New York (AA) - Yeni bulunan bir yılan fosili, şimdiye kadar bilinen en ilkel yılan türünü ortaya çıkardı ve yılanların denizde değil karada evrim geçirdiklerini gösteren bir kanıt olarak değerlendirildi.
Yılanların dört ayaklı kertenkelelerden evrim geçirdikleri ve zaman içinde ayaklarını kaybettikleri düşünülüyordu. Ama bilim adamları, uzun süredir yılanların ataları olan kertenkelelerin karada mı yoksa denizde mi yaşadıkları konusunda anlaşamıyorlardı.
Yeni bulunan fosil, Arjantin'in Patagonya bölgesinde yaklaşık 90 milyon yıl önce yaşayan bir yılana ait.
Nature dergisinde yayınlanan makalesinde yeni bulguyla ilgili bilgileri anlatan Brezilya'daki Sao Paulo Üniversitesi'nden Hüsam Zahir, yaptığı açıklamada, 2 ayaklı yılanın uzunluğunun kesin olarak bilinmediğini, ama 85 cm civarında olduğunu söyledi.
Zahir, bilim adamlarının ilk kez kuyruk sokumu kemiği olan bir yılan bulduklarını belirterek, "Bu özellik yılanlar kertenkelelerden evrildikleri sırada kayboldu ve bulduğumuz yılanın bu özelliği kaybetmediği için, bilinen en ilkel yılan olması gerekir" dedi.
Zahir, yılanın karada yaşadığını belirterek "Çünkü hem anatomisi oyuklarda yaşadığını gösteriyor, hem de fosillerin bulunduğu tabakalar karasal bir ortamdan geliyor" diye konuştu.
Bulunan yılanın hala iki arka ayağı olsa da tıpkı sonraki evrim geçirmiş yılanlar gibi süründüğünü belirten Zahir, yılanın zaman zaman bu ayaklarını kullandığını, ama ne için kullandığının belirsiz olduğunu kaydetti.