Yök Başkanı Çetinsaya Siirt'te

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Toplumsal barış sorununu içine girdiğimiz süreçte...

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, "Toplumsal barış sorununu içine girdiğimiz süreçte çözeceğiz" dedi.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, Siirt Üniversitesi konferans salonunda gerçekleşen '21 Yüzyılda Değişen Dünya ve Türkiye’nin Konumu' başlıklı derse girdi. 21.yüzyılı daha sağlıklı bir şekilde anlamanın yolunun sağlıklı bir tarihsel paradigma oluşturmaktan geçtiğini ifade eden Çetinsaya, "Eğer 500 yıllık dünya tarihine bakarsak batı ve diğer dünya vardır. Kolonyalizm vardır ve biz bunu Batı Tarihi olarak okuruz. 5 bin yıllık perspektiften dünya tarihine bakarsak bundan çok farklı şeyler vardır. Bunu da Medeniyetler Tarihi olarak okuruz. Bizimde bugünkü Türkiye’yi anlayabilmemiz için en kötü ihtimal 200 yıllık modernleşme geçmişimize bakmamız gerekir" dedi.

Reklam
Reklam

Çetinsaya, Osmanlı ya da cumhuriyetin bu toprakları çok etkilediğini kaydederek, "Bizde bir tartışma vardır: Süreklilik ve kopuş tartışması. Bu tartışma artık anlamını yitirmiş durumda. Bugün biliyoruzki Cumhuriyet bir kopuş değil sürekliliktir. 200 yıllık Türk Siyasi Tarihi’ni bir bütün olarak değerlendirmek durumundayız. Tanzimat’ı anlamadan cumhuriyeti anlayamayız. 18.yüzyılın sonu ve 19.yüzyılın başında Osmanlı'nın üç önemli sorunu vardı. Bunların ilki 18. yüzyılda Avrasya’da büyük askeri kuvvet olarak ortaya çıkan Rusya İmparatorluğu ve sonrasında SSCB’nin yarattığı stratejik ve askeri tehdittir. Buna karşı önlemimiz Batı ile ittifak arayışıydı. Batı güvenlik şemsiyesini garanti etmekti. Önce Rusya’ya karşı İngiltere ve Fransa, Birinci Dünya Savaşı’nda Almanya, sonrasında ABD ve NATO’ya kadar giden bir süreçtir. İkincisi İmparatorluk Türkiye’sinde de Cumhuriyet’te de toplumsal barış mevzusudur. Bu Osmanlı'da gayrimüslimlerle ilgili meseleydi. Etnik unsurlarla milliyetçilik çağında üç aşamada başa çıkmaya çalıştı. Tanzimat, Islahat ve Meşrutiyet. Parlamento, Anayasa Demokrasi tartışmaları başladı. Yeni Osmanlılarla başlayan bu tartışma 28 Şubat’a kadar devam etti. Acaba bu süreç bizi ayrışmaya mı götürür? Halkımız demokrasiye ehil mi? diye Üçüncüsü ise mali dışa bağımlılıktır. 1850’lerden beri dışarıya borçlu yaşadık. IMF’ye olan borcumuzu bu ay itibariyle kapatacağız. iki yüz yıllık tarihimizde mali olarak dışa bağımlı olarak yaşamamız iç ve dış politikada elimizi kolumuz bağladı. İç ve dış politikamızı ipotek altına almıştır. Allah’a şükür bundan da kurtulduk" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Zihinlerdeki prangaların çözüldüğünü, güzel günler göreceklerini ifade eden Çetinsaya, "Fikirlerin, kişilerin, eşyaların serbestçe hareket edebildiği bir zamana geldik. Tarih artık normalleşiyor. Sıra Türkiye’nin normalleşmesinde 21.yüzyılda stratejik derinliğimiz ortaya çıktı. Potansiyelimizi fark ettik. Az önce saydığım iki yüzyıl bize ayak bağı olmuş sorunların ikisinden kurtulduk. Üçüncüsünü de toplumsal barış sorununu da içine girdiğimiz süreçte çözeceğiz" diye konuştu.

Çetinsaya’nın öğrencilerle yaptığı derse Rektör Prof. Dr. Murat Erman ve yardımcıları da katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: