Yıldırım: Hızlı Tren Kamulaştırmasında Vatandaşla Aramızı Bozmaya Çalışıyorlar

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hızlı tren güzergâhında kamulaştırmada vatandaşla devletin arasını bozmaya...

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım hızlı tren güzergâhında kamulaştırmada vatandaşla devletin arasını bozmaya çalışanların olduğunu ifade etti. Yıldırım, “Bazen işi mahkemeye çıkarmak sonuç almak mümkündür. Kamu olarak işlerimizi daha iyi takip ediyoruz. Şimdi hem projenin gecikmemesi hem de haksız sonuçların doğmaması için bu işi yakından takip ediyoruz. 3–4 vaka yakın zamanda çıktı. Vatandaş bize geldi 'mahkeme çok düşük bedel verdi' dedi. Biz onun üzerinde teklif ettik. Niye o zaman razı olmadın, sonuçlara katlanacaksın, kusura bakma demek mecburiyetinde kaldık." dedi.

Reklam
Reklam

Binali Yıldırım, Bandırma-Bursa-Ayazma-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Bursa Yenişehir kesimindeki Karahıdır Şantiyesi’nde incelemelerde bulundu.

Daha sonra Bursa'ya gelen Bakan Yıldırım, projenin son durumu hakkında da brifing aldı. Bakan Yıldırım, her ay düzenli olarak büyük projeleri şantiyelerde denetlediklerini belirterek, Marmaray ve Ankara metroları projesinde incelemelerinin de sürdüğünü belirtti.

Bakan Yıldırım, "Bu aydan itibaren Bursa-Ankara ve Bursa -İstanbul projesini de bu gruba dahil ettik. İstanbul-Bursa-İzmir otoyolunu da 2 ayda bir denetliyoruz." dedi.

Bursa-Yenişehir arasındaki güzergâhta 6 ayı geride bıraktıklarını bildiren Yıldırım, şöyle devam etti: "23 Aralık'ta temel attık. Hat üzerinde 16,5 km civarında bir tünel uzunluğu var. Toplam 12 tünelden oluşuyor. Viyadükler var. Bursa-Yenişehir bölünmüş yolunu 3 noktada viyadükle geçiyoruz. Toplam 9 adet viyadük ve 12 tünel var. 23 kilometresi 3'te biri büyük bir sanat yapısı. Diğer kısımlarda da dolgular ve yarmalar var. Bunlar da 3,5 milyon metreküp civarında. 6 ayda iyi bir noktaya geldik. Yüzde 20'nin üzerinde ilerleme var. Bu ilerleme, zemindeki sıvılaşmaya rağmen elde edilen bir sonuçtur."

Reklam
Reklam

Yüksek hızlı trende sonuna kadar yaklaşık 3 katı daha fazla iş yapmış olacaklarını anlatan Yıldırım, "Yüzde 80'i bu. Önümüzdeki sene içinde biz üst yapıya da girme imkânımız olacağız. Aynı zamanda geriye kalan 30 kilometrelik Yenişehir-Bilecik etabını da gerekli proje çalışmaları yapıldı. Burası 30 kilometre olmasına rağmen hattın belki de en zor bölümüdür. Çünkü 30 kilometre içinde de 12 tünel ve 12 viyadük var. Bugüne kadar Demiryolları’nın yaptığı en uzun tünel burada. Hattın 3’te ikisinden fazlası tünel ve viyadük. Bu hattın hem yolcu hem de yük taşıyacağını dikkate alırsak güzergâhın eğimlerinin düşük olması lazım." dedi.

"TÜNEL VE VİYADÜKLER HIZI ETKİLİYOR"

Projenin ikinci ve birinci bölümünün eş zamanlı tamamlanıp tamamlanmaması konusunda isi Yıldırım, şunları söyledi: "Hep tünel ve viyadükle çalışacağımız için zemin şartlarını kestiremiyoruz. 8,5 kilometre tünel, günde 8,5 metreden gidersek bin gün eder. O da 3 sene sürer. Tünel, projenin süresini belirliyor. O bölümde bir durum var. Bu dediğim zemin şartları iyi olması durumunda. Bizim hedefimiz, eş zamanlı olarak bu projeyi bitirmektir. Sapsa bile o sapma büyük bir değişiklik getirmeyecek."

Reklam
Reklam

Bugüne 2,5 milyar TL ulaşım alanında tamamlanan yatırım olduğunu anlatan Yıldırım, "Otoyol ve hızlı tren projesi de 3,5 milyar. Yani toplam 4 milyarlık devam eden proje var. Bursa'ya ne yapsak yakışır. Bursa üreten ve ürettiğiyle de ülkemize destek veren bir ilimiz. Bursa'ya 231 kilometre bölünmüş yol ilave ettik. 2023 hedeflerimizde batıya doğru demir yolunun İzmir'e kadar uzatılması söz konusu.” şeklinde konuştu.

"DAVALAR İŞLERİ YAVAŞLATIYOR"

Bir soru üzerine kamulaştırmalarda yaşadıkları sıkıntılardan bahseden Bakan Yıldırım, "Kamulaştırma konusu, bizim çok fazla vaktimizi alan, çok fazla kafa yorduğumuz en çok zorlandığımız işti. Bu konuyu da değerlendirdik. Bursalılardan, özellikle istirhamım var. Kısa vadeli beklentileri bir kenara bırakalım. Demir yolunun gecikmesinin doğuracağı zararların bugün elde edilecek menfaatin üzerinde ötesinde bir şey olduğunu hiç kimse aklında kaçırmasın. Kamulaştırma konusunda daha fazla destek olunmasını istiyoruz. Bizim önümüz açmasıdır. Bunun sağlayacağı sosyal ve ekonomik fayda bugün üzerinde durduğumuz konuların çok çok üzerinde çıkacaktır. Bu konuda gereken katkının ve desteğin verileceğini özellikle belirtmek istiyorum."

Reklam
Reklam

Bazı davaların mahkemeden önceden verdikleri rakamın dahi altında kendi vatandaşın aleyhine döndüğünü anlatan Yıldırım, sözlerini şöyle tamamladı: "Bazen işi mahkemeye çıkarmak sonuç almak mümkündür. Kamu olarak işlerimizi daha iyi takip ediyoruz. Şimdi hem projenin gecikmemesi hem de haksız sonuçların doğmaması için bu işi yakından takip ediyoruz. 3–4 vaka yakın zamanda çıktı. Vatanda bize geldi 'mahkeme ok düşük bedel verdi' dedi. Biz onun üzerinde teklif ettik. Niye o zaman razı olmadın, sonuçlara katlanacaksın, kusura bakma demek mecburiyetinde kaldık. Uzlaşmayı ve anlaşmayı öncelikli olarak görüyoruz. Vatandaşla mahkemelik olmayı arzu etmiyoruz. Bazıları da vatandaşların aklını çeliyor. Dosyayı alıyorlar sonra da aramızı açıyorlar. Bunlara meydan vermeyelim."

BURSA-YENİŞEHİR HIZLI TREN PROJESİ’NİN YÜZDE 24'Ü TAMAMLANDI

Bandırma-Bursa-Osmaneli-Ayazma-İnönü Demiryolu Projesi’nin 41 ve 116'ncı kilometreleri arası kesimini kapsayan güzergâh, Nilüfer Çayı paralelinde Bursa İstasyonu ile başlayarak şehir merkezinin kuzeyinden, otoyola paralel şekilde ilerleyip, Demirtaş, Kazıklı, Barakfakih, Turanköy ve Havalimanı üzerinden Yenişehir'e ulaşıyor. Projenin hedefi bölgede yapımı devam eden Eskişehir-Köseköy Demiryolu hattına, Yenişehir'den sonra uygun bir güzergâh ile Bursa'yı, Ankara ve İstanbul'a demiryolu ile bağlamak. Yüzde 24'ü tamamlanan proje, 13 Ocak 2012 tarihinde start aldı. 913 gün tamamlanma süresi olacak olan projenin tutarı ise 393 milyon 170 bin 105 TL olacak. Projede 50 teknik personeli, 650 sanat sınıfı personel olmak üzere 1 ana şantiye, 5 tali şantiye olmak üzere iş programına uygun bir şekilde çalışmalar ediyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz