Yiyeceklerde doğru bildiğimiz yanlışlar

Sağlık Bakanlığı, Türk halkının gelenesel çorbası tarhanayı güneşte kurutmanın yanlış olduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanlığı, bir broşür yayınlayarak, vatandaşların çok merak ettiği, "Tarhananın güneşte kurutulması sakıncalı mıdır", "Şeker hastalarının ekşi elma yemesi yararlı mıdır", "Yumurta kollestrolü yükseltir mi" gibi soruları yanıtladı.

Broşürde, tarhananın çok besleyici geleneksel bir yiyecek olduğuna işaret eden Bakanlık, yoğurttan yapılan tarhananın güneşte kurutulmasıyla, başta B2 olmak üzere içerdiği pek çok vitaminin kayba uğrayacağını açıkladı. Broşürde, "Bu nedenle tarhana gölgede, üzerine ince bir örtü örtülerek kurutulmalıdır" denildi.

Reklam
Reklam

"EKŞİ ELMA DİYABETE İYİ GELİR YARGISI YANLIŞ" Şeker hastası diyetinin yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve tedavi şekillerine göre değiştiği anımsatılan broşürde, tüm meyvelerin meyve şekeri içerdiği, bu nedenle diyetlerde belli miktarda kullanıldığı kaydedildi. Broşürde, "Meyvenin ekşi ya da tatlı olması, daha fazla tüketilebileceği ya da kan şekerini yükseltmeyeceği anlamına gelmez. Meyvelerin diyette önerilen miktarın üzerinde tüketilmemesi gerekir" denildi.

"YUMURTAYI TAHILLARLA BİRLİKTE TÜKETİN" Yumurtanın sarısının yüksek kolestrol içermesine karşın doymamış yağ asitlerinin yüksek olması nedeniyle kolestrolü yükseltici etkisinin yağlı et ve süt ürünlerinden daha az olduğu bildirilen broşürde, kolestrolü yüksek kişilerde tüketiminin sınırlandırılmasına rağmen haftada bir ya da iki kez, normal kişilerde ve çocuklarda ise sık sık (hemen her gün 1 adet) tüketilebileceği ifade edildi. Broşürde, "Yumurtanın sebzelerle ve tahıllarla birlikte yendiği takdirde, kan kolestrolüne olumsuz etkisi olmamaktadır. Et yemeyenler, et seçeneği olarak yumurtayı tercih edebilirler" denildi.

Reklam
Reklam

"İYOTLU TUZU KOYU CAM KAVANOZDA SAKLAYIN" Broşürde ayrıca, Türkiye'de iyot yetersizliği haskalıklarından korunmak için yemeklik tuzlara iyot katıldığı belirtilerek, iyotlu tuzun satın alındıktan sonra koyu renk cam kavanoza boşaltılması, ışık ve güneşten korunması (karanlık yerde saklanması), nemli ortamlardan uzak tutulması, yemek pişmeye yakın ilave edilmesi, kullanılan her paketin üzerinde belirtilen son kullanma tarihine kadar tüketilmesi gerektiği ifade edildi.