EKONOMİ SERVİSİ
2008 yılında 850 milyon dolarla Türkiye’nin en büyük yurtdışı satın alımı sonrası Yıldız Holding bünyesine geçen Godiva, beş yılda gerçek bir başarı hikayesine imza attı. Tüm dünyada 32 bin satış noktasına ulaşan Godiva, her yıl ortalama yüzde 10’un üzerinde büyüme kaydederken, 2013 yılını 765 milyon dolar ciroyla kapatacak.
1926 yılında Brüksel’de çikolata ustası Joseph Draps tarafından kurulan ve bugün premium çikolatanın en önemli markası olan Godiva 2008 yılı itibariyle geçtiği Yıldız Holding bünyesinde gösterdiği büyüme ile, bir başarı hikayesine dönüştü. Godiva’nın global yöneticileri, bu başarıya giden yolu, markanın bugün geldiği noktayı ve hedeflerini anlatmak için İstanbul’da bir toplantı düzenledi.
Godiva CEO’su Jim Goldman, Godiva’nın son beş yıllık öyküsünü anlattığı sunumda; markanın Yıldız Holding bünyesine geçişinden sonraki gelişiminden gurur duyduğunu belirterek “Bunu Godiva’nın örnek alınacak bağımsız yönetim şekli, çalışanlarımızın işlerine bağlılığı ve üstün performansları sayesinde, hep birlikte başardık” dedi.
Yıldız Holding’in bakış açısı önümüzü açtı
Campbell Soup yönetiminden Yıldız Holding bünyesine geçtikten sonra Godiva’yı dünyada devam eden ekonomik sorunların bile durduramadığı bir büyüme içine girdiğini vurgulayan Goldman sözlerine şöyle devam etti:
“Godiva, Campbell Soup yönetimi sırasında stratejik bir öncelik değildi. Yatırım için öncelikli bir kanal olmamakla beraber, büyüme konusunda da Godiva’dan beklentiler düşüktü. Özet olarak, kısa dönemli ve risksiz bir yönetim biçimi benimsenmişti. Buna mukabil Yıldız Holding bünyesinde ilk günden bu yana stratejik bir yatırım olmanın avantajlarını yaşıyoruz. Bizden büyüme konusunda önemli beklentiler var ve bu sebeple önemli yatırımlar yapılıyor. Uzun dönemli bir perspektifte hareket ediliyor. Bu bakış açısının sonucu olarak 2008-2013 yılları arasındaki ortalamaya baktığımızda her yıl %10’un üzerinde bir büyümeden söz ediyoruz. 2013 yılı sonu itibariyle ciromuz 765 milyon dolara ulaşacak.”
Bu büyümenin en büyük sebeplerinden birinin yapılan yatırımlar olduğunu söyleyen Goldman, pazarlama yatırımında yüzde 63, mağaza ve satış yatırımlarında yüzde 29, çalışan ve altyapı yatırımlarında ise yüzde 40 artış yapıldığını belirtti. Benzer şekilde Belçika ve Amerika’daki fabrikalarının kapasitelerinin de arttığını ve tesislerde de sırasıyla yüzde 73 ve yüzde 50 oranında kapasite artışı gerçekleştiğini vurguladı.
Uluslararası satışlar, Amerika’yı geride bıraktı
Büyümek için yeni pazarlara girmenin de yatırım gerektirdiğini belirten Goldman, Godiva’nın Yıldız Holding bünyesine geçmeden önceki son 10 yılda hiçbir yeni pazar yatırımının olmadığını kaydetti. Goldman, Yıldız Holding bünyesinde ise Avusturalya, Çin, Endonezya, Kore, Macau, Suudi Arabistan ve Türkiye gibi yepyeni coğrafyalara giren Godiva’nın, çok daha global bir marka haline geldiğini vurguladı. Goldman, son beş yılda uluslararası satışların yüzde 43’ten yüzde 52’ye yükseldiğini sözlerine eklerken, uluslararası zincire 88 yeni mağaza eklendiğini belirtti. Goldman ayrıca önümüzdeki yılda Çin, Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türkiye’de büyümeye öncelik vereceklerini anlatırken, Godiva’nın 12 ay içinde en az bir yeni pazara daha gireceğinin müjdesini de verdi.
Çin’de 2013 sonunda 13 şehirde 50’nin üzerinde mağazaya ulaşılacak
Global büyümede öncelikli pazarlardan birinin Çin olduğuna işaret eden Jim Goldman, “Çin’de çikolata kafelerden ‘amiral mağazalara’, önemli alışveriş caddelerindeki mağaza ve satış noktalarına kadar birçok değişik mekan çeşidi ile büyüdük. 2009 yılında sadece iki olan Çin’deki mağaza sayısı, 2013 sonunda 13 şehirde 50’nin üzerinde mağazaya ulaşacak. Satışlar 2009 yılından bu yana 20 milyon doların üzerine çıktı” dedi. Goldman ayrıca, Çin’de internet üzerinden satış ağının çok genişlediğini ve 160 şehre varan büyüklüğe ulaştığını sözlerine ekledi.
Japonya’da yıllık yüzde 13 büyüme yakalandı
Jim Goldman Japonya’da yapılan araştırmalarda tüm rakiplerinin üzerinde konumlandırılan Godiva’nın, 2010 yılında yaşanan ekonomik durgunluk ve deprem/tsunami felaketlerine rağmen önemli ölçüde büyüdüğünü belirtti. Goldman, Japonya’da 2009’da 154 milyon dolar olan satışların, 2013’te 250 milyon dolara çıktığını ve Japonya’nın Godiva’nın en yüksek ciro yaptığı ülkelerden biri haline geldiğini söyledi.
Kuzey Amerika’da mağaza başına satışlar yüzde 37 arttı
Toplantıda söz alan Godiva Kuzey Amerika Başkanı Jeri Finard, markanın önemli pazarlarının başında gelen Kuzey Amerika mağazalarının da, yeni stratejilerle satış ve karlılıklarını artırdığına dikkat çekti. Finard, daha fazla karlılık stratejisiyle mağaza sayısını 276’dan 217’ye düşürdüklerini söyledi. Finard sözlerine şöyle devam etti: “Bu strateji ile mağaza başına satışlar yüzde 37 artarken, her bir mağazanın karlılığı ise yüzde 248 arttı.”
Bu sonuçların çok tatmin edici olduğunu söyleyen Finard, son beş yılda Kuzey Amerika pazarına birçok yenilik getirdiklerini ve satış kanallarını zenginleştirip genişlettiklerini, ürünleri daha ulaşılabilir kıldıklarını da sözlerine ekledi. İngilizcede dipping olarak kullanılan çikolataya batırılmış ürünler kategorisinin hızlı büyümesine de işaret eden Finard, 2008’de 20.6 milyon dolar olan büyüklüğün, 2013 yılında ise 34.5 milyon dolara çıktığını ve geçtiğimiz sene Kuzey Amerika’da 5.3 milyon adet çikolataya batırılmış çilek satıldığını sözlerine ekledi.
Globalleşen Godiva’da yerel dokunuşlar
Godiva’nın premium çikolata kategorisindeki liderliğini güçlendirmek için önemli yenilikler yaptıklarını ve büyük adımlar attıklarını söyleyen Godiva Uluslararası Başkanı Mohamed Elsarky ise, ana ürünlere yerel ve mevsimsel ürünler eklemeye özen gösterdiklerini, globalleşirken yerel dokunuşlara önem vermenin Godiva stratejisinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu belirtti.
Elsarky konuşmasında yeni kategoriler, ürünler ve mağazalar hakkında şu bilgileri verdi:
-Yeni mağaza tasarımımızla 58’i Kuzey Amerika’da, 45’i Amerika dışında olmak üzere 100’den fazla mağazamızı yeniledik.
-Tüm dünyada; Macy’s, Bloomingdale’s, Neiman Marcus, Harrods, Harvey Nichols, El Corte Ingles, KaDeWe, Galeries Lafayette gibi büyük mağazalarda görünürlüğümüz arttı, daha geniş satış noktalarına sahip olduk.
-Asya’da da büyük mağazalar içindeki varlığımız önemli şekilde büyüdü.
-Türkiye’de en iyi lokasyonlardaki 7 mağazamız ile büyümeye devam ediyoruz.
-2011 yılında New York 5. Cadde’de bir amiral mağazamız açıldı.
-2012 yılında Londra’da Harrods içinde Godiva Chocolate Cafe açıldı.
Toplantı sonunda tekrar sözü alan Godiva CEO’su Jim Goldman, Godiva’nın global olarak büyümeyi sürdüreceğini söyledi. Goldman sözlerine şu cümlelerle son verdi: “Godiva Belçika’da doğmuş olsa da bugün başarılı bir Türk şirketi ve markası. Türkiye, Godiva alındığında gurur duymuştu, bugün Godiva’nın geldiği bu nokta ile daha da büyük gurur duymalıdır.”