Yoğurdun Faydaları Nelerdir?

Yoğurt, kökenleri Orta Asya'ya uzanan, hayvancılıkla uğraşan göçebe kavimlerin bulduğu bir yiyecektir.

Sütün bazı bakterilerce mayalanması sonucu yoğurt elde edilir. Bu bakteriler, sütün içerisinde bulunan şekerin fermante olmasına neden olarak, laktik asit üretilmesini sağlar.

Üretilen bu laktik asit daha sonra sütün içerisindeki protein ile reaksiyona girerek, yoğurdun bildiğimiz halinin oluşmasını sağlamaktadır. Herhangi bir hayvanın sütünden yoğurt elde etmek mümkündür fakat en sık kullanılan türü, inek sütünden elde edilen yoğurttur. Yoğurt, yüzyıllar boyunca, insanlığın favori yiyeceklerinden biri haline gelmiştir.

Reklam
Reklam

Günümüzde dahi restoranlarda, evlerde yani yemek yiyebileceğiniz her yerde yoğurtla karşılaşabilirsiniz. Yoğurt her zaman sofralarda kendine bir yer bularak popülerliğini korumuştur.

Yoğurdun bu kadar tercih edilen bir yiyecek olması, belki bir çoğumuzun farkında olmadığı faydaları sayesinde olmuştur. İster atıştırmalık ister yemeğin yanında bir ilave olsun, yoğurt her zaman bize besin değeri açısından oldukça zengin faydalar sunmaktadır.

Yoğurt ayrıca çok yönlü bir yiyecektir. Yoğurdu sade tüketebilir, içine çeşitli meyveler ya da kuru yemişler atabilir veya yemeklerinizin üstünü yoğurtla süsleyebilirsiniz. Birçok faydası olan bu mucize yiyeceği, günlük hayatımızda sık sık tüketiyor olabiliriz, fakat birçoğumuz yoğurdun gerçek faydaları ve avantajları hakkında herhangi bir şey bilmeden tüketiyoruz.

Bu faydaları bilsek de bilmesek de, yoğurdun insan sağlığını birçok yönden olumlu etkilediği bir gerçek. Genel olarak oldukça faydalı bir yiyecek olarak adlandırılsa da, yoğurdun tam olarak neye iyi geldiğini bilmemek, büyük bir kayıptır. Bu nedenle sizler için yoğurdun sağlığınız için potansiyel faydalarını 5 madde ile açıkladık. Bu faydalar yoğurdu beslenme düzeninize tam anlamıyla yerleştirmek için size harika bir motivasyon kaynağı olacaktır!

Reklam
Reklam

1.Yoğurt Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirir

Bilim adamları, bir tarafta her gün yoğurt tüketenler diğer tarafta ise yoğurt tüketmeyenler olmak üzer iki ayrı grubu içeren bir deney yaptılar. Bu deneyden elde edilen sonuca göre, her gün düzenli olarak yoğurt tüketen gruptaki insanların bağışıklık sistemi, diğer gruptaki düzenli olarak yoğurt tüketmeyen insanlarınkine göre çok daha güçlü durumda olduğu ortaya çıkmıştır.

Ayrıca, yoğurt yemenin, birçok hastalığa karşı direncimizi güçlendirdiği de bir gerçektir. Her gün iki kase yoğurt yemek, bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için yeterlidir.

Yoğurdun içerisindeki probiyotikler, enfeksiyon ve hastalıklarla savaşan hücrelerin daha fazla üretilmesini sağlamaktadır. Çocuk ya da yaşlı her yaştan insan, yoğurt tüketebilir. Kısaca, eğer hastalıklara karşı direncinizi yükseltmek istiyorsanız, beslenme programınıza yoğurt eklemeniz yeterli olacaktır!

Reklam
Reklam

2.Yoğurt Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Yoğurdun içerisindeki amino asit, vücutta yağ yakımına yardımcı olur. Eğer bel bölgenizde istenmeyen yağlanmanız varsa ve en sevdiğiniz kıyafetlerin içine girememeye başladıysanız, beslenme düzeninize hemen yoğurt eklemelisiniz! Bu hamle, kilo verme çalışmalarınıza inanılmaz büyük bir katkı sağlayacaktır.

Eğer yoğurdun tadını da seviyorsanız, düzenli olarak tüketmeye başlamanız için hiçbir engel yok. Yoğurt yemek vücudunuzdaki yağ oranına bir şey eklemediği gibi, bu yağların yakılmasına da yardımcı olur.

Ayrıca, kahvaltıda tüketilen yoğurt, gün içerisinde yaşanan açlık hissinin de bastırılmasına yardımcı olmaktadır. Eğer kalori alımını azaltıp aynı zamanda sağlıklı beslenmek istiyorsanız, hemen yoğurt yemeye başlayın!

3.Kemik Erimesinin Önlenmesine Yardımcıdır

Reklam
Reklam

Yoğurt, kalsiyum ve D vitamini açısından oldukça zengin bir yiyecektir. Bu sayede osteoporoz yani kemik erimesine karşı oldukça güçlü bir besindir. Osteoporoz, kemiklerin zayıflayıp oldukça kolay hasar almasına neden olan bir hastalıktır. Bu hastalığa yakalanan bir kişi, kemiklerinin güçten düşmesi neden ile çok büyük acılar çekebilir ki bu durum genelde kemiklerde hasar ya da kırıklar görülmesi sonucu oluşur.

Bu hastalığa yakalandıktan sonra işler pek iyi gitmez, bu nedenle gerekli önlemleri alıp en başta bu hastalığı engellemeye çalışmalısınız. Yoğurdun içerisinde bolca bulunan kalsiyum, kemik erimesini engellemek konusunda oldukça yardımcıdır.

Ayrıca kalsiyum ve D vitamini kombinasyonu, kemiklerde oluşan hasarların oldukça çabuk iyileşmesini sağlar ve mevcut durumlarını da güçlendirir. Her gün düzenli olarak yoğurt tüketen insanların bu hastalığa yakalanma risklerinin çok düşük olduğu da bilinen bir gerçektir.

4.Yoğurt Kalp Hastalıklarını Önler

Her gün en az 100 gram kadar yoğurt yemek, kalp hastalıklarının sizden uzak kalması açısından oldukça önemlidir. Avustralya'da yapılan bir deney sonucu da aynı şeyi söylemektedir. 60 kadın üzerinde yapılan deneyde, bu kadınların üç yıl boyunca düzenli olarak yoğurt yemeleri sağlanmış ve gözlemlenmiştir.

Reklam
Reklam

Deneyin sonucuna göre, üç yılın sonunda bu kadınlarda kalp hastalıkları görülme olasılığı oldukça düşmüştür. Yoğurt yemek doymuş ve trans yağ tüketimimizin azalmasına yardımcı olduğu için, kalbimizi de sağlıklı tutar ve kalp hastalıklarından kurtulmamıza yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda kan basıncımızın düzenlenmesine de yardımcı olmaktadır.

5.Yoğurt Gastrit ve Ülserleri Önler

Mide hastalıkları hafife alınmaması gereken hastalıklardır. Sonuçta sindirimin en önemli kısımlarından biri midede yapılır. Eğer ülser ya da gastrit gibi mide hastalıklarınız varsa, iş ciddiye binmiş demektir.

Mide ülserleri kanamaya bile neden olabilmektedir! Mide ülseri ve gastritin ana sebepleri arasında bakteriyel enfeksiyon, tahriş edici etkideki ilaçlar ve alkol tüketimi gösterilmektedir.

Mide ülseri, oldukça acı verici bir hastalıktır ve mideyi çok hassaslaştırmaktadır. Her gün düzenli olarak yoğurt tüketmek, bu hastalıkları engeller ve midenizin sağlıklı kalmasını sağlar.

Bitmedi' Lezzetli bir bonus ile devam ediyoruz:

Reklam
Reklam