Yılan ve akrep sokmalarına dikkat

MARDİN (İHA) - Midyat Sağlık Grup Başkanı Dr. Ziver Dirican, bölgede özellikle yaz aylarında akrep ve yılan sokmalarında büyük artış yaşandığına dikkati çekerek, vatandaşlara bazı uyarılarda bulundu.

Yılan ve akrep sokmalarına bağlı zehirlenme ve ölümlerde artış olduğunu ifade eden Dr. Dirican, bu tür hayvanlara karşı alınması gereken önlemleri açıkladı: "Zehirli yılan ve akrep sokmaları, özellikle çocuklar için öldürücü etkiye sahiptir. Vatandaşlarımızın bu nedenle çok dikkatli olmaları gerekiyor. Akrep ve yılan sokmalarından korunmak için akrep ve yılan yuvalarından, özellikle kaya, ağaç kovuğu ya da oyuklardan uzak durulması; tarla, bağ, bahçe gibi çalışma ve piknik alanlarında çok dikkatli olunması gerekir. Otluk, mera ve arazilerde bebek ve çocuklar yalnız bırakılmamalıdır. Çocukların çıplak ayakla arazilerde dolaşmalarına, kuş ve benzeri hayvanların yuvalarına ellerini sokmalarına izin verilmemelidir. Arazi çalışmalarında ve yürüyüşlerde kapalı ayakkabı ya da bot giyilmelidir. Yerde uyumamaya özen gösterilmelidir. Yıkıntılar, kuytu yerler, çatlaklar, evlerdeki yüklükler ve loş yerler akreplerin sık bulunduğu yerlerdir. Akrep, kesinlikle ele alınmamalı ve akreplerin fazla olduğu yerlerde ayakkabıyı giymeden önce içerisine iyice bakılmalıdır. Geceleri açık alanlarda kontrollü olarak ateş yakılmalı ve gece yürüyüşlerinde aydınlatıcı kullanılmalıdır."

Reklam
Reklam

Akrep ve yılan sokmalarında yapılması gerekenler hakkında da bilgi veren Dr. Dirican, "Böyle durumlarda ilk iş olarak hastanın ve zehirlenen organın hareketsizliğinin sağlanması gerekir. Vücudun hareketsizliği zehrin yayılımını yavaşlattığından, buna dikkat edilmelidir. Zehirlenen organın etrafının bol su ve sabunla yıkanması gerekir. Yaranın üzeri temiz bir bezle örtülmeli ve akrep tarafından sokulan yerin 2 parmak yukarısına çok sıkı olmayan bir bandaj uygulanmalıdır. Yılan sokmalarında da, zehrin
bulunduğu bölgenin tam kalp hizasında tutulması, kalp seviyesinin altında veya üstünde olmaması gerekmektedir. Akrep ve yılan sokmalarında hasta derhal ve zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna ulaştırılmalıdır" diye konuştu.

Akrep ve yılan sokmalarında halk arasında yanlış tedavi yöntemlerinin uygulandığına da dikkati çeken Dirican, "Akrep ve yılanları yakalamaya çalışmayın, kendi güvenliğinizi de dikkate alarak sokulan kişiden uzaklaştırın. Sokulan bölgeyi kesmeye, yakmaya veya emmeye çalışmayın. Akrep sokmalarında bandaj veya turnike, yılan sokmalarında ise buz, bandaj veya turnike uygulayın. Akrep ve yılan sokmalarında hastaya herhangi bir madde yedirmeyin ve içirmeyin, herhangi bir ilaç vermeyin ve kusturmayın. Yılanın soktuğu bölgedeki sızıntı şeklindeki kanamayı durdurmaya çalışmayın" uyarılarında bulundu.

Reklam
Reklam