Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Türkiye’de lisans düzeyinde bir ilk olarak Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldı. YÖK, 2011/2012 eğitim öğretim sezonunda bölüme ek kontenjanla 20 öğrenci alınmasına izin verdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Vekili ve Yaşayan Diller Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Artuklu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü açıldığını söyledi.
Rektör Vekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım, Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylanan Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü ile açıklamalarda bulundu. Açılan bölümün sadece Türkiye’de değil dünyada bir ilk olduğunu kaydeden Yıldırım, “Dünyanın hiçbir yerinde 4 yıllık lisans eğitimi veren bir eğitim kurumu yok. Bayram havasını teneffüs ediyoruz. Hem Kürt halkı, hem üniversite hem de enstitü olarak büyük bir sevinç içerisindeyiz. Tabii ki en başta Kürt dili olarak, zira Kürt halkının beklediği ve haklı bir bekleyiş içerisinde girdiği lisans bölümüne 4 yıllık Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü'ne öğrenci alımına ilişkin kararımız kabul gördü ve onaylandı. YÖK tarafından bize bu çerçevede ek kontenjan ile 20 kişilik bir öğrenci sayısı verildi.” dedi.
Yıldırım, verilen kararı ana dilde eğitime giden yolun bir basamağı olarak gördüklerini belirterek, “Bizim en büyük temennimiz bunun önündeki yasal engellerin kaldırılması, mevzuatta bir takım değişikliklerin yapılarak bu dilin ilköğretim ve ortaöğretim kademelerinde de yer almasıdır.” diye konuştu.
Kürt Dili ve Edebiyatı olarak 4 yıllık lisans bölümü açılmadan önce Yaşayan Diller Enstitüsü bünyesinde yüksek lisans düzeyinde eğitim verdiklerini hatırlatan Yıldırım, açıklamasını şu şekilde sürdürdü:
“YÖK’ün daha önce enstitü adının Yaşayan Diller olarak verilmesi Kürt kamuoyunda soğuk karşılanmıştı. Ama biz bu isme takılmadan içeriğini doldurmaya gayret ederek büyük bir mesafe aldık. Geçen yıl ve bu yıl aldığımız yüksek lisans öğrencileri bunun kanıtıdır. Bizim asıl bayramımız 4 yıllık lisans bölümünün açılmasıdır. Sebep olanlara başta Kürt Halkına, bu kararın önünü açan iktidara, resmi kurumlara ve bu kararı onaylayanlara teşekkür ediyorum. Biz bu bölüme mutlaka öğrenci alarak liseyi bitiren gençlerimizin LYS sınavına girip burada okumalarını ve birer Kürt dili ve Edebiyatı Öğretmeni olarak mezun olsunlar istiyoruz.”
Yıldırım, bölümün önündeki en büyük sorunun ders kitapları sorunu olduğuna dikkat çekerek, bu konuda da şunları dile getirdi: “Bu dile uzun yıllar öncesinden uygulanan baskılar, reva görülen asimilasyon uygulamaları bu dilde ders kitabı hazırlama imkanı vermedi. Hatta bırakın ders kitaplarını hazırlamayı bu dilde mektup yazanlar, makale yazanlar bile cezalandırıldı. O yüzden de ders kitabı müfredat sahasında büyük bir boşluk oluştu. Sayın rektörümüzle bir araya gelerek bir proje dahilinde hem yüksek lisans, hem de lisans öğrencilerimiz için bir ders kitabı serisi hazırlamanın içine girmiştik. İlk kitaplarımızın baskısını yaptık. Bu yıl bu eksikliğimizi de gidereceğiz.”
Bölümün açılması ile kendileri üzerine bir anti propaganda yapılmasını beklediklerini ifade eden Yıldırım, kendi üniversitelerinde daha önce yüksek lisans düzeyinde verilen eğitimlerden dolayı bir kesimin kafasında birçok soru işareti oluştuğunu, ama zamanla bunun boşuna olduğunu ortaya koyduklarını kaydetti. Kürt kamuoyunun kendilerini zaten desteklediğini işaret eden Yıldırım, “Kürt aydınları, kamuoyu, halkı yıllarca zaten bunu istedi. Hatta enstitü isminin geçen yıl Yaşayan Diller olarak verilmesine de karşı çıktı. Bunun yanında bölümün açılmasının anti propagandasını yapacaklar da mutlaka çıkacaklardır. Ama eminim ki bunlar da göreceklerdir ki bunun halkın birlik beraberliğine, ülkenin bütünlüğüne, üniter yapıya falan olumsuz bir etkisi olmayacaktır. Zaten olamaz da. Çünkü hiçbir millet kendisine tanınan özgürlükler yolu ile başka bir millete, içinde yaşadıkları topraklara ve ya ülkeye en küçük bir zarar verdikleri görülmemiştir. Bilakis şu an verilen hak gibi hakların verilmemesinde asıl tehlike ortaya çıkar ve asıl o zaman korkulan durum belki de kendisini gösterecektir.” ifadelerini kullandı.
Bölümün açılmasının barışa büyük katkı sağlayacağına inandığını söyleyen Yıldırım, şöyle konuştu: “Savaşın da barışın da en önemli faktörlerinden, olgularından bir tanesi Kürt dilinin eğitimde kullanılmasıdır. Dolayısı ile bu dilin ve Kürt Dili ve Edebiyatı'nın 4 yıllık lisans seviyesinde bir devlet üniversitesinde açılması elbette ki barışa olumlu bir katkı sağlayacaktır. Biz bu yönde barışsever bütün insanlarımızı buna katkı sağlamaya davet ediyor, sahiplenmelerini bekliyoruz. Kürt kesiminin yıllardan beklediği buydu.”
Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünün kendileri ve Kürt Halkı için büyük bir öneme sahip olduğunu belirten Rektör Vekili Prof.Dr. Kadri Yıldırım, son olarak şunları söyledi: “Üniversitemiz fark oluşturan bir üniversite olacak demiştik. Gerçekten Mardin Artuklu Üniversitesi her alanda farkını ortaya koyan ve fark oluşturan, Türkiye’de bu anlamda örnek teşkil edecek bir kurum haline gelmeye başladı. Kürt Dili ve Edebiyatı Bölümü bizim için büyük bir öneme sahip. Kürtlere tarih boyunca ne zaman hak ve hukukları verilmişse Kürtler, çok daha fazla Türklerle kardeşlik bağlarını pekiştirmiş. Çok daha fazla üniter yapıya sahip çıkmış. Çok daha fazla kardeşlik ilkesine göre hareket etmiştir. Ama ne zamanki baskı asimilasyon, inkar, imha, politikaları devreye girmişse tabii ki onlar da haklı olarak buna karşı çıkmışlar. Şimdiye kadar da karşı çıkmaya devam etmişlerdir. Ve bu yolda mutlaka acı bedeller de ödemişler.” Yıldırım, Mardin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe dersinin geçen yıldan beri seçmeli ders olarak öğrencilere okutulduğunu sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz