BURSA (İHA) - Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Umut Oran, hazır giyim sektöründe Türk ürünlerinin artık dünya markası olduğunu söyledi. Hazır Giyim Sektörü'nün karşılaştığı sıkıntılar Bursa'da masaya yatırıldı. TGSD'nin "Anadolu Gezileri" etkinliği çerçevesinde Bursa'ya gelen hazır giyim üreticileri, tekstilde ihracat şampiyonu Yeşim Fabrikası'nda incelemelerde bulundu. Yeşim Genel Müdürü Şenol Şankaya, ihracata yönelik çalışmalar hakkında bilgi vererek, en büyük ihracatı ABD ile Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiklerini ifade etti. Şankaya, yıl sonuna kadar 220 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerini bildirdi.
Ünlü markalar için üretim yaptıklarını belirten Şankaya, TGSD yöneticilerine Yeşim Tekstil Fabrikası'nı gezdirdi. İhracata yönelik çalışmalarda çevre ve insan faktörünün çok önemli olduğunu vurgulayan Şankaya, anneleri fabrikanın çeşitli bölümlerinde çalışan yaklaşık 700 çocuğun kreş ve sosyal tesislerden gün boyu faydalandığını anlattı.
TGSD Başkanı Umut Oran da, hazır giyim sektörünün Türkiye ihracatının yüzde 23.8'ini gerçekleştirerek büyük bir çıkış yakaladığını söyledi. Türkiye'nin yıldızının parladığını ifade eden Oran, yeni hükümetten köstek değil destek beklediklerini dile getirdi. Hazır giyimde Türkiye'nin dünyada 6., Avrupa'da 2. büyük tedarikçi durumunda olduğunu belirten Oran, "Tekstilde ise Avrupa'nın 1. tedarikçisiyiz. Pamukta da dünyanın 5. büyük üreticisi ve 6. büyük tüketicisiyiz. Sonuçta bu sektöre baktığımız zaman, tarladaki pamuktan iplik, tekstil, hazır giyim, lojistik ve konfeksiyon gibi çok geniş bir yelpazeye dayanıyor. Üretimde, istihdamda ve ihracatta Türkiye yüzde 35-40'ları elinde tutuyor. Bu sektör Türkiye için çok önemli. Sadece ekonomik olarak değil, sosyal olarak da çok önemli. Dumansız bir sanayi. Bu sektörün çok büyük bir mali desteğe de ihtiyacı yok. Bir veriyorsunuz, 15 alıyorsunuz. Sektörün kullanılan banka kredilerindeki oranının yüzde 2 olduğunu görüyoruz. Batık kredilerdeki tasfiye oranı yüzde 4.6 gibi çok ciddi anlamda küçük bir rakam. Çağdaşlaşma yolunda Türkiye'nin önünü açan bir sektör. Hükümet bu sektöre destek verdiği takdirde "3 i " diye tabir ettiğimiz istihdam, ihracat ve istikrara ülkemiz kavuşur" diye konuştu.