Yıllık izin ücreti ne kadar? Yıllık izin süreleri nedir?

Senelik dinlenme hakkını kullanmak isteyen her bir çalışanın belli başlı konuları öğrenmeye çalıştığı görülür. Bu konuya yönelik olarak özellikle yıllık izin süreleri ile bu dinlenme hakkının nasıl ve hangi durumlarda ücrete dönüştürüldüğü araştırılır. Dolayısıyla İş Kanunu kapsamında yıllık ücretli izin hakkıyla ilişkili olarak belirtilen hususların açıklanması önem arz eder. Yıllık izin ücreti nasıl hesaplanır?

Bir çalışanın mevcut iş yerindeki hizmet süresi 1 yılı doldurduğu zaman senelik dinlenme hakkına dair çeşitli bilgileri öğrenmesinde fayda vardır. Bunlar arasında yıllık izin süreleri ile bu sürelerin ücrete dönüştürülmesiyle ilgili olan detaylar yer alır. Yıllık izin sürelerinin ücrete dönüştürülmesi söz konusu olduğunda ise istifa ve prim gibi unsurlarla ilişkili olan bazı ayrıntılar merak edilir. Bu nedenle İş Kanunu'nun ilgili maddesi dikkate alınarak yıllık izin ücretiyle bağlantılı olan detayların her birine değinilmesi gerekir.

Reklam
Reklam

Yıllık ücretli izin süreleri nedir?

Aynı iş yerinde bir sene boyunca hizmet sunan çalışanlar için yıllık ücretli izine yönelik detaylar merak konusu olur. Bunlar arasında yıllık iznin süreleri ve ücrete dönüştürülme imkanı yer alır. Bu bağlamda senelik dinlenme hakkının nasıl ücrete dönüştürülebildiğinden önce kaç gün olarak hak edildiği açıklanmalıdır. Çünkü bu sayede İş Kanunu tarafından senelik izne yönelik olarak belirtilen detaylar daha kolay bir şekilde anlaşılabilir.

Mevcut iş yerindeki çalışma süresi bir seneyi dolduran kişilerin yıllık ücretli izin alma hakları mevcuttur. Bununla birlikte yıllık ücretli iznin kaç gün olarak kullanılacağı belirlenirken çalışan kişinin iş yerindeki çalışma süresine bakılır. Bu bağlamda yıllık ücretli izin süreleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İş yerindeki çalışma süresi 1-5 yıl (5 sene dahil) olan çalışanlar için: 14 gün
  • Hizmet süresi 5 seneden fazla ve 15 yıldan az olan çalışanlar için: 20 gün
  • Mevcut iş yerindeki çalışma süresi 15 yıl ve daha fazla olanlar için: 26 gün
Reklam
Reklam

Yıllık izin ücreti ne kadar?

Senelik izin hakkına dair en çok araştırılan hususlar arasında yıllık izin ücretinin nasıl hesaplandığı yer alır. Bu bağlamda yıllık izin süreleri hakkında bilgi sahibi olan kişilere ek bilgiler sunulabilir. İlk olarak bir çalışanın yıllık izin ücretini alabilmesi için bu dinlenme hakkını kullanmamış olması gerektiği hatırlatılmalıdır. Yine yıllık izin hakkının ücrete dönüştürülmesinin talep edilmesi için hizmet sunulan kurum veya şirketteki iş sözleşmesinin feshedilmesi gerekir. Yani senelik izin hakkını ücret olarak almak isteyen çalışanların mevcut iş yerlerinden ayrılmış olmaları beklenir. Buna ek olarak spesifik bir yıllık izin ücretinin mevcut olmadığı belirtilmelidir. Bir çalışanın yıllık izin ücreti hesaplanırken dikkate alınan değerler ise aşağıdaki gibidir:

Reklam
Reklam
  • Çalışanın iş yerinden ayrılmadan önceki son brüt maaşı
  • İş sözleşmesi feshedilen çalışanın kullanmadığı yıllık izin süresi
  • Gelir ve damga vergisi

İzin ücreti nasıl hesaplanır?

İstifa sonrası yıllık izin ücreti hesaplanırken belli başlı değerlerin göz önünde bulundurulması mühimdir. Böylelikle iş yeri tarafından sözleşmesi feshedilen çalışana verilecek olan yıllık izin ücretinin neredeyse tamı tamına hesaplanması mümkün olur. Senelik dinlenme hakkının ücrete dönüştürülmesi talep edildiği zaman yapılan hesaplamayı anlaşılır kılan örnek durum ise şu şekildedir:

  • İş sözleşmesi feshedilen bir çalışanın kullanmadığı yıllık izin süresinin 20 gün, son brüt maaşının günlük tutarının ise 300 TL olduğu düşünülür.
  • Bu durumda ilk olarak "300 * 20" işlemi yapılarak 6000 TL gibi bir yıllık izin ücreti tutarına ulaşılır.
  • Elde edilen yıllık izin ücretinin net tutarına ulaşılması için bu değerden güncel gelir ve damga vergisi tutarlarının çıkarılması gerekir.
Reklam
Reklam

Yıllık izin ücreti prime tabi mi?

Senelik dinlenme hakkını ücret olarak hak etmek isteyen bireyler tarafından yanıt aranan pek çok soru vardır. Bunlardan biri de yıllık izin ücretinin prime tabi olup olmadığıdır. Pek çok kişi tarafından araştırılan bu konuya yönelik olarak bilgi verilmesi için İş Kanunu'nun ilgili maddesindeki bazı detaylara değinilebilir. İncelenen maddede yıllık izin ücretlerinin tamamının genel sağlık sigortası ve sigorta primine esas kazançlara dahil edildiği belirtilir.

İstifa eden işçi yıllık izin ücretini alabilir mi?

İş Kanunu'nun ilgili maddesine bakıldığı zaman, iş sözleşmesinin herhangi bir sebeple feshedilmesi durumunda çalışan kişinin yıllık izin ücretini talep edebildiği görülür. Dolayısıyla iş yerinden istifa eden bir çalışan, iş sözleşmesinin feshedilmesiyle birlikte senelik izin ücretini alabilir. Bu durumda dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise yıllık izin süresinin ücrete dönüştürülmesinin talep edilmesi konusunda işverene bilgi verilmesidir.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: