Yoğun egzersizin vücudunuza zarar verdiğini gösteren işaretler

Hayalinizdeki vücuda kavuşmak için zamanınızın büyük çoğunluğunu spor salonunda gerçimeye karar vermiş olabilirsiniz. Daha hızlı sonuç almak için ağır bir program seçmiş olabilirsiniz. Ancak bu durum istediğiniz sonuçları elde etmenize pek fayda sağlamayabilir.

İşte size hayalinizdeki görünümü sağlamak adına yanlış sonuçlar verebilecek doğru sandıklarınızdan bazıları ve buna neden olabilecek yanlış yöntemler.

SÜREKLİ YÜKSEK PERFORMANS

Bütün günler aynı performansı göstermeniz mümkün değildir. Bazı günler performansınızın düşük olduğunu hissediyorsanız bu doğru olandır. Sürekli yüksek performans göstermeye çalışmanız sizi bitkin kılacaktır. Kendinizi yorgun hisseder ve dayanıklılığınızı kaybedersiniz. Böyle bir durumda, kavrama gücünüzün zayıfladığını ve eklemlerinizde ek ağrı hissedeceksiniz. Bu yaşadıklarınızdan kararlılığınız da etkilenebilir.

Reklam
Reklam

FARKLI EGZERSİZ STİLLERİ

Egzersiz yapmaya yeni başladıysanız veya farklı bir egzersiz stiline geçtiyseniz , acı hissetmeniz doğaldır . Fakat düzenli şekilde çalışıyorsanız ve egzersiz tarzınızı değiştirmediyseniz, ancak normalden daha uzun süren olağandışı bir acı çekiyorsanız, muhtemelen kendinizi fazla yoruyorsunuz. Bu his, ağırlık kaldırmaya ilk başladığınızda hissettiğiniz zorlanma ve acı hissine çok benzeyebilir.

MOTİVASYON KAYBI

Her gün coşkuyla spor salonuna giderken aniden motivasyonunuzu kaybettiyseniz, bu fazla gerilmiş olabileceğinin bir işaretidir. Sonunda, bu motivasyon eksikliği, hatta depresyona bile yol açabilir. Ve böyle bir durumda, kendinizi depresyonda hissetmenin nedenini anlamakta zorlanacaksınız .

SÜREKLİ HASTALIK HALİ

Düzenli egzersiz yapıyor ve sağlıklı bir yaşam sürüyor, ancak hastalanıyorsanız , bunun nedeni aşırı egzersiz yapmanız olabilir. Soğuk algınlığı veya ateşin başka sebepleri de olabilir. Hastalanmanızda yaptığınız spor ve egzersizlerle ilgili bir bağ varsa yaptığınız programı tekrar gözden geçirmenizde fayda vardır.

Reklam
Reklam

KAS KAYIPLARI

Aşırı antrenman yapıyorsanız, vücudunuz iyileşmesi için gerekli olan enerjiyi alamaz ve daha sonra kaslarınızda zayıflamalara neden olabilirsiniz. Sonuç olarak, kas geliştirmeye çalışırken tam tersi güçlü kaslarınızdan da kayıplar yaşamaya başlayabilirsiniz. Hatta bu durum vücdunuzda su tutma nedeniyle şişkin görünümlere neden olabilir

KRONİK YARALANMALAR

Bunlar tekrar eden veya iyileşmesi süresi uzayan yaralanmalardır . Bunun nedeni, vücudunuza iyileşmek için zaman vermeden fazla egzersiz yaptığınızda, gerçekte oluşabileceğinden daha fazla kasın iyileşmemiş kalmasıdır. Aynı egzersizi çok uzun bir süre boyunca hiçbir değişiklik yapmadan tekrarladığınızda da bu durum yaşanabilir.

UYKU ZORLUĞU

Aşırı egzersiz yapmak stres hormonlarının artmasına neden olabilir. Bu uykuya dalmayı zorlaştırabilir. Ancak vücudunuzun zayıflayan kasları iyileştirmek ve onları daha güçlü hale getirmek için uygun miktarda uykuya ihtiyacı vardır. Bu nedenle aşırı egzersiz yapmak kısır bir döngüye yol açar.

Reklam
Reklam

BONUS: SAĞLIKLI VÜCUT İÇİN ÖNERİLER

  • Sağlıklı beslenme : Yemeklerinizin hem mikro besinlerin hem de makro besinlerin uygun bir kombinasyonuna sahip olması çok önemlidir. Ayrıca, sadece proteinlere konsantre olmak çok büyük bir hata . Ayrıca yeterli miktarda karbonhidrat ve yağ almalısınız. Karbonhidratlar, kas kütlesini toplamak için vücuda gereken enerjiyi sağlar ve yağlar, testosteron ve diğer büyüme ile ilgili hormonların salgılanmasına yardımcı olur.
  • Yeterince uyuyun : En az 7-9 saat uyumayı deneyin., Çünkü uyurken, vücut zarar görmüş kasları onarmaya çalışır ve onları daha sağlıklı ve daha güçlü olanlarla değiştirir.
  • Stres seviyenizi düşürün : Duygusal bir stres aşamasından geçiyorsanız, fiziksel antrenmanla bunu telafi etmek daha iyidir. Ağır kaldırma yerine, yoga veya hafif egzersiz yapmak daha iyi bir seçenek olabilir.
  • Her 6-12 haftada bir hafta ara verin: Bir mola vermek vücudun iyileşmesini ve güçlenmesini sağlar. Hafta sonundan sonra daha güçlü ve motive olacağınızı görünce şaşıracaksınız.
Reklam
Reklam