Yılbaşında Aklınızda Bulunması Gerekenler!

Acısıyla, tatlısıyla bir yılı daha geride bırakıyoruz. Kutlamalar sırasında sağlığımızı ve estetiğimizi korumak için neler yapacağız?

İstanbul Özel Hizmet Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Aşkın Yüksel yılbaşı gecesi ve sonrasında beslenirken dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. Yılbaşı gecesi boyunca fazla yemek yenilmesi veya içki tüketilmesi nedeniyle birçok insan yeni yılın ilk gününe pek de iyi başlayamıyor.

Yılbaşı gecesi öncesi nekere dikkat etmelisiniz?
Birincisi güne iyi bir kahvaltı ile başlanabilir. Proteinden zengin peynir veya yumurtanın yanına mutlaka C vitamini yönünden zengin bir mandalina, portakal veya greyfurt ilave edilebilir.
Yılbaşı gecesi nelere dikkat etmelisiniz?
Yılın son gecesi besinleri az ama sık tüketmeliyiz. Yemeğe hafif bir çorbayla başlanmalıdır. Öğünleri azar azar tüketmeli ve mutlaka çok iyi çiğnemeliyiz. Ağzımıza alacağımız her lokmayı en az 25-30 kez çiğnemeliyiz. Bu gecenin asıl büyük sorunu alkol tüketiminin sınırları çok aşmasıdır.

Reklam
Reklam

Yılbaşı gecesi sonrası ne yapmalısınız?
Yeni yılın ilk günü genellikle çok geç kalkılır. Oysa güne erken kalkıp yaklaşık 1 saatlik tempolu bir yürüyüşle tüm gecenin yorgunluğunu ve de olumsuz etkisini vücudumuzdan atmamız olasıdır. Ertesi gün vücudumuzu dinlendirmemiz ve çok hafif yiyecekler tüketmek daha doğru olacaktır. Sebze çorbaları ve taze meyveler tüketilmesi uygundur. İçecek olarak ta özellikle bitkisel çaylar önerilir.

Aklınızda bulundurun!

  • Yılbaşı gecesi öncesi ve sonrasında karaciğeri güçlendirici besin takviyeleri (enginar, bal) alınmalıdır,
  • Alkolle beraber meyve ve sebze tüketilmelidir. Örneğin limon suyu içinde havuç ve salatalık dilimleri ya da taze soyulmuş meyve,
  • Alkol tüketimi sonrasında mutlaka bol bol su içilmelidir,
  • Ertesi gün tekrar alkol tüketilmemelidir (karaciğeri fazlasıyla yorar),
  • Ertesi gün karaciğer yoracak ilaçlar, ağır ve yağlı kızartmalardan, asitli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Reklam
Reklam