Yine Irak konuşulacak

Dünya, 11 Eylül'ün yıldönümüne kilitlenirken, saldırıların ardından kurulan teröre karşı uluslararası ittifak da sorgulanıyor.

Özellikle ABD'nin Irak'a karşı düzenlemeyi planladığı operasyon en tartışmalı konu. Bugün Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda da yine Irak konuşulacak. ABD'ye karşı başta Almanya'da olmak üzere muhalif sesler yükselirken, BM Genel Sekreteri Annan'ın da ABD'yi dün BM kararı olmadan yapılacak bir operasyon konusunda uyarması, Genel Kurul'da tansiyonu arttıracak gibi görünüyor.

ABD'nin Irak'a düzenlemek istediği askeri operasyon, uzun süredir dünya dış politika gündeminin bir numaralı maddesi. ABD'nin kimi zaman "kararlı", kimi zaman "sabırlı" bir tutum sergilediği Irak tartışmaları, bugün New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda konuşulacak.

Reklam
Reklam

ABD Başkanı Bush, günler öncesinden dünya kamuoyu ile randevulaşarak, "Genel Kurul'daki konuşmamı bekleyin" mesajı verdi. Bush'un konuşmasında, Irak'ın neden dünya düzeni için bir tehdit oluşturduğu konusunda deliller de içeren bir konuşma yapması bekleniyor.

ANNAN'DAN UYARI Gözler Genel Kurul'da yapılacak Irak tartışmalarına çevrilmişken, BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın dün basına dağıtılan konuşma metni, oturumda tansiyonun yükselebileceğinin sinyallerini verdi. Annan'ın BM Genel Kurul'unda yapacağı konuşmanın önceden yayınlanan metninde, "Bağdat yönetimi makul olmayan tavrını sürdürürse BM Güvenlik Konseyi sorumluluğunu yerine getirmek zorundadır" ifadesi yer alıyordu. Ancak Annan'ın konuşmasında, Irak'a tek başına düzenlenebilecek saldırılara karşı bir uyarının da bulunması ve askeri şiddet kullanımı kararının BM'ye bırakılmasını istemesi dikkat çekti. Bir BM sözcüsü, Annan'ın, bugün Genel Kurul'da bir konuşma yapacak Başkan Bush'un etkisi ya da baskısı altında kalmadığı mesajını vermek istediğini ve metnin bu nedenle erken yayınlandığını açıkladı.

Reklam
Reklam

ALMANYA OPERASYONA KARŞI ÇIKMAKTA ISRARLI Öte yandan, Irak'a düzenlenmesi muhtemel operasyona karşı muhalif sesler de yükseliyor. Operasyona karşı tavır koyan ülkelerin başında Almanya geliyor. BM Genel Kurulu öncesi New York'ta bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Joschka Fischer, Amerikan Dışişleri Bakanı Colin Powell ile bir görüşme yaptı. Powell'ın olağan öngörüşme programında yer alan buluşmada Fischer, Amerika'nın Almanya'nın dayanışmasını hesaba katması gerektiğini vurguladı ve federal hükümetin olası bir Irak operasyonuna katılmama kararını yineledi

"İTTİFAKIN HEDEFİ SAVAŞ DEĞİL BARIŞ"
Almanya Başbakanı Gerhard Schröder de 11 Eylül saldırılarının yıldönümü sebebiyle başkent Berlin'de düzenlenen anma töreninde önemli mesajlar verdi. Almanya'nın teröre karşı ilan edilen savaşta üzerine düşen görevi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştığını vurgulayan Schröder, mevcut görüş ayrılıklarından bağımsız olarak Almanya'nın Amerika ile derin dostluğunun kalıcı olduğunu belirtti. Teröre karşı uluslararası ittifakın yeni savaşlar yaratmak değil, sorunlu bölgelerde barışçıl çözümlere ulaşabilmek yönünde kullanılması gerektiği mesajını veren Schröder, Amerika'nın Irak'a saldırı planlarına karşı çıkışını da dolaylı olarak yinelemiş oldu.

Reklam
Reklam

Teröre karşı ittifakın özgürlük ve dayanışma, adalet ve hukuk ilkeleri üzerine oturtulması gerektiğini belirten Schröder, sözlerini, "Uluslararası terörizme karşı mücadelede elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Kendi değerlerimizden taviz vermeden" diyerek noktaladı.

Anahtar Kelimeler: