Yiyecek İsrafını Azaltmanın 9 Basit Yolu

Son kullanma tarihine kuşkuyla yaklaşın.

Milyonlarca insanın açlık nedeniyle öldüğü dünyamız da, üretilen gıdaların üçte biri israf ediliyor. Buzdolabında günlerdir pişirilmeyi beklediği için porsuyup çürüyen sebzeler, iyi saklanamayan ve nice zamandır sofraya çıkmak için sıra beklerken böceklenen bakliyat çeşitleri, dolaba koymayı unuttuğumuz tencere yemekleri, bayatlamış ekmekler, sararmış yeşillikler.

Yiyecek israfını azaltmanın en önemli yollarından biri, son kullanma tarihine kuşkuyla yaklaşmaktır.

Reklam
Reklam

Alışveriş yaptığımız büyük marketler doğal olarak müşterilerini zehirlemekten korkuyorlardır ama yine de çok dikkatli olmak gerekiyor, birçok kez tarihi geçmiş ürüne rastladığımız olmuştur.
Aslında evrim bize, ürünün bozulup bozulmadığına karar vermemize yardım edecek açık ve güçlü duygular vermiştir.
Son kullanma tarihlerine bakmayı göz önünde bulundurun tabii ki fakat etin veya sütün kokusundan onu tüketmemeniz gerektiğini de anlayabilirsiniz.


Plansız yapılan alışverişler israfa neden oluyor.

Plansız yapılan alışverişler yüzünden çöpe giden her yiyecek, bırakın israfın yanlışlığını, mutfak bütçenizdeki kara deliklerdir.

Özellikle semt pazarlarından haftalık yapılan alışverişlerde çabuk bozulma ihtimali olan ve ihtiyaçtan fazla alınan sebze ve meyveler israf olabiliyor. Sebze ve meyvelerin en tazesi pazarlarda bulunuyor ancak burada da çok alıp tüketememe riski var.
Semt pazarından haftalık alışveriş yapacaksanız, yemek planını oluşturup öyle çıkın. Bazen satıcılar hesabı yuvarlak yapmak için isteğinizden fazla vermeye çalışır. Satıcıyı reddetmek, evde bozulmasından iyidir.
Bir defada en fazla iki tür sebze alın. Ispanak, brokoli gibi çabuk bozulabilecek olanları aynı gün veya ertesi gün pişirin. Diğer günlere daha dayanıklı olan pırasa, karnabahar, lahana gibi çeşitleri ayırın. Pırasanın üstünden bir kat aldığınızda alttan taze kalan kısmı çıkar ama israf olmaması için çabuk tüketilmesi gerekir.
Haftanın son günlerine bakliyat ve et yemeklerini bırakın.
Sonuç olarak; mutfak harcamalarını dengede tutmak ve kayıpların önüne geçmek için doğru alışveriş ve saklama yöntemlerinin bilinmesi şarttır. Alışveriş yaparken her şeyden önce ihtiyaçtan fazlasını almamaya dikkat edin.

Reklam
Reklam

Taze tüketilmesi gereken sebzelerin az miktarda alınması gerekir.

Taze tüketilmesi gereken ıspanak, brokoli gibi sebzeler ve çilek, dut benzeri meyveleri az miktarda almalısınız.

Ispanak alırken kuru olanları tercih edin, ıslak aldıysanız eğer aynı gün pişirmelisiniz. Çünkü buzdolabında bir gün bile kalsa bir kısmı bozulabiliyor.
Brokoliyi de aldığınız gün tüketmelisiniz. Brokoli dolapta bekledikçe uçlarındaki minik çiçekler sararmaya başlar, ayrıca besin değeri de azalır.
Diğer önemli bir nokta da özellikle sebze alışverişinde ailenin damak tadını da göz önüne alınması gerektiğidir. Az sevilen veya ilk defa deneyeceğiniz bir sebze alacaksanız eğer, miktarı az olmalıdır.


Yeşillikler büyük demetler halinde alındığında sonunda israf oluyor.

Mutfaklarda en çok israf olan yiyecekler maydanoz, dereotu, taze nane gibi yeşilliklerdir. Bunları alırken küçük demetleri tercih edin.

Mutlaka buzdolabında saklayın. Açıkta kalan yiyecekler diriliğini kaybeder ve dolap içinde koku oluşturur. Islak bir yeşilliği naylon torba ile buzdolabına koyarsanız birkaç gün içinde yarısı yenmez hale gelir. Bunun yerine, yeşillikleri önce kurutup sonra da kâğıt havluya sararak naylon torbanın içinde buzdolabına koymalısınız. Bu şekilde birkaç gün daha taze kalacaktır.
Her türlü yiyeceği saklamak için vakumlu saklama kaplarından da yararlanılabilir. Bunlar hava akımını durdurduğu için yiyeceğin taze kalma süresini uzatır.
Ayrıca; saklama kabının zemininde su birikmemelidir, yiyeceklerin çürümesine sebep olur.

Reklam
Reklam

Bakliyatların ise saklama koşulları çok önemli.

Evlerde, doğru saklanmadığı zaman bozulabilen yiyeceklerden bir kısmı da bakliyatlardır.

Kuru fasulye, nohut, pirinç, bulgur gibi kuru gıdalar bazen fiyatı daha uygun olduğu için toptan alınabiliyor.
Ancak kuru gıdalar evlerde tüketilmeden böceklenebiliyor. Her şeyi buzdolabına koyamayacağımıza göre, daha sık zaman aralığında ve az miktarda satın almak en doğru yöntem olacaktır.
Hâlihazırda olanlar da vakumlu kaplara konularak saklanabilir. Başka bir yöntem de her kuru gıda kavanozuna 1-2 diş soyulmuş sarımsak koymaktır.
Ayrıca, haşlayarak da bir pişirimlik paketler halinde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Bu şekilde yemeğin yapılması da daha pratik olacaktır.


Yeşilliklerinizi uzun süre muhafaza etmek için tıklayın.