Peki, iki yılan karşı karşıya gelince ne oluyor? Zehirleri kurbanlarındaki gibi birbirlerinde de kanama ve hücre ölümüne neden olabilir mi yoksa kendi etlerini yumuşatan enzimlere ve felç eden nörotoksinlerine karşı mevcut bir bağışıklıkları bulunuyor mu?
Northern Colorado Üniversitesi Biyolojik Bilimler bölümünde çalışan ve ayrıca zehirli yılanlar konusunda uzman olan Prof. Dr. Stephen Mackessy’ye göre “Halk arasındaki yaygın inanışa göre, yılanların kan dolaşımında antikorlar bulunuyor. Bu onları kendi zehirlerinden koruduğu gibi kendi türünden olan diğer yılanların zehirlerine karşı da koruyor."
Teorik olarak, eğer benekli bir çıngıraklı yılan başka bir benekli çıngıraklı yılanı ısırsaydı kendi zehirlerinin düşük seviyelerine maruz kalmakla (zehir, gözlerinin arkasındaki bezlerde depolanır ve ısırdıklarında salgılanır) oluşturdukları bağışıklık onları ölümcül yaralanmadan korur. (Mackessy’ye göre: Bezler salgılamasa bile bezin kan damarları sayesinde zehir kanda dolaşabilir ve böylece hafif derecede etkilenmelerine yol açar.) Ama bir kobra ile karşılaşan benekli bir çıngıraklı yılanın akıbeti farklı olabilir.
Mackessy’ye göre “Türler ne kadar birbirlerinden uzaksa, zehrin etkileme olasılığı da o kadar artar. Eğer bir çıngıraklı yılanla bir kobra birbirini ısırsa ve daha birbirlerinin zehrine maruz kalıp bağışıklık kazanmadılarsa muhtemelen birbirlerini öldürürler.”
Ölümcül, yılan kavgalarının organize biçimde yaşanması bilimsel çevrelerce pek uygun görülmediği için ne kadar bağışıklığa sahip olduklarına ilişkin kesin bir cevapta bulunmak mümkün değildir. Ancak yakın akrabalarından veya kendilerini zehirlemekten koruyacak kadar bağışıklığa sahip oldukları biliniyor. Mackessy diyor ki: “Bu gayet mantıklıdır. Eğer enjekte edeceğiniz tehlikeli bir şey taşıyorsanız o zaman kendinize enjekte etmekten korunmak istersiniz."