Yılmaz, AA Editör Masası'na konuk oldu

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz: (5) - "(15 yeni üniversitenin kurulması) En kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta çıkaracağız. İnşallah bu üniversitelerimizin çoğuna öğrenci alır duruma da geleceğiz" - "(Öğretmenlere performans değerlendirmesi yöntemi) Eğitim ailemizin hiçbirisinin mutabık kalmayacağı veya onları rahatsız edecek hiçbir hususu uygulamaya koymayacağız" - "(Performans değerlendirmesi yönetimi) Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl uygulanabilmesi söz konusu değil"

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, 15 yeni üniversitenin kurulmasına ilişkin çalışmanın tamamlandığını ve Meclise sunulduğunu belirterek, "En kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta çıkaracağız. İnşallah bu üniversitelerimizin çoğuna öğrenci alır duruma da geleceğiz." dedi.

Yılmaz, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.

Öğretmenlerin performans değerlendirmesi yönteminin kamuoyunda bazı eleştirilere neden olduğunun hatırlatılmasının ardından, "Bu yöntemle ne amaçlanıyor? Bu sistem uygulanacak mı? Öğretmenleri de tedirgin etmiş görünüyor" sorusu üzerine Yılmaz, bu durumun öğretmenleri tedirgin ettiği şeklinde anlatıldığını ancak anlatılanların doğru olmadığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin eğitimde başarılı olduğunu, ülkede bugün başarı varsa bunun arkasında eğitimin bulunduğunu dile getiren Yılmaz, bununla beraber eksikliklerin de söylendiğini ifade etti.

Öğretmenlerin başarılı öğrenciler yetiştirdiğini belirterek onlara teşekkür eden Yılmaz, "Öğretmenlerimi rahatsız edecek, onların istemeyeceği bir şey yapar mıyım? Hayır, hiç yapmayız." diye konuştu.

"Eğitim yöneticileri ve öğretmenlerin performanslarının uygulamasına geçilmesi" uygulamasının yeni bir şey olmadığını, 2006'da gündeme geldiğini hatırlatan Yılmaz, "Nerede kullanacaksın bu yeterliliği? Öğretmen yetiştirme politikalarının belirlenmesinde, göreve yeni atanacak öğretmenlerin seçiminde, öğretmen yetiştiren yükseköğretim kurumlarının hizmet öncesi öğretim programlarının hazırlanmasında, öğretmenlerin hizmet içi eğitimlerinde, öğretmenlerin iş başarımları ve performanslarının değerlendirmesinde, öğretmenlerin kişisel ve mesleki gelişmelerinde." dedi.

Milli Eğitim Temel Kanunu'nun 45. maddesinde "Öğretmen adaylarında genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon bakımından aranacak nitelikler Milli Eğitim Bakanlığınca tespit olunur." denildiğini aktaran Yılmaz, mesleki yeterliliğe ilişkin 2017'de bir yenileme yaptıklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

"Çağdaş dünya ne yapıyorsa, Avrupa ne yapıyorsa biz bir taslak hazırladık." ifadesini kullanan Bakan Yılmaz, bununla ilgili olarak Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı üzerinden bütün eğitim fakültelerine taslağın gönderildiğini, olumlu görüşlerin çoğunlukta olduğunu söyledi.

"Değerlendirmenin çok paydaşlı olması, demokratik ve yeni bir yaklaşımdır", "Öğretmenlerin mesleki eğitimlerinin performans değerlendirmesine ilişkilendirilmiş olması önemli bir konudur." şeklinde üniversitelerden olumlu görüşler geldiğine dikkati çeken Yılmaz, hazırlanan taslaktaki "Öğretmenler, öğrencilerin milli ve manevi değerlere saygılı, evrensel değerlere açık bireyler olarak yetiştirilmesine katkıda bulunur." şeklindeki bir ifadeye gelen eleştirinin, "Bu madde objektif, ölçülebilir değil, subjektif" şeklinde olduğunu anlattı.

Türk Milli Eğitiminin geçmişe kıyasla çok iyi bir noktada olduğunun altını çizen İsmet Yılmaz, şöyle devam etti:

"Öğretmenlerimizin başarılarını nasıl ödüllendirelim? Hangisini yurt dışına gönderelim? Hangisini uzman öğretmene, hangisini başöğretmene geçirelim? Hangisini bakanlıkta daha iyi bir mevkiye getirelim? Dolayısıyla bunların başarısının değerlendirilebilmesi için de bunlara ihtiyaç vardır. Nasıl yapılacak? Orada da paydaşlarımızın görüşünü alacağız. Üniversitelere gönderdik. Dört tane büyük sendikaya da teslim ettik. Görüşünüz neyse bize bildirin diye. Şimdi arkadaşlarımız üniversitelerden, sendikalardan gelen görüşler üzerinde çalışıyor. Eğitim ailemizin hiçbirisinin mutabık kalmayacağı veya onları rahatsız edecek hiçbir hususu uygulamaya koymayacağız."

Reklam
Reklam

- "Çağdaş dünya ne yapıyorsa onu yapacağız"

Bakan Yılmaz, "Öğretmeni veli ile öğrenciye mi soracaksınız" sorusuna şu yanıtı verdi:

"O tek bir kriter değildi. Dolayısıyla çağdaş dünya ne yapıyorsa onu yapacağız. Hiçbir ülkede hizmet verdiğiniz kesim, 'Burada öğrenciye sorulmaz, öğrenciye sormayacağız. Hiçbir ülkede veliye sorulmaz...' İnsanlar cumhurbaşkanı seçerken çok iyi değerlendirme yapar, başbakanı yaparken çok iyi değerlendirme yapar ama kendi evladınızı emanet ettiğiniz öğretmeni değerlendirmek istiyorsanız ve dünyada böyle ise tamam biz onu çıkartacağız. Dolayısıyla hiçbir önyargımız yok."

Geçmişte söylenip ama yapılamayan şeyi yapmak istediklerini ifade eden Yılmaz, "Bugün yapılmazsa yarın yapılacak. Gecikme Türkiye'nin kaybına olur. Bu çalışmalarımız devam ediyor. Bu yıl uygulanabilmesi söz konusu değil." açıklamasında bulundu.

"Beni ölçme, beni değerlendirme, beni benle bırak. Böyle bir anlayış çağın dışındadır diye düşünüyorum." ifadesini kullanan Yılmaz, öğretmenlerden memnun olduklarını, daha iyi olmaları için de birlikte çalışma yapmak gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

- "Haziran ayında yerleştirme tercihleri üzerine çalışılıyor"

Sınavsız adrese dayalı öğrenci alacak okullara öğrenci kaydı kriterleri arasında ikametgah süresine ilişkin bir kısıtlama olup olmayacağına yönelik bir soru üzerine Yılmaz, "Haziran ayında yerleştirme tercihleri üzerine çalışılıyor. O ortaya çıktığında bu da belli olur ama öğrencimizi, velilerimizi rahatsız edecek suni hiçbir engel ortaya koymayacağız." dedi.

Öğrencilerin "kendi evladı" olduğuna işaret eden Yılmaz, "Şu anda 18 milyonun üzerinde evladım var. Bunu çok canı gönülden söylüyorum. 'Kendiniz için istemediğiniz bir şeyi başkaları için de istemeyiniz, kendiniz istediğiniz bir şeyi başkaları için de isteyiniz'. Bu bizim temel değerlerimizde, kültürel kodlarımızda da var. Dolayısıyla buna uygun şekilde hareket edeceğiz. Eski 'ben yaptım olsun, merkez uysun' anlayışı bizde yok. Birlikte yöneteceğiz, birlikte yapacağız, birlikte başaracağız." değerlendirmesini yaptı.

- Yeni üniversitelerin kurulması

Yeni üniversitelerin kuruluşuna ilişkin bir soru üzerine Yılmaz, üniversitelere yönelik daha önce yapılmış ve Milli Eğitim Komisyonu'na gönderilen çalışmaların bulunduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Trabzon Üniversitesi, Sivas Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Eskişehir'deki üniversitenin bunlar arasında olduğunu dile getiren Yılmaz, Malatya'da ve Konya'da kurulacak üniversitelerin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlattı.

Yılmaz, "Yaklaşık 15 yeni üniversite. Dün çalışmaları tamamladık ve Meclis'e de sunuldu. En kısa zamanda inşallah önümüzdeki hafta çıkaracağız." açıklamasında bulundu.

FETÖ ile iltisaklı üniversitelerin kapatıldığını hatırlatan Yılmaz, bunlar arasında Melikşah, Canik üniversitelerinin yer aldığına dikkati çekerek, "Bu üniversiteleri kapattık, binaları boş duruyor. Niye boş dursun? Üniversite sınavı kılavuzuna da yetiştireceğiz. YÖK Başkanı Yekta Saraç da sağ olsun 'Ne kadar önce yaparsanız biz de kılavuzumuza koyarız ve bu yıl öğrenci kontenjanı veririz' dedi. İnşallah bu üniversitelerimizin çoğuna, bazılarında olmayabilir, hazır olanlara öğrenci de alır duruma geleceğiz. Çok kısa zamanda yasayı çıkarmak istiyoruz. Onları da çıkarırsak Türkiye'de şu anda 187 üniversitemiz vardı, bu şekilde 200'ün üzerine çıkmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, 2002'de yükseköğretimde kızların okullaşma oranının yüzde 12 iken bu sayının net yüzde 44'e ulaştığını, erkeklerde ise yüzde 40 olduğunu kaydederek, "Yani kızlarımızın yükseköğretimde okullaşma oranı erkeklerimizden daha fazla. Türkiye iyi bir yolda. Bunu gören, Türkiye'nin geleceğine ilişkin kaygı duymaz, karamsarlığa kapılmaz, ümitvar olur. Gelecek günler Türkiye'nindir diyoruz. Biz eğitime bakarak diyoruz." diye konuştu.

(Bitti)

Anahtar Kelimeler: