Yıl sonu hedeflerine ulaşılacak

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdülltafi Şener, ilk 9 aylık verilere göre yüzde 12 olan yılsonu enflasyon hedefinin gerçekleşebileceğinin görüldüğünü açıkladı.

Şener, ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen 21. Ulusal Bilişim Kurultayı'nın ardından dün açıklanan Eylül ayı enflasyon oranlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Her ayın 3'ünde bir önceki ayın enflasyon oranlarının açıklandığını hatırlatan Şener, dün de Eylül ayı enflasyon oranlarının açıklandığını ifade etti. Buna göre Eylül ayında TÜFE'nin yüzde 0.94, TEFE'nin de 1.85 oranında artış gösterdiğini belirten Şener, bu durumda TÜFE'de ilk 9 ayda artış oranının yüzde 4.85 olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Yılsonu TÜFE hedefinin yüzde 12 olduğuna işaret eden Şener, ilk 9 ayda yıllık TÜFE oranının üçte birinin gerçekleştiğini, bundan sonraki üç aylık dönemde hedefe ulaşabilmek için yüzde 7.15'lik bir marjlarının bulunduğunu açıkladı. Şener, ilk 9 ayda yılsonu TÜFE hedefinin üçte birlik bir bölümü gerçekleştiğine göre yılsonu TÜFE hedefinin çok rahatlıkla gerçekleşebilecek durumda olduğunu, hatta yılsonu hedefinin bir miktar altında da gerçekleşebileceğini vurguladı. TEFE rakamlarına bakıldığında ise ilk 9 aylık TEFE gerçekleşmesinin yüzde 9.31 olduğunun görüldüğünü hatırlatan Şener, önümüzdeki 3 ay için yüzde 2.69'luk bir marjlarının bulunduğunu, yıl sonu TEFE hedefinin de gerçekleşebilecek düzeyde olduğunun görüldüğünü bildirdi.

Şener, "Bu verilerden hareketle yılın ilk 9 ayını enflasyon gerçekleşmesi açısından değerlendirecek olursak şunu söyleyebiliriz. Türkiye 1971 yılından bugüne kadar çok büyük enflasyon oranları görmüştür. Çift rakamlı, üç rakamlı enflasyonlarla yaşamıştır. Ama bu yüksek enflasyon ortamı yatırım, üretim kararlarını olumsuz etkilemiştir. Ülkemizin ekonomik potansiyelinin gereğince değerlendirilmesini engellemiştir. Tüm bu olumsuzlukları birlikte yaşadıktan sonra son iki senedir Hükümetimiz kararlı bir şekilde enflasyonun düşürülmesi gerektiğine inanmıştır ve ortaya koyduğu iktisat politikası araçlarıyla düşük enflasyonu hedeflemiştir. 2004 yılı için yüzde 12'lik bir enflasyon hedefimiz var. 2005 yılı için yüzde 8'lik bir enflasyon hedefine sahibiz. Daha sonraki yıllarda da Maastricht kriterlerine uygun bir enflasyon düzeyine ineceğiz" diye konuştu.
Kira ve eğitim harcamalarındaki artışları da değerlendiren Şener, eğitim harcamalarını iki kısımda değerlendirmek gerektiğini, bunlardan birincisinin eğitim malzemelerindeki artış oranı, ikincisinin ise özel okullar ve kurslardaki ücretler olduğunu ifade etti. Eğitim malzemelerindeki artış oranının 2004 yılında binde 7 olarak gerçekleştiğini belirten Şener, eğitim malzemelerinde bir fiyat artışından sözedilemeyeceğini vurguladı. Şener, özel okullar ve kurslardaki fiyat artışlarının ise yüzde 16 ve yüzde 12 düzeyinde olduğunu, bunların fiyatlarının da özellikle Ağustos ve Eylül ayında belirlenmesinden dolayı Ağustos ve Eylül itibariyle enflasyonun üzerinde bir artışı gösterdiğini kaydetti. Şener, önümüzdeki Ağustos ve Eylül aylarına kadar bu ücretlerde bir artış olmayacağı düşünüldüğünde bu artışların da yıllık enflasyon hedeflerini çok aşan düzeyleri ifade etmediğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kira fiyatlarını piyasada belirleyen unsurun arz ve talep olduğunu anlatan Şener, konut üretiminin zaman alıcı, arzdaki hareketin de zamana bağlı olduğunu dile getirerek arzın piyasaya gecikmeyle intibak edeceğini düşünmek gerektiğini kaydetti. 2004 yılının ilk 8 ayında kira giderlerindeki artışın yüzde 11 düzeyinde olduğuna işaret eden Şener, bu oranın bu süre içindeki enflasyonun biraz üzerinde görüldüğünü ancak kiraların eflasyondaki düşüşe gecikmeyle intibak ettiğini düşünmek gerektiğini bildirdi. Şener, verilerin müdahale etmeyi gerektirecek bir düzeyi ifade etmediğini, kira giderlerindeki artışı bir süre izlemek gerektiği kanaatinde olduklarını vurguladı.