Yılmaz'ın konuşması mahkemelik oluyor

ANKARA (İHA) - Kızılay eski Genel Başkanı Ertan Gönen, dün yapılan olağanüstü kongrenin, yasal olmadığı gerekçesi ile iptal edilmesi için mahkemeye başvuracağını söyledi. Gönen, göreve yeniden seçilen Kızılay Genel Başkanı Talat Yılmaz hakkında da konuşmasından dolayı tazminat davası açacağını bildirdi.

Kızılay'da dün yapılan olağanüstü kongreye rağmen sular hala durulmadı. Dünkü olağanüstü kongre de bir önceki gibi mahkemeye taşınacak. Bakanlar Kurulu kararı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in onayı ile görevden alınan Kızılay eski Genel Başkanı Gönen, İHA'ya yaptığı açıklamada, dünkü kurultayın geçerli olmadığını savundu. Buna gerekçe olarak, mahkemece atanan kayyum heyetine bu görevin tebliğ edilmediğini gösteren Gönen, "Karar kesinleşmeden göreve başladıkları ve bu kongreyi yaptıkları için bunun yasal olmadığı gerekçesi ile müracaatımızı yapacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Yılmaz'ın dünkü konuşmasında kendilerine yönelik sözlerine tepki gösteren Gönen, "Ben 40 yıllık devlet terbiyesi almış bir kişi olarak benim tarzım değil, olmamalıdır. Bugüne kadar Kızılay'ın başına geçmiş hiçbir başkanı böyle konuşmadı. Demek ki bu başka bir parkurda, başka bir başarı olarak değerlendiriliyor" ifadelerini kullandı.

'MAHKEMEYE BAŞVURACAĞIZ' Ertan Gönen, kongrenin iptali dahil her türlü yasal haklarını kullanacaklarını söyledi. Yönetimin yasal olmadığı gerekçesi ile kongreye katılmadıklarını belirten Gönen, "Onun için bu kongrenin yasal olmadığı ve bu kongredeki davranışların kamuoyu nezdinde değerlendirileceğini ümit ederek, aynı tarzda da olmadığımızı düşünerek, yargı yoluna, tazminat yoluna başvuracağız" diye konuştu.
Kızılay'ın yasadışı işgalle yönetilemeyeceğini kaydeden Gönen, Kızılay'da yapılan bugünkü uygulamaların hukukun üstünlüğünü hiçe sayan uygulamalar olduğunu savundu. Gönen, Yılmaz'ın 7 Ağustos'ta yapılan olağanüstü kongreden sadece üç gün önce Kızılay'a üye olduğuna dair belgeyi de kameraya göstererek, bu açıdan bile yönetimin yasal olmadığının açıkça ortada olduğunu söyledi.
Talat Yılmaz, dünkü konuşmasında Gönen ve arkadaşları hakkında özetle şunları söylemişti:
"Hizmet süresi bitmiş. O camiada milletçe yad edilmek varken bu müptezeller hala uğraşıyorlar. 'Allah belasını versin' diye lanet okuyorum. Bunların yüzüne tükürseniz 'amin' derler. Kapıdan kovsanız bacadan girerler. Düdük gibi konuşmasınlar diye bu müptezelleri de kongreye davet ettik. Bu müptezeller buraya gelmedi."

Reklam
Reklam

YARGI SÜRECİ
TBMM Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu'nun raporu doğrultusunda Ertan Gönen başkanlığındaki Kızılay yönetiminin görevden alınması ve Bakanlar Kurulu'nun Talat Yılmaz başkanlığında yeni yönetimi atamasının ardından Kızılay'da tartışmalar başladı. Görevden alınan Gönen'in Danıştay'a açtığı davada, Kızılay'ın eski yöneticilerinin görevden alınmasına ilişkin Bakanlar Kurulu kararıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verildi. Bu arada, Anayasa Mahkemesi, Kızılay'ın eski yöneticilerinin görevden alınmalarına dayanak teşkil eden Dernekler Kanunu'nun ilgili hükmünü iptal etti. Bunun üzerine Kızılay yönetimi, 7 Ağustos 2004'te olağanüstü kongreyi topladı ve yapılan seçimde, Talat Yılmaz yeniden genel başkanlığa getirildi. Eski genel başkan Gönen, olağanüstü kongre hakkında mahkemeden tedbir isteminde bulundu. Tedbir istemi yerinde bulunurken, Yılmaz ve Yönetim Kurulu üyeleri tebligatın ulaşmadığı gerekçesiyle Genel Kurulu yaptı ve yeni yönetimi oluşturdu. Talat Yılmaz ve yönetim kurulu üyeleri dün, Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 3 kişilik bir heyeti olağanüstü kongreyi yeniden toplamakla görevlendirmesi nedeniyle yeniden olağanüstü kongre yaptı. Yılmaz yeniden göreve seçildi. Ertan Gönen, olağanüstü kongrenin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulması isteminde bulundu, ancak bu kez başvuruyu inceleyen Ankara 15. Asliye Hukuk Mahkemesi, olağanüstü kongreye Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda gidildiği gerekçesiyle ihtiyati tedbir istemini reddetti.

Reklam
Reklam