Yıldırım dönüşüyor, yeşil alan artıyor

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, göreve geldiklerinde söz verdikleri 100 projeden 73’ünü hayata geçirdiğini belirterek, “Yıldırım’da 3200 hektarlık alanda 750 bin kişi yaşıyor.

Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, göreve geldiklerinde söz verdikleri 100 projeden 73’ünü hayata geçirdiğini belirterek, “Yıldırım’da 3200 hektarlık alanda 750 bin kişi yaşıyor. Biz 1125 hektarı yeniliyoruz. Alan bazlı dönüşümle 8 mahallede önemli adımlar attık. Kısa zamanda planlı büyümenin meyvelerini toplayacağız” dedi. Yıldırım’da dönüşümle yeşil alan ve sosyal donatı alanları bazı noktalarda 2 bazı noktalarda 3 kat artacak. Yıldırım Belediyesi 4 yılda ise kamulaştırmaya 100 milyon liraya yakın kaynak ayırırken, 23 yılda ilçedeki bu rakam sadece 60 milyon lira olarak gerçekleşmiş.
Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, görevdeki 4.yılını basın toplantısıyla kamuoyuna anlattı. Kentsel Dönüşüm ve Tasarım Merkezi’ndeki toplantıya basın mensupları ve köşe yazarları ilgi gösterdi.
Göreve geldiklerinde 100 proje sözü verdiklerini hatırlatan Edebali, “Yüzde 73ünü hayata geçirdik, Yüzde 27si devam ediyor. Buradakiler sürdürülebelir erişebilir hizmetler. Bir güne, bir aya yayılan hizmetler değil. Şehir hayatında sürekliliği olan hizmetler. Planlama, kentsel gelişim, yerinde dönüşüm ve gönüllülük esasıyla yapılan hizmetler. Bilimsel temelli ve objektif çalışmalar. Bir alanın kentsel dönüşüm alanı yapılması için 9 aşamadan geçmesi 3 yıl süreci alması lazım. 9 aşamadan sonra bugün burada görülen projeleri insanları sunacak duruma geliyoruz. Bazı projelerde yüzde 80, görüşmesi devam eden kimi projelerde de yüzde 50-60 oranında uzlaşma sağladık” dedi.
“Mevlana-Ulus’ta daireler bitiyor”
Yıldırım’ın 50 yıllık meselesinin çözüldüğünü, 10 binlerce insanla buluştuklarını, uzlaşma görüşmelerinin yoğun ve uzun geçtiğini kaydeden Başkan Edebali, “İlçenin üçte birinin imar düzenini değiştirdik. Yıldırım’ın üçte birini yeniliyoruz. Planlı alan 3200 hektar. Toplam çalışma alana 1125 hektar. 750 bin insan yaşıyor. 233 bin hane, 83 bin bina var. En önemli dönüşüm projesi Yavuzselim Mevlana ve toplamda 6 mahalleyi kapsayan bölge. Burada 150 bin insanımız yaşıyor. Yavuzselim, Mevlana, Ulus, Arabayatağı, Çınarönü, Hacivat Mahalleleri. Plansızlıktan dolayı 50 yıllık biriken sorunlar vardı.Bunu çözdük. Bölgedeki cami, pazaryeri, sağlık ocağı ve yeşil alan miktarını 2’ye 3’e katladık. Şimdi şuyulandırma başladı. Yeni plana göre herkesin mülkiyetlerini, tapularını vereceğiz. Bir örnek proje yapıyoruz. Mevlana Mahallesinde 800 konut üretiyoruz. Bunu belediye bütçesiyle yapıyoruz.Orada sosyal donatı alanları yeşil alanları arttırıyoruz. İnşaat hızla devam ediyor. Ağustos ayında uzlaştığımız vatandaşlara Mevlana’daki konutları teslim edeceğiz. Onların evlerini yıkarak taşıma yöntemiyle Mevlana’da dönüşüm devam edecek. Örnek dairemiz var. Bölgede ilk alışveriş merkezi hayata geçiyor. Bölgedeki parklarda meyve ağaçları olacak. Mevlana parkını meyve ağaçlarıyla donattık” diye konuştu.
“Değirmeni projesinin imar planı onaylandı”
Değirmenönü Karapınar’da 50 bin kişinin yaşadığını ifade eden Başkan Edebali, “Buranın imar planı onaylandı.8 okul yerine 25 okul inşa edilecek. 154 bin metrekare yeşil alan vardı, 306 bin metrekare yeşil alan olacak. Plan onaylandı. İki mahallede şuyulandırma çalışmasını yapıyoruz. 8 kat yüksekliğe sahip olacak. Objektif ve hakkaniyetli olacak, bilimsel temelli yapılacak. Teferrüç’te 5 hektarlık alanda dönüşüm yapıyoruz. Uzlaşma görüşmelerinde yüzde 50yi geçtik. Yüzde 80i bulmadıkça yapmıyoruz. Makul çoğunluktan fazlasını bulmadıkça yapmıyoruz. Ortabağlar Güllük Mimar Sinan Kentsel dönüşüm gelişim alanı 21 hektarda inşa edilecek. Otoparklar binaların altında olacak.152 Evler Beyazıt bölgesinde 19 hektarlık alanda dönüşüm yapıyoruz. Uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Yeşil alan yüzde 5 iken, yeni planda yüzde 22’ye çıktı. 35 metrelik yayalaştırılmış cadde sıfırdan elde ediyoruz. Yiğitler’de 30 hektarlık dönüşüm yapıyoruz. Uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Vatan Mahallesi’nde 37 hektarda çalışma yapıyoruz.uzlaşma görüşmelerine başlayacağız. Ertuğrulgazi Mahallesi’nde beton değerleri çok düşüktü. Mutlaka dönüşüm gerektiren bir alan. 23 hektarda yeni tasarım ve yeni bir mekansal anlayışla uzlaşma görüşmeleri devam ediyor. Şükraniye Beyazıt’ta 55 hektarda çalışmalar devam ediyor. Henüz uzlaşma görüşmesine başlamadık. Şirinevler Mahallesi sit alanıydı. 25 yıllık sorunu çözdük. Sit bölgesi olmaktan çıkarıldı.Yeşil, Selimzade, Hocataşkın bölgesinde tarihi kent merkezini de yeniliyoruz. Enerjimizi plan çalışmalarına ayırdık. Davutkadı Yediselviler, Ankara yolu Gökdere bölgesinde de çalışmalar sürüyor”şeklinde konuştu.
Yıldırım’da 4 yılda kamulaştırmaya 99 milyon 724 bin lira ödediklerini, son 23 yılda bu rakamın 60 milyon 448 bin lira olduğunu vurgulayan Başkan Edebali, “4 yılda Yıldırmda 936 adet konut yıkıldı. Yapılan konut 2314 adet. Siz vizyon projeler üretirseniz şehre olan güven ve itibar artar. Sular Vadisi 42 milyon liralık proje. 17 milyon kamulaştırmasına harcandı 23 milyon liraya ihale edildi. Yıldırım Namazgah, Kurtoğlu, Mollarap’a değer katacak. Kültür merkezi, camisi, yürüyüş yolları ile inşaatımız yüzde 41 seviyesinde. Ağustosta açılışını hep birlikte yapacağız. Bir çok mahalleye Pazar yeri, kapalı otopark inşa ediyoruz. Naim Süleymanoğlu Spor Kompleksi Türkiye’nin en büyüğü olacak. Eski karayolları arazisinde inşa ediliyor. Kapalı spor salonu, yüzme havuzu, 34 bin metrekare alanda, aynı zamanda gençlik merkezi de olacak. Değirmenönü Karapınar’a en büyük gençlik merkezini Gençlik Spor Bakanlığı desteğiyle yapıyoruz. Vatan Mahallesi’ne 13 bin metrekare gençlik merkezini inşa ediyoruz. Molla Yegan Kültür Merkezini inşa ediyoruz. Değirmenönü Karapınar’a meydan ve anıt müze yapıyoruz. Değirmenlikızık’ta Osmanlı arastası inşa ediyoruz. Vişne Han Projesi ile şehrin ekonomisine katkı sağlayacağız. Büyük bir parkı rehabilitasyon merkezi ilan ettik. Vatandaşlarımız aile sağlık merkezi ve kapalı pazar yeri istiyor. Millet mahallesinde 5 milyon kamulaştırma ile pazar yeri yapıyoruz. 20 milyon liralık Piremik Kapalı Pazar yerini bu yıl inşa etmeye başlayacağız. Mimar Sinan Güllük kapalı pazar yeri birkaç aya tamamlayacağız. Arabayatağı’na kapalı pazar yeri kazandırıyoruz. 6 mahallenin ortasına merkez Arabayatağı olmak üzere meydan ve kültür merkezi inşa ediyoruz. Engelsiz yaşam merkezini Aile Bakanlığı ile birlikte yapacağız. Arsasını hazırladık. 20 bin metrekare alanı var Selçuk Hatun Termal Tesisleri projesi açılıyor. 3 kısımdan oluşuyor. Geleneksel Türk Hamamı kendi alanında Türkiyenin en büyüğü, 5 aile banyosu olan, yarı olimpik yüzme havuzu yaz kış yüzme yapılacak. Tamamlayıcı tıp ünetileri burada mevcut. İşin uzmanları, ozan tedavisi, mezoterapi, sülük, hacamat arı terapi burada olacak. Cumalıkızık’ta 10 milyon lira harcadık. Çalışmalara devam edeceğiz. Balabanköy’de 51 bin metrekare alanda mesire yeri inşa ediyoruz. Yıldırımlılar nefes alacaklar” şeklinde konuştu.
Yıldırım’da kültüre, sanata, spora, kadınlara, gençlere ve çocuklara yönelik hizmetlerin altını çizen Başkan Edebali, 92 bin kişiyi kültürel toplantılarda buluşturduklarını, 40 kıraathaneyi de kütüphane ile donattıklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam