Yıkılan bina TBMM gündeminde

ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, 17 Ağustos 1999 tarihinde meydana gelen deprem sonrasında yapı denetiminin 19 il yerine Türkiye'nin genelinde yaygınlaştırılması gerekliliğine dikkat çekerek, hükümet olarak bu konuda gerekli çalışmaların yapılacağını belirtti.

TBMM Genel Kurulu, TBMM Başkanvekili İsmail Alptekin başkanlığında toplandı. Gündem dışı konuşmalarla başlayan Genel Kurul çalışmalarında ilk sözü AK Parti Konya Milletvekili Özkan Öksüz ile CHP Konya Milletvekili Nezir Büyükcengiz aldılar ve bayramın 2. günü Konya'da meydana gelen apartman göçüğü ile ilgili değerlendirmelerde bulundular. CHP Milletvekili Büyükcengiz, konuşmasında yıkılan binanın yerinin bir anıtpark haline getirilmesi teklifinde bulundu.

Reklam
Reklam

Hükümet adına söz alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü ise olayın meydana gelmesinden sonra kısa sürede olay mahalline ulaşıldığını, sonrasında son derece titiz bir arama kurtarma çalışması yapıldığını ifade ederek, şu ana kadar 54 kadın, 38 erkek olmak üzere 92 kişinin hayatını kaybettiğini 29 vatandaşın ise yaralı olarak göçük altından çıkarıldığını söyledi. "Enkaz kaldırma çalışmaları son safhasına gelmiştir" diyen Güçlü, olayın bütün ayrıntılarıyla hem yargı, hem belediye, hem üniversite, hem de ilgili bakanlıklar tarafından incelemeye alındığını kaydetti.

Bakan Güçlü, Konya'daki olayın ülke genelinde yapı denetimi konusunun tüm boyutlarıyla ele alınmısı gerektiğini gösterdiğini ifade ederek, "Denetim sistemi daha etkin hala getirilmeli" dedi ve burada görev alacakların dış etkilerden mümkün olduğunca uzak tutulması gerekliliğinin altını çizdi.

17 Ağustos 1999 depreminden sonra ortaya konulan ve 2000 yılından itibaren 19 ilde uygulanması öngörülen yapı denetiminin tüm yurt geneline yaygınlaştırılması gerektiğini kaydeden Güçlü, bunun da yine ülke genelinde kurumsallaştırılmasının önem arzettiğini ifade etti. Yapılaşmada mimarlık, mühendislik, sigorta ve yapı denetimi konularıyla birlikte eğitim ve kamuoyonun bilinçlendirilmesinin önem taşıdığını, bunların sistemleştirilmesi gerektiğini belirten Güçlü, bu konuda da hükümet olarak gerekli her türlü adımın kısa sürede atılacağını, bunun için ana muhalefet partisi de dahil toplumun tüm kesimlerinden destek beklediklerini kaydetti.

Reklam
Reklam