Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa teklifinin TBMM Genel Kurulunda kabul edilmesinin ardından başlayacak referandum süreci öncesi yapılacak saha çalışmalarının Genişletilmiş İl Başkanları toplantısında değerlendirileceğini kaydetti.
REFERANDUM TARİHİ İÇİN YILDIRIM'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA? NE ZAMAN YAPILACAK?
Başbakan Yıldırım, referandum tarihi için nisan ayının ilk yarısını işaret ederek "Tarih bu hafta YSK tarafından açıklanacak" dedi
Yıldırım, AK Parti 115. Genişletilmiş İl Başkanları Toplantısı'nda "Anayasa değişikliği, muhtemelen Nisan ayının ilk yarısında, 20'sine kadar uygun bir tarihte yapılacak. Zannediyorum bu hafta içerisinde de kesin tarih açıklanmış olur. Bu tabii Yüksek Seçim Kurulunun vereceği bir karar" dedi. Yıldırım ayrıca, Anayasa değişikliği teklifinin Cumhurbaşkanı’nın onayına sunulduğunu açıkladı.
Yıldırım, Türkiye'nin önemli bir dönemin eşiğinde olduğunu belirterek, "Bugün ağırlıklı olarak içinde bulunduğumuz dönemi değerlendireceğiz. Adım adım halk oylamasına giderken sahada ne yapacağımızı, milletle neleri konuşacağımızı ayrıntısıyla ele alacağız. Bugün AK Parti Siyaset Akademisi'ni 28 ilde birincilikle bitiren kardeşlerimize sertifikalarını vereceğiz. Bu yıl 5 bin arkadaşımız Siyaset Akademisi'ni başarıyla tamamladı. 2008'den bu yana Siyaset Akademisi'nde 50 bin kişi eğitim gördü. AK Parti başarısının altında yatan önemli sebeplerden birisi de geleceğin siyasilerini yetiştiren bir okul olma özelliğidir" ifadelerini kullandı.
Dün açıklanan cazibe merkezleri programına işaret eden Yıldırım, yatırımcılarla görüşüldüğünü ve taleplerin dinlendiğini ifade etti. Ortaya çıkan sonucun memnuniyet verici olduğunu anlatan Yıldırım, 23 il için başvuru sayısının bin 200'ü aştığını dile getirdi. Programın dün resmen başladığını söyleyen Başbakan Yıldırım, dün açıkladığı programın detaylarını yineledi.
HİZMET SEKTÖRÜNE YATIRIM YAPMAK İSTEYENLER İÇİN AÇIKLAMA
Yıldırım, hizmet sektörü ile ilgili yatırım yapmak isteyenler için de desteklerin olduğunu belirterek, çağrı merkezi kurmak isteyenlere destek verileceğini ve veri merkezlerine de bu desteğin verileceğini ifade etti. Bu iki sektörün önemine işaret eden Yıldırım, bu sektörlerin Türkiye'de de yaygınlaşmaya başladığın dile getirdi. Yıldırım, bugün çağrı merkezlerinde 80 bin civarında vatandaşın çalıştığını ve bu sektörün güzel bir sektör olduğunu ifade etti. Küçük bir yatırımla birçok insana kolayca iş bulunabildiğine dikkati çeken Yıldırım, çağrı merkezleriyle birlikte bazı illerin şu anda en büyük işveren konumuna geldiğini söyledi. Yıldırım, veri merkezi kurma işinin de internetin yaygınlaşmasıyla beraber elektronik ortamda birçok bilginin üretildiğini hatırlattı.
"SIRA HELVAYI KAVURMAYA GELDİ"
Bölgede terörden yıllardır çok çekildiğini anlatan Yıldırım, "Vatandaşlarımız göç etmek zorunda kaldı. Terör vatandaşlarımızın canına kastetti. Bu projedeki amacımız, terörle mücadelede önemli mesafeler aldık. Devletin iradesi, sokakta, dağda, bayırda şu anda hakim. Bundan sonra yapmamız gereken, sağlanan güvenlik ortamında tekrar orada yaşamı daha da canlandırmak. Yapılacak yatırımlarla birlikte vatandaşlarımız artık geleceklerini burada inşa edecekler. Başka bir bilinmeze göç etme ihtiyacı duymayacaklar. Zaten biz oralara hastaneleri, havaalanlarını yaptık. Huzur ve güven de var. Tek iş su, şeker, un he rşey hazır, sıra helvayı kavurmaya geldi. Helvayı da yatırımcılar kavuracak. Çiftçimiz, yatırımcımız güvenle ticaretini büyütme imkanı elde edecek. Huzur, refah ve kalkınma böylece sağlanmış olacak. Bazıları diyebilir ki neden Doğu ve Güneydoğu? Aslında Doğu ve Güneydoğu'ya yapılan her kuruşluk yatırım, batıya yapılmış demektir. Amacımız, vatan toprağındaki her karış kalkınma aynı olsun. Eğer buraların yatırımını yapmazsak, buradan insanlarımız başka illere gelecek. İnsanlarımıza doğduğu yerde altyapı imkanlarını sağlamak boynumuzun borcudur" açıklamasında bulundu.
Yıldırım, kürsüdeki konuşması sırasında üşümesi üzerine sahnenin yan tarafında bulunan kapıyı işaret ederek, "Orası kapanıyor mu, soğuk geliyor bir yerden" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım, başkanlık sistemini de içeren anayasa teklifine dair konuşurken "Kaç sefer söyledik, 93 sene evvel Cumhuriyet ilan edildi, 1923'te rejim tartışması sona erdi, nokta" ifadelerini kullandı.
AK Parti İl Başkanları toplantısında konuşan Yıldırım şu açıklamaları yaptı:
"Rejim değişiyor… Kaç sefer söyledik kardeşim, 93 yıl önce cumhuriyet ilan edildi, 1923'te rejim tartışması sone erdi, nokta. Bırakın bunu, kimi kandırıyorsunuz? Millet kararını verdi, padişahlık gitti, cumhuriyet geldi. Cumhuriyetin nimetlerinden de herkes istifade ediyor. Çalışan, çabalayan gayret ediyor, sınıf farkı yok, aile mensubiyeti yok, millet kimi beğeniyorsa onu seçiyor. İster bir köylüyü seçiyor, ister bir şehirliyi seçiyor. Yeter ki vatanına, milletine hizmet etsin.
'TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ TIKAMAYA KİMSENİN HAKKI YOK'
Şu anda yapılan, 2007 referandumunda yapılan değişikliğin gereğini yerine getirmek, eksik kalan kısmını tamamlamaktır. İş bundan ibarettir. Gürültü, patırtı, efendim 'Rejim değişiyor, Türkiye elden gidiyor', onlar kendileri gidiyor. Feryadı figanları Türkiye için değil, kendi ikbal meseleleri için. Türkiye'nin bir yere gittiği yok. Türkiye emin adımlarla muasır medeniyetler seviyesine ilerliyor. Telaşları kendi gelecekleri, kendi ikballeri. Sizin ikbaliniz için Türkiye'nin önünü tıkamaya hiç kimsenin hakkı yok.
'O ZAMAN ATATÜRK'ÜN SEÇİMİ DE YANLIŞ'
(2007'deki 'cumhurbaşkanı seçimi' sürecinde anamuhalefet partisinin o gün vesayetçilerin sözcülüğünü yaptığını belirterek) Demokrasinin değil vesayetin sözcülüğünü yaptı ve o gün cumhurbaşkanı seçimini engellediler, engellemeye çalıştılar. Nasıl engellediler? 367 icadıyla. Neymiş, 367, 3'te 2 vekil sayısı olmazsa meclis toplanamaz, cumhurbaşkanı seçilemezmiş. O zaman Atatürk'ün seçimi de yanlış. Onların kafasına göre düşünüyorsak, Atatürk, İnönü, Celal Bayar, diğerleri, hepsinin seçimi sakat. Yani hukuken sakat öyle mi? O sonuç çıkıyor. Bakın o sayıya erişen bir şey yok.
'ULAN SİZ NEREDEYDİNİZ?'
Tek başına iktidar olduk. 363 milletvekili ile Ankara'ya geldik, hükümet kurduk. 'Hoşgeldiniz' diye kafalarını uzattılar, 'Yeni ortağınız'… Ulan siz neredeydiniz! Seçim meydanlarında sizi görmedik. Burası Ankara dediler. O zaman anladık ki Ankara'da vesayet sahipleri var. 15 yıldır bu vesayet sahipleri ile mücadele ediyoruz. Nihayet sonuna geldik. Tek vesayet sahibi tanırım, aziz Türk milleti, onun dışında hiçbir vesayet tanımıyorum. Millet yetkiyi verir, canı istediği zaman yetkiyi de alır.
'HADİ ORADAN NERESİ AZALIYOR?'
(Anayasa değişikliği ile Meclis'in etkinliğinin azalacağı iddiası) Hadi oradan, neresi azalıyor? Genel görüşme, yazılı soru önergesi, Meclis araştırması, kanun yapma, cumhurbaşkanını yargılama var. Bakanları sıraya, hesaba çekmeye hakkı var. Aslında Meclisin gücü artıyor. Niye? Yargının başındaki idari yapıyı da Meclis belirliyor, bir kısmını. Cumhurbaşkanı ile Meclis belirliyor. Cumhurbaşkanı, Meclis ne? İkisi de milletin iradesiyle seçilmiş iki tane yapı. Dolayısıyla yargıda da milletin bir şekilde iradesi yansımış oluyor.