Yoğurt kralı Hamdi Ulukaya çalışanlarına hisse dağıtacak

Hamdi Ulukaya, sahibi olduğu Türk yoğurt şirketi Chobani'nin 2 bin çalışanına, şirketin yüzde 10'luk hissesini verecek.

Bundan 11 yıl önce New York’un kuzeyinde işler halde olmayan bir yoğurt fabrikasını satın alarak Chobani’yi kuran ve bugün en az 4 milyar dolarlık piyasa değeri bulunan bir şirketin sahibi olan Hamdi Ulukaya (44), mültecilere yardım ve gelişmekte olan ülkelerde girişimcilik gibi birçok sosyal sorumluluk projesine destek verdikten sonra şimdi de şirketinin yüzde 10’unu işçilerine devrediyor. Ulukaya’nın Chobani’nin New York’taki fabrikasında yaptığı açıklamanın ardından şimdi 2 bin işçiye hisse paylaşımı yapılacak.

Reklam
Reklam

ABD'deki Türk yoğurt şirketi Chobani'nin çalışanlarına şirket hisselerinin yüzde 10'u dağıtılacak.

Chobani Yoğurt'un kurucusu Hamdi Ulukaya, New York Times'a verdiği röportajda, şirketin satılması veya halka arza açılması durumunda Chobani'nin ABD'deki 2 bin tam zamanlı çalışanına şirketin yüzde 10'luk hissesinin verileceğini söyledi.

Ulukaya yaptığı açıklamada bu adımın hep hayali olduğuna işaret ederek, “Bugün, Chobani için yeni bir sayfa açıyoruz. Şu andan başlayarak, hepimiz Chobani’nin geleceğinin bir parçası olabiliriz” dedi. ABD basınında yer alan haberlerde ise hisse devrinin arkasında Ulukaya’nın eski eşi ile yaşadığı ayrılma davası sonrası patlak veren mal paylaşımı süreci ile şirketini iflastan kurtarmak için kredi aldığı TPG Capital ile yaşadığı gerginliklerin olduğuna yer verildi.

''ŞİRKETİN BU KADAR BAŞARILI OLACAĞINI HİÇ DÜŞÜNMEMİŞTİM''

Ulukaya, 2005'te kurulan Chobani'nin son 10 yılda emeği geçen çalışanlarına işaret ederek, "Kurduğum şirketin bu kadar başarılı olacağını hiç düşünmemiştim. Chobani'nin ilerlemesi bu insanlar olmadan düşünülemez. Şimdi şirketin daha da büyümesi için uğraşacağız ve çalışanlarımız kendi geleceklerini de aynı zamanda kuracaklar" dedi.

Reklam
Reklam

CHOBANI'NİN PİYASA DEĞERİ

Piyasa değeri iki yıl önce 3 ila 5 milyar dolar arasında olduğu tahmin edilen Chobani'nin yüzde 10'luk hisseleri çalışanların şirkette bulunduğu görev süresine göre dağıtılırken, şirkete daha erken yıllarda katılan elemanlara düşecek hisse değerinin 1 milyon dolara kadar ulaşması söz konusu.

Verilecek hisseler, şirketin çoğunluğuna sahip olan Ulukaya'nın payından gelecek ve çalışanlar hisseleri dilerlerse piyasada satabilecek veya şirketin halka arz edilmesini bekleyecek. AA