Ankara -(AA) Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz, enflasyondaki düşüş eğiliminin 2007'nin ikinci çeyreğinden itibaren belirginleşeceği, enflasyonun ise yüzde 70 olasılıkla, 2007 sonunda yüzde 4,5 ile 7,1 arasında, 2008 yılı sonunda ise yüzde 1,3 ile 5,0 arasında olacağının tahmin edildiğini bildirdi.
Yılmaz, buradan çıkarılabilecek ana mesajın ise "mevcut veriler ışığında enflasyonun orta vadeli hedef olan yüzde 4'e ulaşması için, para politikasının sıkı duruşunun bir müddet daha korunması" olduğunu söyledi.
Merkez Bankası tarafından hazırlanan yılın ikinci "Enflasyon Raporu"nu açıklayan Yılmaz, bu çerçevede tahminlerin, faizlerin yılın ikinci ve üçüncü çeyrekte sabit tutulduktan sonra son çeyreğinden itibaren indirildiği, ancak bu indirimlerin Ocak ayında ifade edilen patikaya kıyasla gerçekleştiği varsayımına göre oluşturulduğunu belirtti.
Böyle bir politika perspektifi altında 2007 yılı boyunca ekonomideki talep koşullarının enflasyonun düşüş sürecini desteklemeye devam edeceğinin tahmin edildiğini bildiren Yılmaz, şunları kaydetti:
"Sonuç olarak son üç aydaki gelişmeler dikkate alınarak, 2007 yıl sonu enflasyon tahmini, Ocak ayı enflasyon raporu tahminine göre bir miktar yukarı yönlü güncellenmiş, orta vadeli hedeflere ulaşılabilmesini teminen para politikasındaki temkinli duruş güçlendirilmiştir. Burada önemle vurgulamak istediğim nokta; politika faizlerine ilişkin bu perspektifin mevcut bilgi seti ve varsayımlar altında üretilmiş olduğu ve Merkez Bankası tarafından verilmiş bir taahhüt niteliği taşımadığıdır."
Yılmaz, enflasyon tahminlerinin sapmasına neden olabilecek riskleri belirtirken, "toplam talep gelişmelerinin enflasyon üzerindeki etkisinin, beklenenden daha düşük olma riski mevcut. Orta vadeli enflasyon görünümüne ilişkin bir başka önemli risk unsuru da, enflasyon beklentilerindeki katılığın ve geçmişe dayalı fiyatlama alışkanlıklarının yeterince kırılamaması olasılığı" dedi.
Enflasyonun hedefe ulaşmasını geciktirme potansiyeli taşıyan bir diğer risk unsurunun, küresel piyasalarda yaşanabilecek ani dalgalanmalar olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bununla birlikte, belirsizlik algılamalarını artırabilecek şokların ortaya çıkması halinde Merkez Bankası, şokun kaynağını belirledikten sonra, orta vadeli bir perspektifle hareket edecek ve enflasyonun tekrar hedefle uyumlu hale gelmesi için en uygun stratejiyi kamuoyuyla açıklıkla paylaşacaktır" diye konuştu.
Yılmaz, enflasyon ve enflasyon beklentilerinin hedefle uyumlu hale gelmesi ve fiyat istikrarının sağlanmasının, para politikasının basiretli duruşunun devam etmesiyle mümkün olacağını kaydetti.
Ekonomik birimlerin bu süreçte sabırlı olmaları ve kısa vadeli çıkarlar uğruna uzun vadeli kazanımları feda etmemelerinin büyük önem taşıdığına dikkati çeken Yılmaz, "kuşkusuz, uzun dönemde fiyat istikrarının sağlanması açısından para politikasının yanında maliye politikaları ve yapısal reformlar da büyük önem taşımaktadır" dedi.