YKS 2022 için geri sayım! Sınava sayılı günler kala uzmanından uyarı geldi: Uzak durun

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) sayılı günler kaldı. Klinik Psikolog Sevgi Umuç ise öğrencilerin kalan kısa süreyi doğru değerlendirebilmesine yönelik önerilerde bulundu. Umuç, “Sınava yönelik olumsuz konuşmalardan ve sosyal medyadaki olası bilgi kirliliğinden uzak kalmaya çalışın” dedi.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) için geri sayım başladı. ÖSYM tarafından paylaşılan 2022 sınav takvimine göre YKS sınavı 18-19 Haziran tarihleri arasında üç oturum şeklinde gerçekleşecek. Öğrenciler ilk olarak 18 Haziran'da TYT, 19 Haziran'da ise AYT ve YDT sınavına giriş yapabilecek. İstanbul Rumeli Üniversitesi'nden Klinik Psikolog Sevgi Umuç ise YKS’ye sayılı günler kala öğrencilere bazı önerilerde bulundu.

İÇİNDE BULUNDUĞUNUZ SÜRECİN GEÇİCİ OLDUĞUNU BİLİN

Umuç değerlendirmesinde, “İçinde bulunduğumuz sürecin geçici olduğunu, şu günlerin elbet sonlanacağını düşünebilirsiniz. Şimdi neler yapabilir, kalan zamanı en iyi nasıl değerlendirebilirsiniz, onları düşünmek için harekete geçebilirsiniz. Şu an sonucu yani gelecekteki olası senaryoları düşünmek yerine kalan süreci nasıl değerlendirebileceğiniz üzerine düşünmeniz kaygınızı yönetmeniz için etkili bir yöntem olabilir” diye konuştu.

Reklam
Reklam

VERİM ALDIĞINIZ SAATLERDE DERS ÇALIŞIN

Ders çalışma konusunda öğrencinin kendini zorlamaması gerektiğini belirten Umuç, “En çok verim aldığınız saatlerde ders çalışmalarınızı yapabilir, konu eksiklerinizi listeleyip günlük ve haftalık ders çalışma planları yapabilir, bu konuda destek alabilirsiniz. Ders çalışma isteğinizin olmadığı zamanlar yaşayabilirsiniz, o halinize de saygı duymalı, kendinizi zorlamamalısınız” diye konuştu.

GERÇEKÇİ HEDEFLER BELİRLEYİN

Gerçekçi hedefler belirlemenin önemine değinen Umuç, “Gerçekçi olmayan hedefler ve beklentiler, sizin çalışma motivasyonunuzdan, başarıya olan inancınıza kadar olumsuz tutumlar sergilemenize sebep olabilir” açıklamasında bulundu.

OLUMSUZ KONUŞMALARDAN UZAK DURUN

“Sınava yönelik olumsuz konuşmalardan ve sosyal medyadaki olası bilgi kirliliğinden uzak kalmaya çalışın” diyen Umuç, “Sosyal ilişkilerinizi bu dönemde daha canlı tutmak sizlere iyi gelebilir. Beraberken kendinizi iyi hissettiğiniz, rahat konuşabildiğiniz kişilerle iletişimde olmaya özen gösterebilirsiniz ancak size iyi gelmeyen, konuşmalarıyla sizi olumsuz yönde etkileyen insanlardan bir süre az görüşmeniz size daha iyi gelebilir. Size mutluluk veren, keyifli hissettiren hobilerinizi, aktivitelerinizi yapmayı ihmal etmeyin. Müzik dinleyebilir, dans edebilir, resim çizebilirsiniz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

MUTLAKA 10 DAKİKA BİLE OLSA EGZERSİZ YAPIN

Egzersiz önerisinde de bulunan Umuç, “Vücudunuzu hareketsiz bırakmayın, her gün mutlaka 10 dakika bile olsa egzersiz yapabilirsiniz. Stresinizi hafifletecek nefes egzersizleri, yoga ve meditasyon yapmayı da şu süreçte deneyebilirsiniz. Normalde yapmasanız dahi sınavın yaklaştığı şu günlerde deneyerek, yalnızca kendinize odaklanmanın, anda kalmanın dinlendirici etkisini keşfedebilirsiniz” dedi. (DHA)