Yoğurdun bu kadar sağlıklı olmasını sağlayan içeriğindeki C ve B12 vitamini, potasyum, sodyum, kalsiyum, demir, manganez, omega 4 yağlarıdır. Özellikle içindeki kalsiyum nedeniyle kemik ve iskelet sağlığına çok iyi gelir. Ayrıca kalsiyum vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiyi üretmesine yardımcı olur. Bu besin cilt sağlığına da çok iyi gelir. Hem yenilerek hem de cilt için tüketildiğinde birçok fayda sağlar. Cildin parlamasına, nem kazanmasına ve canlı bir görünüme kavuşmasına yardımcı olur.
Yoğurt, aşırıya kaçılmadığı sürece sağlığa yararlı bir besindir. Ancak aşırıya kaçılmaması gerekir. Aşırıya kaçıldığı takdirde sindirim sistemi problemlerine yol açması olasıdır. Günde ne kadar yoğurt tüketilmeli sorusuna gelindiğinde; günde en az iki öğünde yenmesi gerektiği uzmanlar tarafından tavsiye edilir.
Miktar : 100 gr
Kalori (kcal) : 58
Yağ (g) : 0,4
Karbonhidrat (mg) : 3,6
Protein (g) : 10
Yoğurt zayıflatır mı, yapılan birçok araştırma yoğurt yemenin kilo vermeye yardımcı olduğunu göstermiştir. İçerisinde bulunan kalsiyum ve amino asitler bünyedeki fazla yağların yakılmasını sağlar. Yani yağların vücuttan dışarı atılması konusunda yağ hücrelerine yardımcı olan bir besindir. Özellikle bel çevresinde incelmeyi sağlar. Bel çevresinde bulunan yağlar kortizol üretir. Yoğurdun içerisinde bulunan kalsiyum ise vücuda daha az kortizol üretmesi için sinyal verir. Böylece kişi yağ yakmaya başlar.
Fazla yoğurt yemek kilo yapar mı? Fazla tüketilmesi halinde kilo yapmaz. Aksine insanların zayıflamasına yardımcı olan bir besindir. Her gün ara öğün olarak bu faydalı besini tüketen ve bunun yanında diyet yapan insanların hızla zayıfladıkları, vücutlarının genelinde %22 oranında yağ yaktıkları araştırmalar neticesinde ortaya çıkmıştır. Ancak içeriğindeki protein sayesinde kas kütlesinin kaybına yol açmaz. Yalnızca yağ yakılmasını sağlar.
Yoğurdun mideye faydaları mide rahatsızlıklarına karşı koruma sağlamasıdır. Bu yiyecek bol miktarda kalsiyum ve D vitamini ile birlikte sindirime yardımcı olan probiyotikler içerir. Probiyotikler kronik mide iltihabı, ishal, mide ağrısına sebep olan mide enfeksiyonu gibi rahatsızlıklara karşı kişileri korur. Ayrıca bu hastalıkların neden olduğu belirtileri hafifletir.
Yatmadan önce yoğurt yemenin faydaları arasında uyku düzenine iyi gelmesi ve uykusuzluğu düzene sokması vardır. Kişinin rahat bir uyku uyumasına yardımcı olur. Ayrıca yatmadan önce yenilirse cilt sağlığına da katkısı olur. Sağlıklı yaşam için her gece yatmadan önce bir kase tüketilmesi faydalı olacaktır.
Aç karnına yoğurt yemenin faydalarından birisi de sindirim sistemine iyi gelmesidir. Sabahları aç karnına bir su bardağı kadar yenmesi veya suyunun içilmesi bağırsaktaki zararlı bakterilerin giderilmesine, böbreklerde oluşan taş ve kumların dökülmesine yardımcı olur. Ayrıca sindirimi de kolaylaştırır ve hazımsızlığı önler.
İnsanların büyük çoğunluğu günlük önerilen tuz miktarının iki katını tüketir. Fazla tuz tüketilmesi sonucunda hipertansiyon, böbrek ve kalp hastalıkları oluşur. Ancak bir kase yoğurdun içinde bulunan 600 mg potasyum, vücuda fazla alınan sodyumun dışarı atılmasına yardımcı olur. Böylece bu hastalıklara yakalanma riski düşer.
Spor yapan kişilerin spordan sonra vücutlarının iyileşmesine ve kendini toparlamasına yardımcı olur. İçeriğinde bulunan proteinler terleme ile kayba uğrayan besin değerlerinin vücuda geri kazanılmasını sağlar. Ayrıca proteinler amino asit sağlar ve bu durumda da kas onarımı gerçekleşir. Yoğun geçen bir antrenmandan sonra bu besinin tüketilmesi halinde kaslardaki enerji depoları karbonhidrat ile dolar. Aynı zamanda bununla birlikte bir bardak su içilirse proteinler bağırsaklarda daha fazla su emilmesini sağlayacağından dehidrasyon artacaktır.
Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı savaşta, her gün düzenli olarak yarım kase kadar yenmesi çok faydalı olacaktır. Ayrıca kadınlar üzerinde yapılan bir araştırmada düzenli olarak tüketen kadınların T hücrelerinin daha aktif olduğu ve normale göre daha güçlü oldukları tespit edilmiştir.
Mayalamak için doğal açıkta satılan katkı malzemesi bulunmayan sütlerin tercih edilmesi gerekir.