Yivli Minare Camisi 800 yıllık su kanallarıyla ilgi çekiyor

Selçuklu döneminde yapılan ve minaresindeki 8 yiv dolayısıyla "Yivli Minare Camisi" olarak anılan tarihi camide bulunan 800 yıllık su kanalları, ilgi çekiyor.

Selçuklu döneminde yapılan ve minaresindeki 8 yiv dolayısıyla "Yivli Minare Camisi" olarak anılan tarihi camide bulunan 800 yıllık su kanalları, ilgi çekiyor.

Ramazan ayı dolayısıyla vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gören Alaeddin Camisi'nin zeminindeki üzeri camla kapatılarak koruma altına alınan 800 yıllık su kanalları dikkat çekiyor.

Selçuklu döneminde 1239'da Sultan II. Gıyaseddin Keyhüsrev adına yaptırılan cami, günümüze kadar tarihi güzelliklerini koruyarak ulaşmayı başardı ve Antalya'nın simgelerinden biri oldu.

Ziyaretçilerini göğe yükselen bir anıt gibi, gövdesi çini ve tuğladan, dilimli silindir biçimde yapılan yivli minaresiyle karşılayan cami, tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistleri kendisine çekiyor.

Tarihi cami, özellikle içindeki tarihi su kanalları ile ziyaretçilerini adeta zamanda yolculuğa çıkarıyor.

Kar sularıyla soğutma, sıcak suyla ısıtma sağlanmış

Antalya Müftüsü Osman Artan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Selçuklular döneminde yapılan caminin Antalya'nın sembollerinden biri olduğunu söyledi.

Caminin ismini 8 yivli inşa edilen minaresinden aldığını dile getiren Artan, "Caminin 13. yüzyıla ait olduğuna dair bir kitabe var. Minaresinin bir kısmı çinilerle süslenmiş bir kısmı da tuğla şeklinde bırakılmış. Minaresi 38 metre yüksekliğinde ve 90 basamaklı" dedi.

Antalya ile ilgili kartpostalların başlıca konuları arasında yer alan caminin, turistlerin ilgi odağı olduğunu vurgulayan Artan, caminin medresesi, çarşısı ve hamamıyla külliye şeklinde yapıldığını anlattı.

Artan, içerisinde ısıtma ve soğutmada kullanılan 800 yıllık su kanallarının yer aldığına dikkati çekerek, şöyle konuştu:

"Geçmişte kanallarda biriken yağmur ve kar sularıyla soğutma, yukarısında yer alan hamamdan gelen sıcak suyla da ısıtma sağlanmış. Bu kanalların üzeri günümüzde camla korumaya alınmış durumda. Üzeri camla kaplı alanın önünde, yanında namaz kılınıyor. Özellikle ramazanda yoğun ilgi gören camimizi yerli ve yabancı çok sayıda turist ziyaret ediyor."