YÖK Başkanı: 2023 Türkiye’si Için Parlak Beyinleri Üniversitelere Çekmeliyiz

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için üniversitelere...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için üniversitelere parlak beyinlerin çekilmesi gerektiğini, bunun içinde akademisyen maaşlarının yükseltilmesinin şart olduğunu söyledi.

İzmir Üniversitsi Platformu üyesi 9 üniversitenin rektörleriyle Katip Çelebi Üniversitesi’nde bir araya gelen YÖK Başkanı Çetinsaya, burada akademisyenlerin özlük hakları ve üniversitelerin genel sorunlarını dinledi. Toplantı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çetinsaya, ülkenin barış sürecine her alanda katkı koyması gerektiğini bunun da en temel merkezlerinin üniversiteler olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Çözüm süreci öncesi üniversiteler nezdinde yapılan toplantıları önemsediğini bir nevi sürece destek mahiyeti taşıdıklarını belirten YÖK Başkanı Çetinsaya, “Toplantıları bu sürecin bir parçası olarak değerlendiriyorum. Malum Elazığ’da başlatmıştık, şimdi İzmir’deyiz. Toplantıları sonra Muğla ve diğer bölgelerle devam ettireceğim. Ülkemiz çok önemli bir dönüm noktasından geçiyor. Sürece destek konusunda aydın olarak sorumluluğumuz var. Üniversitelerin topluma hizmet etme fonksiyonları kapsamında bu sürece mutlaka pozitif katkı yapması en büyük beklentimizdir. Kampüslerin, öğrenci ve öğretim üyesi ilişkilerinin artmasını istiyoruz. Nitekim bu toplantıyı vesile kılarak bu konularda da arkadaşlarımla değerlendirmeler yapacağız” dedi.

ÜNİVERSİTELERDE OLAY OLMAMASINA SEVİNİYORUM

Üniversitelerde yaşanan olayların az olmasının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Çetinsaya, “Allaha şükür olaylar mümkün olduğunca az. Bunu görünce seviniyorum. Üniversitede şiddet olayları kabul edilemez. Yükseköğretim camiası olarak toplumsal sorunlarda farklı yorumlarımız olabilir. Bu yorumları Demokratik usuller içerisinde dile getirmemiz gerekiyor. Tüm rektör arkadaşlardan azami hassasiyet rica ediyorum. Bu platformları sağlayacağız. Camiamızın bu sürece pozitif katkı yapmasını sağlayacağız. Üniversitelerin asli vazifesi topluma hizmettir. Bunu Türkiye üniversiteleri ve İzmir üniversiteleri başarıyla götürecektir.” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin akademisyenlerin özlük haklarının iyileştirilmesi yönünde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat vermesinin hatırlatılması üzerine Çetinsaya, “Akademisyenlerin maaşı konusunda muazzam bir gayretimiz var. Bu konu gerçekten çok önemli. Yükseköğretim camiamızın en önemli sorunu, özlük haklarıdır. Bu artık ‘muadillerimizin gerisinde kaldık meselesi’nin ötesinde bir meseledir. Camiamız gerçekten çok geri kalmıştır. 2023 Türkiye’sinin meselesidir. Özlediğimiz hedefleri yakalayacaksak en parlak beyinleri akademiye çekmeliyiz. Öğretim elemanı yapmalıyız. Küreselleşmenin dinamikleriyle birlikte muazzam bir rekabet var. Herhangi bir bakanlığın uzman yardımcılığı sınavına girildiğinde asistanın iki katı aldığını biliyoruz. Üniversitelere parlak beyinleri çekemiyoruz. Özlük haklarının çağdaş standartlarda, Türkiye’nin siyasi, iktisadi ve sosyal gelişimine uygun standartlarda olması camia olarak en büyük beklentimizdir” dedi.

Akademisyenlere yeşil pasaport verilmesi konusunda AK Parti’nin Kızılcahamam kampında dile getirilmesine de olumlu bakan Çetinsaya, “Çözüm ışığı çıkmasından dolayı mutluyum. Yükseköğretim uluslararasılaşmasından bahsedilen bir ortamda en büyük stratejilerimizden biri Türkiye’ye daha çok öğrenci ve öğretim üyesi gelmesidir. Bizden de daha fazla bilimsel toplantılara katılması gerekiyor. Yeşil ışık konusunun çözüme kavuşturulması gerektiğini ve tüm öğretim üyelerimizin sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Çözüme kavuşturacak olanlara çok teşekkür ediyorum” dedi.

Reklam
Reklam

KİMLER KATILDI
Toplantıya;Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, YÖK Özel Kalem Müdürü Yasir Yılmaz, Başkan Danışmanı Doç. Dr. Fahrettin Altun, Başkan Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Âlim Arlı, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, Şifa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Erdoğan, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün, Gediz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Seyfullah Çevik, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tunçdan Baltacıoğlu, İzmir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kayhan Erciyeş, Yüksek Teknoloji Enstitüsü Rektörü Prof. Dr. Mustafa Güden, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz