YKS öncesi öğrencilere 10 tavsiye: Stres nasıl kontrol edilir, sınav öncesi nasıl beslenilmeli?

YKS öncesi öğrencilere tavsiyelerin ardı arkası kesilmiyor. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na sayılı günler kala stresin giderek artması öğrencilerin beslenmesini de etkiliyor. Fakat sağlıklı beslenme stres kontrolü ve sınav konsantrasyonunu artırma konusunda çok önemli. Uzmanlar bu sebeple ebeveynleri YKS'ye girecek öğrencilerin beslenme düzeni ile ilgili uyarıyor. Peki ebeveynler YKS'ye girmeye hazırlanan çocukları için nasıl bir beslenme düzeni oluşturmalı? Çocuklar YKS sürecinde ne yemeli?

Gençlerin üzerinde oluşan sınav kaygısının, iştahsızlık veya aşırı yeme eğilimi gibi beslenme bozukluklarına neden olduğuna dikkat çeken Medicana Çamlıca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dyt. Nilşah Yıldırım Karakurt, yaklaşan sınav öncesi, dengeli ve sağlıklı beslenerek stresi kontrol altına almanın yollarını anlattı.

Hafta sonu milyonlarca genç, geleceklerinde önemli bir rol oynayacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na girecek. Gençler için oldukça stresli olan bu dönemde dengeli ve sağlıklı beslenmek; stres kontrolü ve sınav konsantrasyonunu arttırmak için büyük önem taşıyor. En az çocuklar kadar heyecanlı olan YKS velilerine beslenme konusunda çocuklarına baskı yapmamalarını öneren Medicana Çamlıca Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilşah Yıldırım Karakurt, bu kritik süreci sağlıklı şekilde atlatabilmeleri için gençlere şu tavsiyelerde bulunuyor:

Reklam
Reklam

SINAV ÖNCESİ GENÇLERE 10 ÖNEMLİ TAVSİYE

Özellikle kulaktan dolma bilgiler ile sınav haftası alışkın olunan beslenmenin dışına çıkıp değişik besinler veya diyetler denemekten kaçının ve rutin beslenmenize devam edin.

Yapmanız gereken ilk şey uyku düzeninizi kontrol altına almakla başlayıp erkenden kahvaltıya oturma alışkanlığı kazanmak. Eğer kahvaltı yapamama gibi köklü bir alışkanlığınız var ve bunu düzeltemiyorsanız son gün bunu zorlamayın.

Sınavdan bir gün önce ve sınav günleri midenizi rahatsız edebilecek yemeklerden uzak durun. Zehirlenme, bağırsaklarınızı olumuz etkileme gibi olasılıklar nedeniyle dışarıda yemek yemekten kaçının.

Fastfood, aşırı yağlı, aşırı soslu, kızartma ve hazır gıdaları tüketmeyin.

Sınav sabahı kızartma yemekten, alışkın olmadığınız besinleri denemekten kaçının. Bağırsaklarınızı harekete geçirebilecek mısır gevreklerini kahvaltınıza dahil etmeyin.

Zaten heyecanlı olduğunuz sınav sabahı veya bir gece öncesi çay, kahve ve kahve çeşitleri, enerji içecekleri, gazlı içecekler gibi kafein içeren içeceklerden uzak durun.

Reklam
Reklam

Sabah kahvaltısında tokluk süresini uzatacak çavdar ekmeği veya tam buğday ekmeği gibi esmer ekmek tercih edin.

Sınav öncesi veya sırasında şeker, çikolata, bisküvi gibi kan şekerinizi hızlıca yükseltip akabinde sizi acıktırmaya yöneltecek gıdalar yerine kuru meyveleri, fındık, badem gibi kuruyemişleri, sade kutu sütü ve ufak bir ev sandviçini tercih edin.

Yine sınav günü öncesinde akşam yemeğinde kurubaklagil, bulgur, mercimek gibi gaz yapıcı besinleri tüketmemeye dikkat edin, uyku kalitenizin bozulmaması için aşırı sıvı tüketmeyin.

Akşam ara öğünü olarak yoğurtlu semizotu içerisine biraz keten tohumu gibi bitkisel omega-3 kaynaklı besinleri tercih edin.

SINAV SABAHI KAHVALTISI İÇİN ÖRNEK MENÜ

1 adet yumurta
1 dilim sevdiğiniz ve her zaman yediğiniz bir peynir
Birkaç adet zeytin (hassasiyeti olanlar tüketmemeli )
1 dilim esmer ekmek
Açık bir çay

Peynirli omlet veya melemen
1-2 dilim esmer ekmek
Alışkın olduğunuz bir bitki çayı

Esmer ekmeğe peynirli tost
Cherry domates
Çay veya bitki çayı

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: