06:00
2013YGS =15:20
2014YGS =16:20
2015YGS =13:00
2016YGS =08:30
GEÇTİĞİMİZ YIL EN ÇOK TERCİH EDİLEN MESLEKLER HANGİSİ OLDU?
Yükseköğretim Kurulunca (YÖK), 28 Mart'ta Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) sonuçları açıklanmadan önce üniversite adaylarının meslek eğilimleri belirlendi.
YÖK'ün geçen yıl hizmete sunduğu ve 2,5 milyonun üzerinde adayın ziyaret ettiği üniversite tercih rehberi Yükseköğretim Program Atlası (YÖK Atlas) verilerine göre, geçen yıl lisans düzeyinde üniversite tercihi yapacaklar, binlerce üniversite programı arasında en çok "hukuk", "tıp" ve "diş hekimliği" programlarını inceledi.
YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, YGS ve LYS'ye hazırlık aşamasından başlayarak, adayların üniversite ve meslek tercihlerini yaparken daha bilinçli karar verebilmesini desteklemek amacıyla geliştirilen YÖK Atlas Sistemi'nde yurt içi ve dışındaki bin 578 fakülte ve yüksekokul, 10 bin 657 lisans, 10 bin 949 ön lisans programı incelenebiliyor.
Geçen yılki Ölçme Seçme ve Yerleştirme Sınavı sürecinde 2 milyon 575 bin kişi tarafından kullanılan YÖK Atlas Sistemi'ne ilişkin veri analizlerine göre, lisans programlarını tercih edecek adaylar, meslek yüksekokul ön lisans programlarını tercih etmesi beklenen adaylardan (meslek lisesi öğrenci/mezunlarından) çok daha yüksek oranda YÖK Atlas'ı kullandı. Bu durum, meslek yüksekokulu tercihinde bulunacakların kariyerleri ile ilgili YÖK Atlas'tan fazla yararlanmadıkları şeklinde yorumlandı.
YÖK Atlas verileri, lisans ve ön lisans programını tercih edecek üniversite adaylarının meslek eğilimlerinin benzer olduğunu ortaya çıkardı.
LYS BAŞVURULARI NE ZAMAN?
YGS'de uygulanan testlere verilen cevaplar, her test için ayrı ayrı değerlendirmeye alınacak. Adayların Türkçe, sosyal bilimler, temel matematik ve fen bilimleri testlerinden her biri için birer standart puanı hesaplanacak. YGS'de en az bir puan türünde 150 ve üzeri puan alamayan adayların, YGS puanları ile bir yükseköğretim programını tercih etme ve LYS'lere girme hakları bulunmayacak. YGS puanı 150'nin altında olan adaylar için ilgili yerleştirme puanı (Y-YGS) hesaplanmayacak. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, Lisans Yerleştirme Sınavlarına (LYS) girme hakkı elde edecek.
Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecek. Adaylar YGS sonuçlarını, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin"https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden mobil uygulamalarından öğrenebilecek. YGS puanlarından en az biri 180 ve daha fazla olan adaylar, isterlerse LYS'ye başvurabilecek. LYS'ye başvurular, 4-17 Nisan'da alınacak.