Yılmaz ve Taner için karar verilecek

ANKARA (AA)- Eski Başbakan Mesut Yılmaz ve eski Devlet Bakanı Güneş Taner'in "Türkbank ihalesine fesat karıştırmak" suçundan Yüce Divan'da yargılandıkları davada, kararın yarın açıklanması bekleniyor.

Yüce Divan'da ilk kez bir eski başbakanın da sanık olduğu davanın ilk duruşması, 16 Şubat 2005'te yapılmıştı. Böylelikle dava, 16 ay sonra karara bağlanmış olacak.

Davanın ilk duruşmasında sanıklar ve avukatları, usule yönelik itirazlarda bulunmuşlar, ancak bunlar reddedilmişti.

Daha sonraki duruşmalarda sanıkların sorgulamaları yapılmış ve aralarında dönemin İçişleri Bakanı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, eski İçişleri Bakanı ve İstanbul Valisi Kutlu Aktaş, dönemin Emniyet Genel Müdürü Necati Bilican, eski Milletvekili Fikri Sağlar ve iş adamlarının bulunduğu çok sayıda tanık dinlenilmişti.

Reklam
Reklam

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, 3 Mart 2006'da yapılan duruşmada esas hakkındaki görüşünü bildirmiş, sanıklara yüklenen suçun yeni Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre, "ihaleye fesat karıştırma" değil, "görevi kötüye kullanma" olduğuna ve bu suç için aranan 5 yıllık zaman aşımı süresinin dolduğuna işaret ederek, kamu davasının düşürülmesini talep etmişti.

TBMM'nin Mesut Yılmaz ve Güneş Taner'i Yüce Divan'a sevk kararında, "Türkbank ihalesi sürecinde ihalenin yapımında ve fiyat oluşumunda fesat karıştırmak suretiyle güdümünde bir medya düzeni kurmak için tüm organizasyonları gerçekleştirdiği, böylece siyasi rant amaçladığı, ayrıca Türkbank ihalesi ile doğrudan ilişkisi bulunmayan üçüncü şahıs konumundaki Kamuran Çörtük'e ihalede üstlendiği aracılık misyonunun karşılığı olarak Genç TV'nin bedelsiz olarak verilmesini sağladığı" öne sürülüyor.

Kararda, Yılmaz ve Taner'in bu eylemlerine uyan Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 64. maddesinin birinci fıkrası delaletiyle "devlet alım-satımına fesat karıştırmak" suçunu düzenleyen 205, ceza artırımı ve memuriyetten men cezası öngören 219/1-4 ve 33. maddeleri uyarınca cezalandırılmaları isteniyor.

Reklam
Reklam