Yıldırım Ve Eker, İzmir’de ‘Vira Bismillah’ Diyerek Balık Sezonunu Açtı

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker,...

Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Binali Yıldırım ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İzmir’in Foça ilçesinde 2012 - 2013 su ürünleri avcılık sezonu açılışı nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Foça Balıkçı Barınakları’nda avlanma yasağının kalmasının ardından gerçekleştirilen sezon açılışında Bakan Yıldırım, konuşmasına geçtiğimiz günlerde Foça’da düzenlenen hain saldırıda hayatını kaybeden şehitlere Allah’tan rahmet, gazilere de acil şifalar dileyerek başladı. Denizciliğin bölgede tarih boyunca önemini koruduğunu vurgulayan Bakan Yıldırım, denizlerdeki kaynakların sonsuz olmadığını vurguladı. Bakan Yıldırım, "Denizdeki kaynaklarımızı daha iyi kullanmamız lazım, hoyratça kullanmamamız lazım. Bunun için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız önemli kararlar alıyor. Bu kararlar av mevsiminin başlaması bitmesiyle ilgili. Avlanma alanlarının belirlenmesiyle ilgili, bütün bu kararları alırken üzerinde durulan konu denizlerimizdeki deniz ürünleri kaynağımızın sürdürülebilir bir büyüklüğü erişmesidir. Büyük küçük her şeyi avlarsan ondan sonra havamızı alırız." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Alınan tedbirlerin bazen kısa vadede hoş karşılanmadığını ancak orta ve uzun vadede alınan tedbirlerin sonuçlarının ortaya çıktığını dile getiren Yıldırım, bu nedenle 1- 2 günlük bakış açısıyla değil nesilden nesile devam edebilir sürdürülebilir balıkçılık anlayışının yerleştirilmesinin gerektiğini vurguladı. Türkiye’nin 8 bin 484 km sahil bandındaki tüm balıkçı barınaklarını elden geçirdiklerini, 178 balıkçı barınağımızı tamir edip eksiklikleri giderdiklerini anlatan Bakan Yıldırım, 1 milyar lira harcayarak sıfırdan 40 tane balıkçı barınağı yaptıklarını, denizciliğe 2004 yılından bu yana 2.9 katrilyon destek verdiklerini ifade etti. Yıldırım, her alanda olduğu gibi İzmir’in denizciliğin ve balıkçılığında merkezi haline gelmesini istediklerini dile getirdi. Türkiye’nin balıkçılıkta yaptığı atılımlar sayesinde Avrupa’nın levrek ve çupra ihtiyacının 4’de 1’ini karşılar hale geldiğini de belirten Yıldırım, ülkede deniz ürünleri tüketiminde istenilen seviyeye gelinmediğini ancak ihracatta iyi bir noktaya gidildiğini söyledi. Balık avlanma sezonunun balıkçılara hayırlı olmasını temennisinde bulunarak ‘Vira Bismillah’ diyen Yıldırım, "Allah Reislerin başını boradan, kıçını karadan konusun." dileğinde bulundu.

Reklam
Reklam

"AY YILDIZLI BAYRAK HİÇBİR ŞEYE DEĞİŞİLMEZ"

Ay yıldızlı bayrağın kendileri için hiçbir şeye değişilmeyeceğini de vurgulayan Bakan Yıldırım, "Bayrağımızı sonsuza kadar dalgalandırmak her şeyden önce görevimizdir. Ülkemizi yoran terör belasının üstesinden gelmemizin yolu birliğimiz, beraberliğimizdir. Bunun için asla ve asla hiçbir kışkırtmaya oyuna gelmeyeceğiz. Olaylar bizi üzse de acı yaşatsa da bu ülkeyi bize emanet eden ecdadımız, Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran irade, M. Kemal Atatürk ve arkadaşlarının bize verdiği görev bu ülkeyi birlik ve beraberlik içinde, muasır medeniyetler seviyesine taşımaktır. Bunu başarmak için 75 milyon tek vücut olarak gayret edeceğiz. Bu acılarlarla, sıkıntılarla geçmişte nasıl bunların üzerinden geldiysek bugünde bunların üstesinden gelecek güce sahibiz. Son saldırıda Foçalıların ortaya koyduğu duruş, ülkemizin birliği beraberliği için çok önemli bir gelişmedir." sözleriyle teröre tepkisini dile getirdi.

"TORUNLARIMIZIN BU DENİZLERDEN YARARLANMASI LAZIM"

Reklam
Reklam

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de, ‘Vira Bismillah’ diyerek konuşmasına başladı. Balıkçılara bereketli bir sezon dileyen Eker, Türkiye’de 20 bin civarında balıkçı teknesinin bulunduğunu, 88 bini ticari ruhsatlı, 63 bini amatör ruhsatlı 150 binin üzerinde balıkçının bulunduğu bilgisini verdi. Denizlerdeki varlığın 1-5-10 yılda tüketilmemesi gerektiğinin altını çizen Eker, "Çocuklarımızın da torunlarımızın da bunlardan yararlanması lazım. Bugün balıkçılık yaparken yarınımıza zarar vermeyecek yöntemlerle balıkçılık yapmamız gerekiyor. 1985 yılında Türkiye’de 8 bin 600 balıkçı gemisi vardı. 532 bin ton balık avlanıyor ve tekne başına 60 ton düşüyordu. Son yıllarda tekne sayısı 17 bine yükselirken, balık tekne başına 27 tona düştü. Biz bu nedenle bir takım tedbirler aldık. 60 bin ton olan yetiştiriciliği bugün 190 bin tona çıkardık. Bununla ilgili balık yetiştiricilerine sadece 2011 yılında 180 milyon lira ödedik. Sadece balıkçılarımızın istifade ettiği 755 milyon lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik." dedi.

Reklam
Reklam

Nesli tehlikede olan balık türlerini zenginleştirmek için bir takım faaliyetler yaptıklarını da anlatan Eker, yetiştiriciliğin daha fazla yapılmasını arzuladıklarını söyledi. Bakan Eker, "Bugün aldığımız balık gelecekten ödünç aldığımız balıktır. Av sezonu bereketli geçsin, balıkçılarımıza hayırlı olsun. Rast gele, Vira Bismillah." ifadelerini kullandı.

İzmir Valisi Cahit Kıraç da sektörü daha canlandırmak için korumaya mecbur olduklarını söyledi. Denizleri korumak için Tarım İl Müdürlüğü ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın yaklaşık 300 denetim yaptığını belirten Kıraç, sektörün korunmaması durumunda ileriki yıllarda büyük sorun yaşanacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından Bakanlar Yıldırım ve Eker, denize ağ atarak su ürünleri avcılık sezonunun açılışını yaptı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: