Yılda 4 bin kemik iliği nakline ihtiyaç var

ANKARA (ANKA) -Dr.Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, yılda 3-4 bin hastanın kemik iliği nakli olması gerektiğini söyleyerek, "Gerçekleşen nakil sayısı ise ancak bini buluyor. Diğerleri ise alternatif ve başarı şansı daha düşük olan tedavilere yönelmek durumunda kalıyorlar" dedi. Doç. Dr. Altuntaş, ocak ayında faaliyete geçen hastane bünyesindeki kemik iliği nakil merkezi ile yılda 80 ile 100 civarında nakil yapmayı planladıklarını kaydetti.

Reklam
Reklam

Dr. Abdurrahman Yurtarslan Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Hematoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Fevzi Altuntaş, hastane bünyesinde ocak ayında hizmete giren kemik iliği nakil merkezine ilişkin bilgi verdi. Doç.Dr. Altuntaş, Sağlık Bakanlığı'na bağlı iki adet kemik iliği nakil merkezi olduğunu belirterek, bunlardan birinin Numune Hastanesi'ne diğerinin ise kendi hastanelerinde olduğunu bildirdi. 10 yataklı, uluslar arası standartlara sahip olan merkezde bugüne kadar 8 nakil yapıldığını ifade eden Doç.Dr. Altuntaş, "3 nakil daha yapılacak. Tüm Türkiye'den hasta geliyor. Edirne'den Van'a kadar pek çok hasta geliyor" dedi.

-"YILDA 80 İLE 100 NAKİL HEDEFLİYORUZ"-
Hepafiltre kullanılan son derece gelişmiş cihazlara sahip olan merkezde 4 hematoloji uzmanı ve 9 hemşire bulunuyor. Doç. Dr. Altuntaş, merkezde yılda 80 ile 100 civarında nakil planladıklarını belirterek, "Normalde yılda 3-4 bin nakil olması gerekiyor; ancak gerçekleşen nakil sayısı ise ancak bini buluyor. Diğerleri ise alternatif ve başarı şansı daha düşük olan tedavilere yönelmek durumunda kalıyorlar" dedi.

Reklam
Reklam

-İLİK NAKLİ BEKLEYENLERE "KORDON KANI BİLGİ BANKASI" UMUT OLACAK
Doç. Dr. Altuntaş, çalışmaların sürdüğü Türk-Kök projesinin ilik nakli bekleyen hastalar için önemine işaret etti. Projenin iki ana kaynağı olacağını ifade eden Prof. Dr. Altuntaş, "Bunlardan biri, ailesinden ya da kardeşlerinden kök hücre nakli bulamayanlar için "doku bilgi bankası" kurulacak. Diğeri ise çocuklar için çok iyi bir kaynak olarak kullanılacak olan "kordon kanı bilgi bankası" olacak. Bunda ise ailelerin izniyle yeni doğan bebeklerin kordon kanından kök hücre alınacak ve saklanacak" dedi.

Canlı donörlerden "doku bilgi bankası" kurulacağını kaydeden Doç.Dr. Altuntaş, "Ailesinden, kardeşinden kök hücre nakli sağlanamayanlar için kurulacak. Bunların kaydedildiği bilgisayar programından, dünyanın her yerinden karşılaştırmalar yapılarak ihtiyacı olanlara ulaştırılacak" dedi. Doç.Dr. Altuntaş, kemik iliği hastalarının kök hücre temin edebileceği bir başka kaynak olan kordon kanı bilgi bankasının özellikle çocuklar için iyi bir kaynak olacağını belirterek şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Kordon kanı bilgi bankası"nda, ailelerin izniyle yeni doğan bebeklerin kordon kanından kök hücre alınacak ve bu hücreler saklanacak. Doku grupları uyanlara bu hücreler nakledilecek. Bu aynı zamanda ilerde çocuğun hasta olma ihtimaline karşı ücretle saklanacak. Ancak proje ile eğer aile bilgilerin ve kök hücrenin başkalarıyla da paylaşımına izin verirse saklama işlemi ücretsiz gerçekleşecek."

Yani Türk-Kök'te iki kaynak olacak. Hem kordon kanındaki hücreler kullanılacak hem de canlı donörlerdeki kanlardan elde edilecek hücreler kullanılacak.(ANKA)