BURSA (İHA) - Yıldırım Sanayici ve İşadamları Derneği (YISİAD) 2. Başkanı ve Basın Sözcüsü Murat Demir, yapısal reformların bekletilmeden uygulanması gerektiğini belirterek, ekonomideki iyileşmenin halkın cebine yansımazsa hiç bir anlamı olmayacağını söyledi.
Bütün iyi haberlere rağmen reel piyasada neredeyse yaprak kımıldamadığına dikkat çeken Demir, "Alış veriş çok az, piyasalarda para dolaşmıyor. Likitide açığımız artıyor. Sabit gelirlilerin alım gücü kalmadığı için tüketim eğilimleri ortadan kalktı. Ekonomide rakamlarla sağlanan iyi görüntü halkın cebine henüz yansımadı" dedi.
İmalat sektöründe kapasite kullanım oranlarındaki artış ve enflasyondaki düşüşe rağmen, stagfilasyonu andırır bir tabloyla karşı karşıya olduğumuzu kaydeden Demir, "Yerli mallara rağbet azaldı, piyasa Çin mallarının neredeyse istilasında. Sürekli iyileşme beklentisi olduğu için kimse ses çıkarmıyor. Hükümetin iyi niyetli görüntüsüne iş dünyası ve halk da iyi niyetle karşılık veriyor, fakat artık sabırlar tükeniyor. Herkesin dayanma gücü azaldı" diye konuştu.
STAGFİLASYON TEHLİKESİ Ekonomik göstergelerdeki olumlu gelişmeleri görmezden gelmediklerini söyleyen Demir, Haziran ayı sonunda yaşanan 2 önemli terörist saldırıya rağmen mali tablolara yansımanın çok az olduğunu hatırlatarak, "Elbette geçmişte bir anayasa kitabının sertçe atılması kriz sebebi oluyordu. Siyasi istikrar sayesinde ekonominin dayanma gücü arttı. Fakat bunlar tek başına yeterli değil. Hükümetin çok acil olarak halkın alım gücünde iyileşme sağlaması gerekir. Ekonominin tek hastalığı enflasyon değildir, stagfilasyon da bir hastalıktır. Şu an için stagfilasyon var demek belki çok iddialı, ama piyasalarda yaprak kıpırdamıyor, sanal bir mutluluk yaşıyoruz" yorumunda bulundu.
Türkiye'de her yıl 700 bin kişiye iş sahası açılması gerektiğini anlatan Demir, bir işçiye istihdam sağlanması için 30 ile 50 bin dolarlık yatırım gerektiğini belirterek, şunları söyledi: "Demek ki her yıl en az 20 milyar ile 35 milyar dolarlık yatırım gerekiyor. Yatırımcılar ise bürokratik engeller sebebiyle dışarıya kaçıyor. Bu yılın ilk 5 ayında Türkiye'ye gelen yabancı yatırım 460 milyon dolar civarında, aynı dönemde Türk müteşebbislerin yurt dışında yaptığı yatırım ise 250 milyon dolar civarında. Güçlükle yabancı yatırımcı çekmeye çabalarken, yerli müteşebbisimizi kaçırıyoruz. Bürokratik engeller kaldırılmalı".