Yılan ve akrep sokmalarına dikkat

ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanlığı, vatandaşları yılan ve akrep sokmalarına karşı uyardı. Özellikle yaz aylarında akrep ve yılan sokmalarında büyük artış yaşandığına dikkati çeken bakanlık, bazı uyarılarda bulundu.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'de özellikle yaz aylarında yılan ve akrep sokmalarına bağlı zehirlenme ve ölümlerde artış olduğuna dikkat çekildi. Vatandaşların akrep ve yılan sokmalarına karşı almaları gereken önlemlerin yer aldığı açıklamada, şu uyarılara yer verildi:

"Zehirli akrep ve yılan sokmaları, özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahiptir. Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için, akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulmalı, halkımız kamp, piknik ya da çalışma alanlarında dikkatli olmalıdır. Otluk ya da sazlık arazide bebek ve çocuklar kesinlikle yalnız bırakılmamalı, bebek ve çocukların arazide çıplak ayakla gezmelerine ve kuş ya da diğer hayvan yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi yürüyüşlerinde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmeli, yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yer ve çatlaklar, evlerdeki yüklükler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Özellikle bu yerlere dikkat edilmelidir. Akrepler kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabı giymeden önce içerisine bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır."

Reklam
Reklam

AKREP VE YILAN SOKMALARINDA YAPILMASI GEREKENLER
Açıklamada, akrep ve yılan sokmalarında yapılması gereken ilk işlemin, hasta ve ısırılan organın hareketsizliğinin sağlanması olduğu vurgulanarak, vücudun hareketsizliğinin zehrin yayılımını yavaşlattığına dikkat çekildi. Açıklamada ısırılan bölgenin sabun ve su ile bolca yıkanması gerektiği ifade edilerek, "Akrep ve yılan sokmalarında yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli, akrep tarafından ısırılan yerin yukarısına sıkı olmayan, iki parmağın altından geçebileceği kadar sıklıkta bir bandaj
uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, ısırılan bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir" denildi.

Akrep ve yılan sokmaları konusunda halk arasında bilinen bazı yanlış inanış ve uygulamalar olduğuna işaret edilerek, şu uyarılara yer verildi:

"Akrep veya yılanı yakalamaya çalışmayın, kendi güvenliğinizi de dikkate alarak ısırılan kişiden uzaklaştırın. Isırılan yeri kesmeyin ve zehri emmeye çalışmayın. Akrep sokmalarında sıkı bir bandaj veya turnike, yılan sokmalarında ise buz, bandaj veya turnike uygulamayın. Akrep ve yılan sokmalarında ısırılan kişiye herhangi bir madde yedirmeyin ve içirmeyin, hastaya ilaç vermeyin ve kusturmayın. Isırılan yeri yakmayın. Yılan sokmalarında ısırılan bölgedeki sızıntı şeklinde olan kanamayı durdurmayın."

Reklam
Reklam