Yıldırım: Hekimlik Mesleği, Toplum Nezdinde Itibarsızlaştırıldı

Erzurum Bölgesi Tabipler Odası Başkanı Kadir Yıldırım, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklama yaptı....

Erzurum Bölgesi Tabipler Odası Başkanı Kadir Yıldırım, 14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla bir açıklama yaptı. Hekimlik mesleği ve hekimlerin saygınlığı son yıllarda ciddi derecede erozyona uğradığını açıklayan Yıldırım, bu durumdan üzüntü duyduğunu aktardı. Sağlık çalışanlarının memnuniyetsizliğinin üst seviyelere ulaştığına da değinen Yıldırım, "Bu memnuniyetsizliğin kaynağı bilindiği gibi maddi kaygılardan değil, mesleğin toplum nezdinde itibarsızlaşmasındandır. Bu da sağlık çalışanlarının önemli bir çoğunluğunu mutsuzluğa ve umutsuzluğa sevk etmektedir." dedi.

Reklam
Reklam

Yıldırım, "Bu itibarsızlaşmayı başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarına yönelik ortaya çıkan şiddetin kaygı verici boyutlara ulaşmasında ana nedenlerinden biri olarak görüyoruz. Acil servisler ve yoğun bakım üniteleri başta olmak üzere hekimler neredeyse her gün bazen ölümle sonuçlanabilen şiddete maruz kalmaktadırlar. Çalıştığımız ortamlarda sağlık çalışanlarınınsözlü veya fiili bir saldırı ile karşılaştığını maalesef her gün yaşıyor, görüyor veya duyuyoruz. Sağlık alanındaki sorunlarınbir çoğununsisteme bağlı olduğu herkes tarafından bilinmesine rağmen sistemdeki aksaklıkların sadece hekim endeksli olarak görülmesi veya gösterilmesi hekimlere yönelik şiddeti körüklediği kanaatindeyiz. Bu olumsuz tutum ve davranışlara yönelik tedbirlerin alınmaması ve bu konudaki mevcut cezai müeyyidelerin yetersizliği bizlerde bu saldırıların artarak devam edeceği endişesini doğurmaktadır." şeklinde konuştu.

Hayata yapılan hizmetin büyüklüğüne işaret eden Yıldırım, hekimlerin mesleklerini severek tercih ettiğini söyledi. Yıldırım, “Hekimlerin çalışma şartlarının ağırlığı, yetersiz eleman nedeniyle artan iş yükü, özellikle yoğun nöbetler ve bununla birlikte halkın gözündeki imajımızı zedelemeye yönelik yayınlarbiz hekimlerde ciddi moral ve motivasyon sorunlarına hatta mesleki depresyona yol açtığı görülmektedir.” ifadelerini kullandı. Yıldırım, bu problemlerin sağlık çalışanlarının kendilerini geliştirmesine engel teşkil ettiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Son yıllarda sistemin, kararnamelerin, genelgelerin ve yönetmeliklerinsürekli değişmesi, bunun yanı sıra hekimleri ve mesleği koruma altına alan sağlık hukukunun geliştirilememesine değinen Yıldırım sağlık çalışanlarını her gün birçok adli ve idari soruşturmalarla karşı karşıya bıraktığını dile getrdi. Bazı hekimlerin bu olumsuzluklardan dolayı mesleğini yapamaz hale geldiğini açıklayan Yıldırım, “Yakın zamanda yüksek riskli durumlara gerekli müdahaleyi yapma cesareti gösterecek uzman hekimleri bulmakta zorlanacağımızı düşünüyorum.” açıklamasında bulundu.

Sağlıkta dönüşüm politikaları sonucu ortaya çıkan performans ve ücretlendirme sistemi sağlığı sosyal ve insani bir hak olmaktan çıkarıp ticari bir boyuta taşıdığından dert yakınan Yıldırım, “Üniversitelerin tıp eğitimi göz ardı edilmiş, üniversite hastaneleri bütçe problemleri ile uğraşır hale gelmiştir. Tam gün yasası ile birlikte özellikli bazı alanlarda uzmanlık eğitimi veren birçok hocamız ve meslektaşımız artık üniversitelerde hizmet ve eğitim veremez hale gelmiş ve bu alanlarda yeni uzmanların yetişmesi sekteye uğramıştır. Hatta özellikli tanı ve tedavi üniteleri bu nedenlerle bazı merkezlerde kapatılmak zorunda kalınmıştır.” dedi.

Reklam
Reklam

Yakın gelecekte tıp eğitiminde ciddi olumsuz sonuçlar ortaya çıkacağına işaret eden Yıldırım problemlerin çözümü adına bazı taleplerini dile getirdi. Yıldırım, “Temel talebimiz hekimlik sanatını içinde bulunduğumuz toplumun hizmetine sunmak ve bunu yaparken de sağlığımızdan, iş güvencemizden vazgeçmeden çalışmak, gelecek kaygısı duymaksızın yaşamaktır. Sağlıkta kaliteli ve sürdürülebilir bir hizmet istiyorsak başta hekimler olmak üzere tüm sağlık çalışanlarının çalışma koşullarında hızla bir iyileştirmeye gidilmesinin ve bunun temin edilmesinin gerekliliğine inanıyoruz.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: