Yılbaşı sofrasında dikkat etmeniz gerekenler

Yılbaşı gecesi kilo almamak için bunlara dikkat!

Dostlarınız, aileniz, güzel dilekler, harika hediyeler ve elbette nefis bir sofra! Yılbaşı akşamının vazgeçilmezi lezziz bir menüyü gönlünüzce tadabilmek için faydalı ipuçlarını

Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç veriyor...


* İlk kural, sofraya aç oturmamaktır. "Nasılsa akşam fazla yiyeceğim" düşüncesiyle, gündüz hiçbir şey yememe hatasına düşmeyin. Aç olmanız durumunda, kendinizi ve iştahınızı denetlemekte zorlanırsınız. Partiye gelmeden önce peynirli küçük bir tost yiyebilirsiniz.

Reklam
Reklam

* Yiyeceklerle birlikte tüketilen alkolün emilimi daha yavaş olur. Özellikle içki içerken aç olmamalısınız.


* İçki içildiğinde en büyük sorun vücudun susuz kalmasıdır. Yemek öncesinde, yemek ile birlikte ve gecenin ilerleyen saatlerinde elinizde içki bardağı değil de su bardağınız olsun.


* Alkol aşırı kalorilidir. Bir kadehi yaklaşık 200 kalori olarak kabul edebiliriz. Yanında mezeler, kuru yemiş, ana yemek ve tatlıların eşlik ettiği düşünülürse alınacak kalorilerin boyutunu tahmin edebilirsiniz. Kadehinize buz eklerseniz, hem miktarı kontrol etmiş olursunuz, hem de alkolü seyreltirsiniz.


* Kalori miktarını azaltmak elinizde. Limon suyu içinde havuç ve salatalık veya yoğurtlu sosa batırılmış taze sebzeler sizi ağır soslarla hazırlanmış yiyeceklerden uzak tutabilir. Cipsler yerine taze meyve ve bir avuç fındık yiyebilirsiniz.


* Başlangıç tabakları genellikle şarküteri ürünleri bakımından zengindir. Şarküteri ürünleri ile karides, kalamar gibi kabuklu deniz ürünleri ya da mayonezli veya kızartılmış mezelerden uzak durun. Bunun yerine bir miktar peynir, kiraz domates, salatalık, hindi füme gibi daha az kalorili olanları tercih edin.

Reklam
Reklam

* Yılbaşı sofralarının geleneksel lezzeti hindidir. Kolesterolü düşük ve sindirimi daha kolay olduğundan hindi uygun bir seçim olur. Ekmek yememek koşulu ile yanında kestaneli pilav da yiyebilirsiniz.


* Tatlı olarak, yine bir yılbaşı klasiği olarak kabak tatlısı, ayva tatlısı ya da diğer meyveli tatlılarından tercih edebilirsiniz. Unutmayın, en doğru tatlı, porsiyonu biriyle paylaştığınız tatlıdır!


* Gecenin ilerleyen saatlerinde midedeki asit salgısının artması ile açlık hissederseniz, domates veya tarhana çorbası içebilirsiniz. İşkembe çorbası, içki sonrasının klasiği olarak bilinir ama daha yağlıdır.

* Gece yatarken başucunuza bir şişe su almayı unutmayın.