Yıldız: Belediyeler hayvan haklarını görmezden geliyor

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’na rağmen, özellikle belediyelerin...

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Yasası’na rağmen, özellikle belediyelerin yasayı görmezden geldiğini söyledi.
Yıldız, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, hayvanları koruyan iyi bir yasa olmasına rağmen yasanın yetkili mercilerle uygulanmadığını belirtti. Yasaya rağmen sokak hayvanlarının toplu bir şekilde öldürüldüğünü, eziyete maruz bırakıldığını, açlığa itildiğini ifade eden Yıldız, "Dinimizde hayvan haklarına büyük önem verilmiştir. Bu konuda Kur’an-ı Kerim’de ayetler vardır. Ayrıca peygamberimizde hadislerde hayvanlara kesinlikle eziyet edilmemesi gerektiğini vurgulamıştır. Efendimiz hayvanlar yük altında bitkin durumdayken ,namaz için yüce Allah’ın huzuruna çıkılmasını doğru bulmamıştır. Rahmet peygamberinin ayakkabısıyla kuyudan su çıkararak köpeği sulayan bir kişinin cenneti kazandığını belirtmiştir. Bütün bunlara rağmen günümüzde ne yazık ki hayvan hakları ihlal edilmektedir." diye konuştu.
Özellikle belediyelerin sokak hayvanları konusunda duyarlı davranmadıklarını vurgulayan Yıldız, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Bazı belediyeler ne yazık ki hayvanları aşılamak, bakımını yapmak yerine öldürmeyi, ya da toplayıp bir başka ilin sınırları içerisine bırakmayı tercih ediyor. Oysa sokak hayvanları kısırlaştırılıp rehabilite edilse sayısı kontrol edilebilir çevre ve insan sağlığı için zararsız hala getirilebilir. Bu gün hala bazı belediyelerde bir tane bile veteriner hekim görev yapmamaktadır. Elbette bu duyarsızlıkla sokak hayvanları sorunu halledilemiyor. Aşılanmamış, bakımı yapılmamış hayvanlar başı boş dolaşırken, özellikle çocuklarımız ise sokaklarda korkarak geziyor, okullarına korku içinde gidip geliyor. Bu manzara bu günkü Türkiye’ye yakışmıyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz