MERSİN (İHA) - Mersin'in Silifke ilçesinde, yaklaşık 2 metre uzunluğundaki 2 kara yılanın aşk dansı, görenleri hayrete düşürdü.
Hava sıcaklığının 40 dereceyi bulmasıyla şehir merkezinde yılanlar görülmeye başlandı. Pazarkaşı Mahallesi sakinleri tarafından evlerinin önünde fark edilen 2 kara yılanın aşk dansı, görenleri hayrete düşürdü. Sıcakların artmasıyla yılanların ortaya çıktığını ve evlerinin önüne kadar geldiğini belirten Ayşe Kır, "Yılanları görünce önce korktum. Nereden ve nasıl geldi bilmiyorum. Yılanların son 2 gün içinde yeniden baş gösteren aşırı sıcaklardan dolayı ortaya çıktığını tahmin ediyoruz. Bu mevsimde tanık olduğumuz yılanların aşk dansını seyretmek bile tüylerimizi ürpertiyor" dedi.
Yılanların boyunun yaklaşık 2 metre olduğunu ifade eden Kır, "Her yaz mevsiminde evimizin önünde kara yılanların aşk danslarını izliyoruz. Bizlere zarar vermiyorlar. Ancak, rahatsız edildiklerini anladıkları sırada bizlere tepki veriyorlar. Bunun için yalnızca seyrediyoruz" diye konuştu.
Hava sıcaklığının doruğa çıktığı bu günlerde vatandaşların sıkça pikniğe gitmeleri ve dışarıda yatmaları sonucunda yılan ve akrep sokmalarında büyük artış gözlendiğini belirten İlçe Sağlık Grup Başkanı Dr. Murat Güngör, yılan ve akrep sokmalarında ilk müdahalenin çok önemli olduğu vurguladı. Bilinçsiz yapılan ilk yardımda tedaviyi uygulayan kişinin de zehirlenme riski bulunduğunu ifade eden Güngör, "Isırılan yerde nal gibi yarım ay şeklinde diş izlerinin üstünde, yan yana iki tane delici yara açılır.
Karşılıklı olan bu yara, zehir dişlerine aittir. İki zehir dişi arasındaki mesafe genişse, yılan büyüktür" dedi.
Yılan sokmalarında belirtilerin yılanın türüne, büyüklüğüne, hastanın yaşına, ısırılan bölgenin yerine ve derinliğine, ısırık sayısına ve enjekte edilen zehrin miktarına göre değiştiğini kaydeden Güngör, "Ağrı, süratli şişme ve morarma zehirli yılan ve akrebin ısırığını tespitte yeterlidir. Bulantı, kusma, terleme, bayılma, paralizi, hastanın ağzında metalik ya da kauçuk tadı, hipotansiyon, taşikardi, aşırı tükürük salgılama, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, kas seğirmeleri, gerçek dışı ve anormal duyu
hissi, burun kanaması, idrar, dışkı ya da tükürükte kan, pitozis ve nöbetler görülebilir. Hemoraji, böbrek yetmezliği ve hipovolemik şok yaşamı tehdit eden reaksiyon olarak ortaya çıkar" şeklinde konuştu.
Güngör, ilk müdahaleyi bilinçli bir şekilde yapmak gerektiğini ve tecrübesiz kişiler tarafından yapıldığı zaman, ilk müdahaleyi yapan kişinin zehirlenme riski bulunduğu gibi hastaya da zarar verilebileceğini kaydetti.