Yoav Gallant görevden alınmış, İsrailliler sokağa dökülmüştü! Netanyahu'dan geri adım, askıya alacak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun tartışmalı yargı düzenlemesi ülkede 13 haftadır kitlesel protestolara yol açtı. Düzenlemenin durdurulması çağrısında bulunan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın görevden alınması sonrasında dün İsrailliler sokağa dökülmüş ve Netanyahu'yu protesto etmişti. Yaşanan olaylardan sonra Netanyahu'nun düzenlemeyi askıya alacağı bildirildi. Öte yandan İsrail'in uluslararası havalimanında grev nedeniyle seferler durduruldu.

İsrail’de tartışmalı yargı reformuna yönelik protestolar 13 haftadır devam ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yargı reformuna karşı çıkan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı dün görevden almasının ardından halk yeniden sokaklara döküldü. Ellerinde İsrail bayrakları ile sokağa inen göstericiler, başkent Tel Aviv’deki Ayalon Otoyolu'nu trafiğe kapatarak ateş yaktı. Yer yer polis ile göstericiler arasında tansiyon yükselirken, bazı bölgelerde polis göstericilere tazyikli su ile müdahale etti.

Reklam
Reklam

SEFERLER DURDURULDU

İsrail'in uluslararası havalimanı Ben Gurion'da hükümetin yargı düzenlemesine tepki olarak başlatılan grev nedeniyle seferler durduruldu.

NETANYAHU'NUN AÇIKLAMASI BEKLENİYOR

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu'nun (KAN) başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberine göre, Netanyahu, sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planlıyor.

Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına, Likud Partisi içinden de destek gelmişti. Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu.

HERZOG: 'GÜVENLİĞİMİZ, EKONOMİMİZ VE TOPLUMUMUZ TEHLİKE ALTINDA'

Sokak gösterilerinin ardından Cumhurbaşkanı Herzog, konuya ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Herzog, ülke güvenliğinin tehdit altında olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

Reklam
Reklam

"Dün gece son derece ağır sahnelere şahit olduk. Başbakana, hükümete ve koalisyon üyelerine sesleniyorum. Halkın tamamı derin bir endişeyle hareket ediyor. Güvenliğimiz, ekonomimiz ve toplumumuz tehlike altında. Bütün İsrail halkının gözü üzerinizde. Tüm Yahudi halkının gözü üzerinizde. Tüm dünyanın gözü üzerinizde."

Herzog, hükümete hitaben, "Sorumluluğum gereğince, İsrail halkının birliği için sizi (yargı reformuna ilişkin) yasal süreci derhal durdurmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALI YARGI REFORMU

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir "yargı reformu" planladıklarını duyurmuştu.

Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, Meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen "temel yasalara" aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip.

Reklam
Reklam

Netanyahu hükümetinin açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkemenin, Meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağı belirtilmişti.

Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara "iç savaş" uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti.

Kaynak: AA

Anahtar Kelimeler: