YGS'de bunlar oldu!

Dün yapılan ve 1 milyon 837 bin 741 adayın ter döktüğü Yükseköğretime Geçiş Sınavı hem üzücü hem de ilginç olayların yaşanmasına neden oldu.

Çanakkale’de, Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na 3’üncü kez giren 20 yaşındaki Atila Kuzgun, sınav sırasında, tuvalete gitmesine izin verilmeyince yanındaki pet şişeyi kullanıp ihtiyacını giderdi. Kuzgun, "Geleceğimi düşünmek zorundaydım. Dayanamadım ve ihtiyacımı giderdim" dedi.
Esenler Mahallesi’ndeki Vahit Tuna Anadolu Lisesi’nde YGS’ye giren Atila Kuzgun bir süre sonra sıkışınca, salon yetkilisine durumunu anlattı. Ancak, kurallar gereği sınıftan çıkması durumunda bir daha dönemeyeceğini öğrenen Kuzgun, tuvalet ihtiyacını, yanındaki pet şişeyi kullanarak giderdi. Sınav stresi nedeniyle böyle durumla karşılaştığını ifade eden Kuzgun, "Üçüncü kez sınava giriyorum. 160 sorudan 130’unu işaretledim. 120 net bekliyorum. Süre kısıtlıydı. Bunun sıkıntısını yaşarken bir de tuvalet ihtiyacı eklendi. Stresten olacak tuvaletimi tutamayacak duruma geldim. Durumu salon yetkilisine sessizce aktardım. Yetkili ÖSYM sorumlusunu çağırdı. O da bana, sınav salonundan çıkamayacağımı söyledi. Geleceğimi etkileyecek bu durumun beni mağdur etmemesi için ihtiyacımı yanımdaki pet şişeyi kullanarak giderdim. Salon yetkilisi durumu fark etti. Ama benim yapacak başka bir çarem yoktu" diye konuştu.
**ÖNLEM ALINMALI**
Bu durumu anne ve babasına da söylediğini dile getiren Atila Kuzgun, "Benim durumumda inanıyorum ki bir çok kişi var. Ama kimse bunu dile getirememiştir. Ben söylüyorum, buna bir önlem alınsın ve ileriki yıllarda bu yüzden kimsenin geleceği kararmasın. Yanımda pet şişe olmasa ne yapardım bilmiyorum. Yaşadıklarıma rağmen sınavım iyi geçti" dedi.
**SINAV STRESİ CAN ALDI**
Samsun’da Yükseköğretime Geçiş Sınavı’na (YGS) girmeye hazırlanan lise öğrencisi, 18 yaşındaki Damla Orhan, sınav stresi nedeniyle sabah kalp krizi geçirdi. Kaldırıldığı hastanede kurtarılamayan Damla Orhan’ın kesin ölüm nedeninin otopsiden sonra belirleneceği belirtildi.
Merkez İlkadım İlçesi Bahçeli Evler Mahallesi’nde oturan 2 çocuklu 47 yaşındaki Ayhan Orhan ve 46 yaşındaki Ayla Orhan çiftinin kızları Damla Orhan, gireceği YGS nedeniyle sabah saat 05.00’da annesini uyandırdı. Annesi ile birlikte sabah namazı kılan Damla Orhan, daha sonra kahvaltı hazırlanana kadar odasına gidip yatağına uzandı. Bu sırada fenalaşan genç kız, ailesinin çağırdığı ambulansla özel bir hastanenin acil servisine kaldırdı. Kalp krizi geçirdiği şüphesiyle burada genç kıza müdahale yapıldı. Ancak, yapılan tüm müdahalelere rağmen 19 Mayıs Lisesi Türkçe-Matematik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Damla Orhan, kurtarılamadı.
Sınava dershaneye giderek de hazırlanan Damla Orhan’ın ölüm haberini alan annesi ve ablası 22 yaşındaki Duygu Orhan, sinir krizleri geçirdi. Damla Orhan, YGS’ye Ticaret Meslek Lisesi’nde gireceği belirtildi. Damla Orhan’ın teyzesinin eşi olan Davut Çatalsakal, "Sınav heyecanı bir yıldır yaşıyordu. Ailesi sınav nedeniyle çok sıkmıyordu. Ama Damla içine atan bir çocuktu. Sınav yükü ona ağır geldi. Kaldıramadı" dedi.
Damla Orhan’ın kesin ölüm sebebinin yapılacak olan otopsiden sonra belirleneceği belirtildi.
**ŞEKER HASTASI GENÇ KIZ SINAVA ALINMADI**
İzmir’de doğuştan şeker (diyabet) hastası olan 19 yaşındaki Rüya Çıralı, üniversitede okumasına rağmen, kendisini gibi şeker hastalarına daha iyi bakabilmek için endokrin hemşiresi olma hayaliyle girdiği YGS’de mevzuata takıldı. Sınav görevlileri, Rüya Çıralı’nın, yaşamı için sürekli karnında takılı olması gereken insülün pompasıyla sınava giremeyeceğini söyleyerek salondan çıkardı. Karakola gidip şikayetci olan Rüya Çıralı, "Hayalim vardı, onun gerçekleştiremedim. 2 yıl böyle girdim sınava, sadece bir görevlinin gereksiz inadına kurban gittim" dedi.
Buca’da oturan Rüya Çıralı, doğumundan kısa süre sonra şeker hastası olduğunun ortaya çıkmasıyla tedavi görmeye, son olarak da ihtiyaç duyduğu anlarda vücudunun insülün alabilmesi için de pompa kullanmaya başladı. Çıralı geçen yıl da aynı şekilde girdiği sınav sonrasında Celal Bayar Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nü kazandı.
**HAYALİ İÇİN TEKRAR GİRDİ**
Ancak Rüya Çıralı, kendisi gibi şeker hastalarına daha iyi bakabilmek için endokrin hemşiresi olmanın hayaliyle tekrar YGS’ye girmek için sınava hazırlandı. Tek başına sınava Bornova merkezdeki Batı Anadolu Çimento İlköğretim Okulu’na gitti. Kapıdaki görevlilere sağlık durumunu anlatan ve bu nedenle pompa kullandığını söyleyen Rüya Çıralı, hiç bir sorunla karşılaşmadan sınıfına girdi.
Masasında sınav formunu dolduran Çıralı, bu sırada yanına gelen sınav gözetmenlerine de durumunu anlatarak tekrar izin aldı. Ancak ikinci kez gelen görevlisi H.G., ÖSYM yetkilileriyle görüştüğünü ve bu şekilde sınava giremeyeceğini söyleyerek pompayı çıkarmasını istedi. Ancak pompanın sağlık gerekçesiyle sürekli takılı olması gerektiğini söyleyen ve bunun için de sağlık raporları olduğunu söylemesine rağmen görevliye konuyu anlatamayan Rüya Çıralı, salonu terk etmek zorunda kaldı.
Rüya Çıralı daha sonra yardım istediği babası işçi emeklisi Şenol Çıralı ile birlikte karakola giderek sınav görevlisinden şikayetçi oldu. Şikayet işlemlerin ardından karakol önünde açıklama yapan Rüya Çıralı, "Daha önce iki kez aynı sınava girdim. Geçen yıl da güvenlik önlemleri çok yüksekti ona bile girdim. Bu benim sağlığım için gerekli olan birşey. Ben geçen yıl ÖSYM yetkilileriyle görüştüm bana izin verdiler, bu yıl da onun için gittim. Kapıdaki görevliler de izin verdi ancak içlerinden birisinin tutumu nedeniyle sınava giremedim. Benim hayallerim vardı ama onu gerçekleştiremedim. Bunun hesabının da sorulmasını istiyorum. Bu nedenle de şikayetci oldum. Artık sınava da girmeyeceğim, insan her hayal ettiğini gerçekleştiremiyormuş" dedi.
Rüya Çıralı’nın babası Şenol Çıralı ise, kızı gibi milyonlarca şeker hastası bulunduğunu, yaşananların büyük haksızlık olduğunu, haklarını sonuna kadar arayacaklarını dile getirdi.
**ÖĞRENCİLERİ YGS’YE TRAFİK POLİSİ YETİŞTİRDİ**
Erzurum’da ehliyetsiz olarak trafiğe çıkan özel halk otobüsü şoförü Bayram Duysak, polise takılınca YGS’ye giden öğrenciler mağdur olacaklarını söyledi. Bunun üzerine, öğrencileri sınav yerlerine polis götürdü. Sürücü Duysak, kendisini görüntüleyen basın mensuplarına saldırdı.
Olay bugün saat 09.00’da merkez Palandöken İlçesi’ndeki Mevlana Caddesi’nde meydana geldi. Direksiyon başındayken sigara içtiği trafik polisi tarafından görülen Bayram Duysak’ın kullandığı 25 H 0093 plakalı özel halk otobüsü durduruldu. Trafik polisi tarafından ehliyetsiz olduğu anlaşılan Duysak, araçtan indirildi. Otobüsün bağlanacağını duyan ve bir çoğu YGS’ye giden öğrencilerin oluşturduğu yolcular trafik polisine durumu bildirdi. Öğrencilerin mağdur olmasını istemeyen trafik polisi Necmettin Sevil, direksiyon başına geçip otobüsteki 40’a yakın öğrenciyi güzergahı dolaşarak sınav yerlerine bıraktı.
Trafik ekipleri aynı gün öğlenden sonra Erzurum AVM önünde, ehliyetsiz sürücü Bayram Duysak’ın yine araç kullandığını görünce ikinci kez işlem yaptı. Otobüs şoförü olayı görüntüleyen basın mensuplarına saldırdı. Sürücü Duysak, polis tarafından güçlükle sakinleştirildi.
**284 ÖĞRENCİNİN YARDIMINA NÜFUS MÜDÜRLÜKLERİ YETİŞTİ**
Sınav yerine geldiğinde nüfus cüzdanını kaybettiğini anlayan 284 öğrenci, sınav günü sabahı öğrencilere hizmet vermek üzere açık tutulan Nüfus Müdürlükleri’nden temin ettikleri Nüfus Cüzdanı veya Nüfus Kayıt Örneği ile sınava girdi.
Ankara Valiliği’nden yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyetinin geleceği olan Gençlerimizin uzun ve yorucu çalışmalarının değerlendirildiği Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS), Ankara’da 01 Nisan 2012 Pazar günü sakin ve güvenli bir ortamda yapıldı” denildi.
Valilikten yapılan açıklamada, Ankara ilinde 362 ayrı binada, 11 bin 762 yönetici, sınav sorumlusu ve gözetmenin görev aldığı sınava, 384’ü engelli olmak üzere toplam 132 bin 851 öğrencinin girdiği belirtildi.
Açıklamada ayrıca, sınav yerine geldiğinde nüfus cüzdanını kaybettiğini anlayan 284 öğrenciye, sınav günü sabahı öğrencilere hizmet vermek üzere açık tutulan Nüfus Müdürlükleri’nden temin ettikleri Nüfus Cüzdanı veya Nüfus Kayıt Örneği ile sınava girmelerinin sağlandığı kaydedildi.
**AMBULANSLA YGS'YE GİTTİ**
Konya'da geçirdiği kaza sonucu sağ ayağı ve sol el bileğinde kırıklar bulunan öğrenci, bu sabah tedavi gördüğü hastaneden ambulansla YGS'ye gireceği okula getirildi.
Cemil Keleşoğlu Anadolu Lisesi öğrencisi Mustafa Demir (19), Pazartesi günü, merkez Selçuklu ilçesi Mevlana Caddesi'nde kullandığı motosikletiyle Muhittin Özbaş idaresindeki otomobile çarptı.
Kazada, motosikletin devrilmesi sonucu yerde sürüklenen ve yaralanan Demir, Konya Numune Hastanesine kaldırıldı.
Sağ ayağı ile sol el bileğinde kırıklar oluşan Demir, bugün tedavi gördüğü hastaneden sağlık memurlarının da hazır bulunduğu ambulansla sedye üzerinde YGS'ye katılmak için Mareşal Mustafa Kemal İlköğretim Okulu'na getirildi.
Demir'in hastaneden okula nakli sırasında, motosikletiyle aracına çarptığı Muhittin Özbaş da kendisine moral vermek için hazır bulundu. Sınav çıkışı taşındığı sedye üzerinde gazetecilere açıklama yapan Demir, sağlık problemi nedeniyle zor da olsa sınavının iyi geçtiğini kaydetti.
Demir, geldiği ambulansla tekrar tedavi gördüğü hastaneye götürüldü.
**MERDİVENLERDEN DÜŞTÜ**
Öte yandan Merve Bertiz (18), YGS'ye gireceği okula gitmek için hazırlandığı sırada Fatih Mahallesi'ndeki evlerinin merdiveninden düştü.
Konya Numune Hastanesi'ne kaldırılan Bertiz, burada yapılan ilk müdahalenin ardından hayati tehlikesi bulunduğu için Meram Tıp Fakültesi Hastanesi'ne sevk edildi.
**RAHATSIZLANAN ÖĞRENCİ HASTANEYE KALDIRILDI**
Van'da, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Zeve Yerleşkesi'ndeki prefabriklerde sınava giren öğrencilerden Tuğba Değer, bitime 40 dakika kala rahatsızlandı. Sınıfta fenalaşan Değer'e, görevlilerin talebi üzerine sınıfa giren 112 Acil Sağlık ekipleri ilk müdahaleyi salonda yaptı. Arkadaşlarının şaşkın bakışları arasında sınıftan alınan öğrenci ambulansla Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı.
Hastanede müşahede altında tutulan Değer'in sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.
Anahtar Kelimeler: