Yıllardır tartışmakla bitiremediğimiz konu: Bebeği kundaklamak doğru mu?

Bebeği kundaklamak, ebeveynlerin binlerce yıldır kullandığı bir teknik. Peki bebeği kundaklamak ne kadar doğru?

Bebeği kundaklamak olarak bilinen bu yöntem bebeği uyutmadan önce sakinleştirmek için kullanılıyor. Bunun ardında yatan düşünce, bebeği bir bebek örtüsüyle sıkı sıkı sarınca bebeğin kendisini daha güvende hissedeceği ve ellerini/kollarını hareket ettiremeyeceği için etrafa doğru hareket edemeyeceği.

Bu yöntemin bebekleri sakinleştirdiği kanıtlanmış da olsa, yapılan araştırmalar bebeği kundağa sarmanın ileri yaşlarda istenmeyen sonuçlara yol açabileceğini gösteriyor. Bebek kundağı, başta kalça eklemleri olmak üzere bebeğin eklemlerinin düzgün gelişimini engeller.

Reklam
Reklam

KALÇA SORUNLARINA NEDEN OLUYOR

The Telegraph gazetesine göre bebekler ayaklarını rahatça hareket ettirebilecekleri "kurbağamsı" pozisyonda tutulmalılar. Eğer bebek kundaklanırsa bebekte ileride büyük ihtimalle kalça sorunları görülecek ve problem çözülene kadar ameliyat olmaları veya bacak protezleri kullanmaları gerekecek.

Kundakta büyütülen her bebekte büyüyünce kalça sorunları görülmese de elde edilen veriler bu ikisi arasında kesinlikle bir bağıntı olduğunu gösteriyor. Bu araştırma hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Bu önemli bilgiyi diğer anne - babalarla ve büyükanne - dedelerle de paylaşın!